Απούλητο το βιός των αγροτών. Ερώτηση από την Χ.Α.

 

Για μία ακόμη φορά, λόγω έλλειψης σχεδιασμού από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και την έλλειψη υγειών αγροτικών συνεταιρισμών οι αγρότες του Δήμου Τοπείρου  είναι έρμαιοι  στις κακές συγκυρίες και έχουν απούλητη την παραγωγή τους με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της οικογένειας τους αλλά κυρίως της δουλειάς τους. Για τον λόγο αυτό ερώτηση υποβάλλει ο βουλευτής της Χ.Α. Ιωάννης Λγός με δεδομένη την απουσία  των κυβερνητικών βουλευτών από τον νομό προς τον αρμόδιο Υπουργό για να δώσει λύσει στο πρόβλημα.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ

Βουλευτής Β’ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 

ΠΡΟΣ  : Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 

ΘΕΜΑ : Ξάνθη. Δήμος Τοπείρου αδιάθετα γεωργικά προϊόντα

 

Στον δήμο Τοπείρου στο νομό Ξάνθης ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού εισοδήματος προέρχεται από την καλλιέργεια και το εμπόριο πιπεριάς τύπου Φλωρίνης. Ειδικότερα δε, την τρέχουσα χρονιά  παραγωγή περίπου 2.000 στρεμμάτων παραμένει και σαπίζει στους καλλιεργημένους αγρούς αφού οι μεν αγρότες της Βουλγαρίας μερίμνησαν και καλλιεργούν πιπεριές ώστε να απεξαρτηθούν από την εισαγωγή των Ελληνικών οι δε εισαγωγείς και έμποροι από τη Θεσσαλονίκη εισάγουν πιπεριές από την γειτονική Πγδμ όπου οι τιμές λόγω μικρότερου κόστους παραγωγής είναι ανταγωνιστικότερες. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε απόγνωση και σε οικονομική καταστροφή τους παραγωγούς πιπεριάς της Ξάνθης αφού τα 2 εργοστάσια των οποίων ήσαν προμηθευτές πλέον δεν αγοράζουν την παραγωγή των ντόπιων αγροτών και καλλιεργητών πιπεριάς.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός

Με ποιο τρόπο η κυβέρνηση σχεδιάζει να μεριμνήσει για την οικονομική και εμπορική κάλυψη των παραγωγών της Ξάνθης οι οποίοι απειλούνται με οικονομική καθίζηση και με ποια άμεσα μέτρα θα μειώσει την επερχόμενη οικονομική τους καταστροφή ;