Με ανακοίνωση της η ΕΑΑΣ Ξάνθης γνωρίζει στα μέλη της καθώς και στις υπόλοιπες Ενώσεις τόν προγραμματισμό προσκηνυματικής εκδρομής στην Βόρειο Ήπειρο.

  1. Σας πληροφορούμε ότι, στην εκδρομή του θέματος, υπάρχουν 15 διαθέσιμες θέσεις

 

  1. Το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης τιμώντας τους ηρωικούς νεκρούς του έπους του 1940 / 41,από τους οποίους 7.976 παραμένουν, μέχρι και σήμερα, άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι στο Αλβανικό έδαφος, διοργανώνει και φέτος την προσκηνυματική εκδρομή στους ΑΓΙΟΥΣ ΣΑΡΑΝΤΑ, στο ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ στο Ύψωμα 731, στο ΤΕΠΕΛΕΝΙ, στην ΠΡΕΜΕΤΗ, στα δύο(2) στρατιωτικά νεκροταφεία, στους ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ και στον Αγ. Νικόλαο ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ, όπως και άλλους προορισμούς σε ΕΛΛΑΔΑ και ΑΛΒΑΝΙΑ.

 

 

  1. Η εκδρομή, εκτός από τα μέλη μας, είναι ΑΝΟΙΧΤΗ στην Τοπική Κοινωνία, αλλά και σε ΟΛΟΥΣ όσους επιθυμούν. Το κόστος της εκδρομής, μεταφορά και (2) διανυκτερεύσεις στο ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ ( σε ξενοδοχείο 3 ***/με πρωινό), είναι 95 €/ άτομο σε δίκλινο και 125 €/μονόκλινο.

 

  1. ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ( αρκεί και το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητος, όμως με ΛΑΤΙΝΙΚΟΥΣ χαρακτήρες).

 

 anathimatiki-plaka-yps-731-r

  1. Στην ιστοσελίδα μας:www.eaasxanthis.gr, έχει αναρτηθεί το πλήρες φωτορεπορταζ, από την περσινή εκδρομή 26-28 Ιουν,2015).

 

  1. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ/ ΕΞΟΦΛΗΣΗ, μέχρι 20 Σεπ 2016 (ΤΡΙΤΗ). Απαντήσεις με email, επίσκεψη στο Γραφείο και τηλεφωνικά/FAX. Τηλέφωνα Επικοινωνίας 25410- 25425 (ώρες:08:00-11:00), κινητά 6937100910 ( Πρόεδρος) και 6937409943  (Αντιπρόεδρος).

 

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΑΑΣ/Ν. ΞΑΝΘΗΣ

 

3HMEΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ (30 ΣΕΠ-2 ΟΚΤ.2016)

ΞΑΝΘΗ –  ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ-ΥΨΩΜΑ 731- ΑΓ.ΣΑΡΑΝΤΑ

 vouliarates-r

1η Ημέρα : 30 ΣΕΠ.16 ΞΑΝΘΗ –  ΚΑΚΚΑΒΙΑ –ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ-ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ

 

 07:00 :Αναχώρηση από ΞΑΝΘΗ (από ΛΑΦΞ), και με ενδιάμεσες 2-3 στάσεις φθάνουμε (μετά από 7 ώρες), στον Μεθοριακό Σταθμό ΚΑΚΚΑΒΙΑΣ. Μεθοριακές διατυπώσεις στα σύνορα και μπαίνουμε στην Αλβανία. Μαζί μας εφεξής, για να διευκολύνει τις κινήσεις μας και μας ενημερώνει με παραδόσεις και στοιχεία για την περιοχή- η ομογενής δημοσιογράφος και ξεναγός μας, κ. Έλενα Καλούδη.

 

                 14:00:  ΚΑΚΚΑΒΙΑ-ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ

Συνεχίζουμε και μετά από 6 χλμ φθάνουμε στο χωριό Βουλιαράτες. Ένα από τα 24 χωριά της επαρχίας Δρόπολης, δίπλα στο δρόμο Κακαβιάς – Αργυροκάστρου. Στο χωριό λειτουργεί από το 2000  το οικοτροφείο Θηλέων« Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ, ΑΝΘΟΣ το ΑΜΑΡΑΝΤΟΝ», έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Δίπλα στο χωριό, ο ομογενής Μπάκος Ιωάννης, είχε χτίσει εκκλησάκι, στον προαύλιο χώρο του οποίου είχαν ταφεί έλληνες στρατιώτες, τους τάφους των οποίων και φρόντιζε, όπως και οι άλλοι κάτοικοι. Επί Χότζα, έκρυψε τους σταυρούς και τηρούσε με μεγάλη μυστικότητα τον κατάλογο με τα ονόματα των νεκρών στρατιωτών, όπως μας διηγήθηκε ο Γ. Μπάκος (ή Πάκος), που από ετών φροντίζει τους τάφους και το ηρώο. Μετά το1991 ιδρύθηκε το σημερινό στρατιωτικό νεκροταφείο, επισκευάσθηκε το παλαιό μικρό εκκλησάκι, αφιερώθηκε στην Αγία Σκέπη και εγκαινιάσθηκε την 28η Οκτ 1999. Επίσκεψη Τρισάγιο στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο .

 episkepsi-parartimatos-yps-731r

  15:30  ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ –ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ.

Αναχώρηση- για  ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ και τακτοποίηση στο Ξενοδοχείο μας «ARJIRO  3*** ».  Βόλτα/ξενάγηση στην Πόλη. Ομαδικό Δείπνο (προαιρετικό), κατόπιν δηλώσεως συμμετοχής, σε ταβέρνα (με μουσική). στη Δερβιτσάνη.

 

2η Ημέρα ( ΣΑΒΒΑΤΟ 1η ΟΚΤ .2016): -ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ- ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ – Υψωμα 731- :Οι Θερμοπύλες που δεν έπεσαν ποτέ  .

Ενωρίς το πρωί ξεκινάμε για το ολοκαίνουργιο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ, έργο και αυτό του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Στον Αύλειο χώρο του, υπάρχει το νέο στρατιωτικό νεκροταφείο που προορίζεται για την ταφή των οστών των ηρώων μας στους ήδη έτοιμους 350 τάφους (ανά 28άδες, με σταυρούς, χωρίς ακόμη να έχουν ενταφιαστεί, τα οστά των οποίων βρίσκονται σε Οστεροφυλάκια , μέσα στον Ιερό Ναό). Ένας τεράστιος σταυρός υψώνεται πάνω από τους τάφους. Η ιερότητα του χώρου και η γαλήνη του τοπίου, μας συνεπαίρνουν. ΤρισάγιοΚατάθεση στεφάνου και το «…απ’ τα κόκκαλα  βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, χαίρε ώ χαίρε ελευθεριά». Είναι τόσο επιβλητική η όλη εικόνα του μοναστηρίου και η συγκίνηση από την παρουσία των έτοιμων τάφων για τους  ηρωϊκούς μας προγόνους, που δυστυχώς εξακολουθούν και παραμένουν άταφοι !

 

Συνεχίζουμε για τον κύριο σκοπό της επίσκεψής μας, το προσκύνημα στο ύψωμα 731, στο οποίο ανεβαίνουμε με  ειδικά οχήματα  (χωρητικότητας 8 ατόμων). Στην ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ θα  επιβιβαστούμε, στα οχήματα 4χ4 και ξεκινάμε για το ύψωμα 731. Φθάνοντας στην κορυφή, ανεβαίνουμε περί τα 100μ. με τα πόδια μέσα από μονοπάτι, αρκετά ανηφορικό. Λίγο πριν από την κορυφή, να και μια μικρή πέτρινη πλάκα, μνημείο για ιταλούς νεκρούς   (κατεστραμμένο πλέον) με χαραγμένη την επιγραφή στα ιταλικά «η Μεραρχία Πούλιε στους πεσόντας οι οποίοι πρώτοι μεταξύ των στρατιωτών της Ιταλίας έκαμαν το ύψωμα αυτό ιερό πορφυρό θυσιαστήριο χαραυγή για την πατρίδα». Τριάντα μέτρα  ψηλότερα , το λιτό μνημείο για τους Έλληνες ήρωες, με το «μικρόν οστούν» ηρώου και με την επιγραφή: «ΕΔΩ ΣΤΙΣ 9-3-41 ΤΟ ΔΥΤΙΚΟΘΕΣΣΑΛΙΚΟ 5 ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 40-41 ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ». Περιγραφή    της Μάχης από Ομιλητή ( μέριμνα ΕΑΑΣ/ Παράρτημα Ξάνθης)- Τρισάγιο -Κατάθεση Στεφανιού και Εθν. Ύμνος.

 

stratiotiko-nekrotafio-klisouras

 

 

                    

13:00- 14:00.Κίνηση προς ΤΕΠΕΛΕΝΙ. Μετά την επίσκεψη στο Ύψωμα 731 παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής, μέσω της πόλης του Αλή Πασά το Τεπελένι. Τεπελένι ή Τεπελένιον (αλβανικά: Tepelena, τουρκικά: Tepedelen) είναι η βασική πόλη στην ομώνυμη επαρχία, του νομού Αργυρόκαστρου στη νότια Αλβανία. Βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Αώου, περίπου 3 χιλιόμετρα κατάντι της συμβολής του με τον Δρίνο. Το όνομά της πόλης σημαίνει “Λόφος της Ελένης“.Η τοποθεσία του είναι στρατηγικής σημασίας και 300 μέτρα από τον ποταμό βρίσκονται τα ερείπια αρχαίας ακρόπολης.

 

 ΤΕΠΕΛΕΝΙ-ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ . Μετά από  διαδρομή  30 χλμ επιστρέφουμε στο Αργυρόκαστρο. Ανάπαυση. Επίσκεψη στην Ιερά μητρόπολη Αργυροκάστρου Συνέχεια περιήγησης  στο Αγυρόκαστρο. – Προαιρετικό Δείπνο .

3η Ημέρα  2 ΟΚΤ.2016 – ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ–ΑΓ.ΣΑΡΑΝΤΑ-ΜΕΤΣΟΒΟ–ΞΑΝΘΗ

08:00  Αναχώρηση για  ΔΕΡΒΙΤΣΑΝΗ

Μετά από 10 χλμ φθάνουμε στη Δερβιτσάνη, όπου παρακολουθούμε  Θείας Λειτουργία για 30-40  λεπτά  .

 

 09:30: Αναχώρηση για  Άγιους  ΣΑΡΑΝΤΑ- Περιήγηση/ Γεύμα

 

 14:00:Αναχώρηση  Ξάνθη. Ακολουθώντας  τη διαδρομή  Μεθοριακός σταθμό ΣΑΓΙΑΔΑΣ-ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ-ΓΙΑΝΝΕΝΑ-ΞΑΝΘΗ με ενδιάμεσες στάσεις

 

ΤΙΜΗ ΚΑΤ΄ΑΤΟΜΟ: 95€.  ( ΤΙΜΗ  ΜΟΝΟΚΛΙΝΟΥ :125 €)

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕI:

  1. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΕ ΠΟΛΥΤΕΛΕΣ ΛΕΟΦΩΡΕΙΟ.
  2. ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ARJIRO 3*** AΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ ΜΕ ΠΡΩΙΝΟ.
  3. ΞΕΝΑΓΟ,ΕΠΙΣΗΜΟ, την ομογενή ΕΛΕΝΑ ΚΑΛΟΥΔΗ.
  4. ΑΡΧΗΓΟ ΕΚΔΡΟΜΗΣ.
  5. ΑΣΦΑΛΕΙΑ,ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ.

ΔΕΝ  ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

  1. EIΣΟΔΟΥΣ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥ,ΚΑΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΑΝ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ.

Κίνηση με ειδικά Οχήματα  :60€ (  τα 8 άτομα)  : ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ – Υψ