Αδύναμη η Ξάνθη να «παλέψει» το παραεμπόριο

 

Είδαμε και διαβάσαμε όλοι τις διαδοχικές συναντήσεις που είχαν ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Σ. Μωραίτης και ο δήμαρχος Μύκης κ. Καπζά.

Untitled VVVVΓια τον πρώτο ο αγώνας του για την πάταξη του παραεμπορίου είναι διαρκής και έχει στοχοποιειθεί από διάφορους «προοδευτικούς» οι οποίοι τον χαρακτήρισαν απρεπέστατα γιατί προφανώς δεν λειτούργησε έτσι όπως αυτοί ήθελαν. Δηλαδή να μην κάνει τίποτε. Παρ όλα αυτά ο πρόεδρος συνεχίζει και ας γνωρίζει από πρώτο χέρι τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν για να παταχθεί το λαθρεμπόριο αγαθών και υπηρεσιών που έχουν σε μεγάλο ποσοστό  πύλη εισόδου για την Ξάνθη τον Άγιο Κωνσταντίνο στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Καταλαβαίνουμε τον πρόεδρο του ΕΒΕ για την επιμονή του και φυσικά τον συγχαίρουμε για αυτό.

Τελευταία μπήκε ενεργά στο παιγνίδι  και ο Δήμαρχος Μύκης που μέχρι τώρα κυνηγούσε τους αγιοβασίληδες από τα μειονοτικά σχολεία να μην «μολύνουν» τους πιστούς ή χειροκροτούσε τον κάθε επίσημο από την Τουρκία που επισκεπτόταν την Ξάνθη. Τέλος ας το παραβλέψουμε και αυτό, βέβαιοι ότι οι υπηρεσίας προστασίας της Χώρας κάποια στιγμή θα ξυπνήσουν και θα βάλουν τον καθένα στην θέση που του αξίζει.

Σημασία έχει ότι ο δήμαρχος Μύκης, παρ όλο που όλοι μιλάνε για το παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο, κάπως αργά το πείρε χαμπάρι.

Σημασία έχει ότι κάλιο αργά παρά ποτέ.

Έτσι λοιπόν επισκέφτηκαν σύμφωνα με την ανακοίνωση του Επιμελητηρίου τους κκ Αντιπεριφερειάρχη Ζαγναφέρη, τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γκίκα και τον Προϊστάμενο του Τελωνείου Ξάνθης.

Να τους πάρουμε με την σειρά και να ξεκινήσουμε από τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κ. Ζγναφέρη ο οποίος έχει και την ευθύνη όλου του νομού.

Είμαστε βέβαιοι, παρ όλο που δεν είμαστε μπροστά στην συνάντηση, ότι υποσχέθηκε να κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να εξαλειφθεί το πρόβλημα με το παραεμπόριο το οποίο και αφαιρεί από την αγορά αλλά και από το κράτος έσοδα.

Η Αντιπεριφέρεια έχει στην αρμοδιότητα της να λειτουργήσει τα ΚΕΛΑΥΕ μία υπηρεσία ελέγχου η οποία απαρτίζεται από υπαλλήλους της Π.Ε. συνοδευόμενοι από αστυνομικούς και από τελωνειακούς αν παραστεί ανάγκη.

Το μέτρο αυτό αδρανοποιήθηκε ή υπολειτουργεί με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν τα σχετικά κονδύλια για να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι. Σαφώς και μόνον μέσα στο προβλεπόμενο οράριο τους δεν θα μπορούσαν ν έχουν κάποια σημαντικά αποτελέσματα.

Άρα εκ των πραγμάτων, ελείψει πόρων είναι αδύνατο να χτυπηθεί το παραεμπόριο.

Να εξετάσουμε την περίπτωση της επαφής με την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, είναι βέβαιο ότι ο κ. Γκίκας ο οποίος  είναι γνώστης της πραγματικότητας και των προβλημάτων που ταλανίζουν την περιοχή όμως  λόγω έλλειψης προσωπικού, αδυνατεί να κάνει κάτι παραπάνω αφού του λείπει το 30% του προσωπικού της οργανικής δύναμης συν την επάνδρωση των αστυνομικών τμημάτων της περιφέρειας.

Άρα εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να διαθέσει δύναμη αστυνομικών να ασχοληθεί αποκλειστικά με το αντικείμενο όταν εκατοντάδες άλλες υποχρεώσεις του προκύπτουν καθημερινά.

Άρα και η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει περισσότερα από αυτά που μπορεί.

Τέλος όσο για το τελωνείο της Ξάνθης έχουμε την αίσθηση ότι εφ όσον αυτό υποβαθμίστηκε μοιραία κάποια στιγμή το υπάρχων προσωπικό θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο…Θα θυμούνται ίσως ορισμένοι ότι όταν η ΣΕΚΑΠ  ζητούσε Τρίτη βάρδια τελωνειακό για να ελέγχει την εξαγωγή των τσιγάρων έξω από το εργοστάσιο δεν υπήρχε δυνατότητα για να καλύψουν την τρίτη βάρδια λόγω έλλειψης προσωπικού.

Θα θυμούνται ίσως κάποιοι ότι όταν κάποια τελωνειακή υπάλληλος -γυναίκα- επί διοίκησης της Π.Ε. Καραλίδη είχε ζητήσει να τοποθετηθούν ένα ή δύο κουβούκλια στο δρόμο Άγιος Κωνσταντίνος Θέρμη για να μπορεί κατά την διάρκεια του ελέγχου να είναι κάπως προφυλαγμένη από τα καιρικά φαινόμενα και ενώ ήταν έτοιμα, όπως τουλάχιστον έλεγε ο κ. Καραλίδης,  με την αλλαγή της διοίκησης, δεν τοποθετήθηκαν. Το γιατί δεν είναι επί του παρόντος. Σημασία έχει για όλους τους παραπάνω λόγους ότι η πάταξη του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου, θα πρέπει να σχεδιαστεί με άλλο τρόπο. Οι υπάρχοντες δεν είναι εφικτό να γίνουν, για αντικειμενικούς λόγους που εκφράζονται σε προσωπικό και χρήμα κάτι που δεν διατίθεται προς το παρών.

Άρα…Μάλλον η κεντρική κυβέρνηση πρέπει να βάλλει το χέρι της βαθιά στην τσέπη, κάτι που όμως δεν θα πράξει.

Συμπέρασμα: «Μπείτε  σκύλοι κι αλέστε και αλεστικά μη δίνεται»… κι όποιος αντέξει.