Το νέο δεν είναι πανωσήκωμα για να το κάνουμε σε ένα βράδυ. Θέλει γερά θεμέλια. Αυτή είναι η απάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη στα διάφορα δημοσιεύματα που παρουσιάζουν ως τελειωμένη υπόθεση τις συνομιλίες με το ΠΑΣΟΚ και τις άλλες δυνάμεις του κέντρου. Η ιστορία δεν γράφεται σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των κομματικών επιτελείων και ούτε οι φιλελεύθεροι και σοσιαλοδημοκράτες πολίτες δέχονται τελεσίγραφα, είναι η απάντηση του στη δήλωση της κ. Γεννηματά ότι το φθινόπωρο είναι το απώτερο χρονικό όριο για την εκλογή του νέου αρχηγού.

Μιλώντας στην Real και αναφερόμενος στις τηλεοπτικές άδειες ο Σταύρους Θεοδωράκης είπε:

«Όλο αυτό το σόου στήθηκε μόνο και μόνο για να μπορούν να λένε «τους στριμώξαμε».. Η απομόνωση, τα στρατιωτικά ράντζα και τα ομαδικά συσσίτια ήταν ένα ρεσιτάλ λαϊκισμού. Άλλωστε την ημέρα που «απελευθερώθηκαν» οι καναλάρχες κόπηκαν και οι επικουρικές συντάξεις»
Μιλώντας στο δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στις υποσχέσεις του Πρωθυπουργού ότι τα 246 εκατ.  από τις τηλεοπτικές άδειες θα πάνε σε ευπαθείς ομάδες λέγοντας ότι αυτό είναι το νέο αφήγημα στης κυβέρνησης αλλά «Τα λεφτά βέβαια θα πάνε τους Καρανίκες τους αλλά αυτό δεν το λέει το παραμύθι τους».  Υπογράμμισε μάλιστα ότι «Πριν μιλήσουμε για «εξασφαλισμένα λεφτά» θα ήταν φρόνιμο να περιμένουμε να δούμε το πόθεν έσχες των «προσωρινών υπερθεματιστών». Κάποιοι την τελευταία στιγμή, ασθμαίνοντας, κατέθεσαν την εγγυητική επιστολή των 3 εκατομμυρίων. Πού θα βρουν τα δεκάδες εκατομμύρια που υποσχέθηκαν; Πάλι με δανεικά από τις φιλικές στην κυβέρνηση τράπεζες;»

Ερωτώμενος για την έλλειψη ύπαρξης συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων επεσήμανε ότι «Η εθνική συνεννόηση στραγγαλίστηκε από τον κ.Τσίπρα. Όπως και από άλλους πρωθυπουργούς στο παρελθόν. Προφανώς το Μέγαρο Μαξίμου, στην γειτονιά των βασιλικών ανακτόρων, δημιουργεί στους ενοίκους του ένα αυτοκρατορικό σύνδρομο. Ζητούν βοήθεια στα δύσκολα και μετά κυβερνούν με τις αυλές τους, δηλαδή τα κόμματα τους».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας για τα επόμενα βήματα του Ποταμιού είπε ότι «Στόχος είναι να ανατρέψουμε το παλαιοκομματικό σύστημα και όχι να γίνουμε μέρος του»  καθώς «Η χώρα έχει ανάγκη από μια εκσυγχρονιστική αντεπίθεση. Αυτό λέγαμε πριν δύο χρόνια, αυτό λέμε και σήμερα».

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη παρακάτω:

Η εβδομάδα έκλεισε με την κυβέρνηση να πανηγυρίζει για τα 246 εκατομμύρια που εξασφάλισε από τις τηλεοπτικές άδειες. 
Η κυβέρνηση έχει μια αδυναμία της λατινοαμερικάνικες σαπουνόπερες. «Οι φαμίλιες κλεισμένες στο ράντζο μέχρι να πάρουμε τα λεφτά». Αν πάντως μας είχαν ακούσει θα είχαμε πάρει περισσότερα χρήματα, θα υπήρχαν και άλλα  κανάλια άρα και μεγαλύτερος ανταγωνισμός και περισσότερος πλουραλισμός.  Και δεν θα πετάγαμε και στον δρόμο 1.000 οικογένειες.

Πάντως τα κυβερνητικά στελέχη λένε ότι, «έστω και έτσι, μετά από 27 χρόνια ανομίας επιβάλαμε κάποιους ευρωπαϊκούς κανόνες». 
Κύριε Σκουρή θα επιμείνω: «Στην Ευρώπη πας και με απευθείας πτήση δεν είναι ανάγκη να πας μέσω Βενεζουέλας». Όλο αυτό το σώου στήθηκε μόνο και μόνο για να μπορούν να λένε «τους στριμώξαμε». Σε όλη την Ευρώπη γίνονται συνεχώς ηλεκτρονικές δημοπρασίες, αδιάβλητες και προσοδοφόρες. Η απομόνωση, τα στρατιωτικά ράντζα και τα ομαδικά συσσίτια ήταν ένα ρεσιτάλ λαϊκισμού. Άλλωστε την ημέρα που «απελευθερώθηκαν» οι καναλάρχες κόπηκαν και οι επικουρικές συντάξεις.

Πως συνδέονται οι συντάξεις με τους καναλάρχες;
Μα αυτό είναι το αφήγημα της κυβέρνησης. «Μπορεί να κόπηκε η σύνταξη σου, μπορεί να είσαι άνεργος, αλλά εμείς πονάμε μαζί σου. Πήραμε λεφτά από τους καναλάρχες και κάποια στιγμή θα στα δώσουμε. Πανηγύρισε το». Τα λεφτά βέβαια θα πάνε τους Καρανίκες τους αλλά αυτό δεν το λέει το παραμύθι τους.

Μιλάτε για τις παλιές προσλήψεις;
Μιλάω για τις νέες προσλήψεις. Την Πέμπτη σε πανηγυρικούς τόνους ανακοινώθηκε ότι το πρωθυπουργικό γραφείο αποκτά παράρτημα και στην Θεσσαλονίκη! Σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς ένα τέτοιο γραφείο θα κοστίσει περισσότερο από μισό εκατομμύριο το χρόνο. Πέντε αστυνομικοί σε τρεις βάρδιες είναι σχεδόν 400.000 τον χρόνο.  Ποσά που θα προστεθούν στα 2.5 εκατομμύρια που στοιχίζει σήμερα το γραφείο και η γενική γραμματεία του πρωθυπουργού. Για ποιο λόγο; Τι χρησιμότητα έχουν την εποχή του ίντερνετ τα παραρτήματα του πρωθυπουργικού γραφείου;

Αν μετά τις εκλογές το Ποτάμι συμμετάσχει σε κυβέρνηση, τι θα ζητήσει να γίνει; Να επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός; Να δοθούν επιπλέον άδειες; Τι ακριβώς;
Θα επιμείνουμε σε τρία σημεία:
Επιχειρήσεις που εξαρτώνται άμεσα από κρατικό χρήμα (εργολάβοι και προμηθευτές του δημοσίου) δεν μπορούν να έχουν κανάλια.
Την εποπτεία της τηλεόρασης την έχει το ΕΣΡ και τα κριτήρια δεν είναι μόνο οικονομικά. Μας ενδιαφέρει και η προέλευση του χρήματος και η ποιότητα του προγράμματος.
Τον αριθμό των αδειών δεν τον καθορίζει ο εκάστοτε υπουργός αλλά οι τεχνολογικές δυνατότητες και η αγορά.

Πιστεύετε ότι το κράτος θα μπορούσε να εξασφαλίσει περισσότερα και από τα 246 εκατομμύρια που ήδη εξασφάλισε;
Πριν μιλήσουμε για «εξασφαλισμένα λεφτά» θα ήταν φρόνιμο να περιμένουμε να δούμε το πόθεν έσχες των «προσωρινών υπερθεματιστών». Κάποιοι την τελευταία στιγμή, ασθμαίνοντας, κατέθεσαν την εγγυητική επιστολή των 3 εκατομμυρίων που θα βρουν τα δεκάδες εκατομμύρια που υποσχέθηκαν; Πάλι με δανεικά από τις φιλικές στην κυβέρνηση τράπεζες; Αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί.

Παρά την σκληρή κριτική που κάνετε πάντως όλους αυτούς τους μήνες, δεν ζητάτε εκλογές και ούτε προβλέπετε εκλογές. Γιατί;
Γιατί δεν μου αρέσει η επαναστατική γυμναστική. Τα κόμματα για να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους μιλάνε συνεχώς για εκλογές. Η εκτίμηση μου όμως είναι ότι ο κ.Τσίπρας θα φτιάξει πρώτα τα δικά του κανάλια, τις δικές του εφημερίδες,  θα προσπαθήσει να ελέγξει τις προαγωγές στο δημόσιο, στην δικαιοσύνη, την αστυνομία, τον στρατό και μετά θα πάει σε εκλογές.

Με αφορμή και την παραίτηση Καλλιάνου εκτιμάτε ότι ο κ.Λεβέντης είναι ένας πιθανός μελλοντικός κυβερνητικός εταίρος;
Ο κ.Τσίπρας έχει μια αδυναμία στο τρας της πολιτικής και το έχει αποδείξει. Η συμφωνία του με τον κ.Λεβέντη είναι αρκετά παλιά και δεν νομίζω πια ότι είναι μυστικό. Ο κ.Λεβέντης θέλει υπουργείο για τον εαυτό του και η αντιπρόταση είναι «να κάνουμε κάποιον άλλο υπουργό και όχι εσένα». Αλλά όταν έρθει η ώρα νομίζω ότι αυτά θα ξεπεραστούν.

Παρόλη, πάντως, την κριτική που κάνετε εσείς και το ΠΑΣΟΚ στον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναδειχθεί σε μόνιμο συνομιλητή των ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών. Έχετε άραγε κάποια εξήγηση;
«Ένας αριστερός φίλος από την εξωτική Ελλάδα» ποτέ δεν έβλαψε κανένα. Αντιθέτως καθησυχάζει λίγο τις αριστερές πτέρυγες των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων. Και όλοι, έχουν αρκετά σύννεφα από πάνω τους ειδικά τώρα με το προσφυγικό και με την τρομοκρατία, οπότε κανείς δεν θέλει άλλο ένα μέτωπο και μάλιστα στα σύνορα της Ευρώπης.

Απ’ ότι καταλαβαίνω εσείς δεν θεωρείτε αριστερό τον Αλέξη Τσίπρα. Πού τον κατατάσσεται;
Ο κ.Τσίπρας είναι ένας τυπικός εκπρόσωπος της σχολής των λαϊκιστών. Το αριστερός ή το δεξιός σε αυτή την μεγάλη οικογένεια δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία. Οι αριστεροί λαϊκιστές άνετα συνυπάρχουν με τους δεξιούς ακόμη και με τους ακροδεξιούς λαϊκιστές.

Το ακροδεξιοί λαϊκιστές αφορά τον κ.Καμμένο;
Εσείς πως θα χαρακτηρίζατε ένα κόμμα που το 2016 λέει «όχι στο σύμφωνο συμβίωσης», «όχι στην δημιουργία τόπων λατρείας για άλλες θρησκείες». Στην Ευρώπη όλα αυτά τα χαρακτηρίζουμε ρατσιστικά και ακροδεξιά.

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη, αφού υλοποιεί την συμφωνία με τους εταίρους μας, να συζητήσει στη φετινή χρονιά με τους δανειστές το θέμα του χρέους. Τι πρέπει να διεκδικήσουμε κατά τη γνώμη σας;
Θα είμαι ευθύς.  Γιατί δεν πρέπει να δημιουργούμε ψεύτικες προσδοκίες στην κοινωνία. Συνολική συζήτηση για το χρέος δεν θα δεχτούν οι δανειστές πριν τις εκλογές στην Ολλανδία, την Γαλλία, την Γερμανία. Άρα αυτή η κουβέντα πάει για το τέλος του ’17. Και εκεί η χώρα πρέπει να εμφανιστεί ενωμένη. Μια εθνική πρόταση δηλαδή με την υπογραφή ει δυνατόν όλων των πολιτικών αρχηγών. Αυτών τέλος πάντων που πιστεύουν στην Ευρώπη.

Μιλάτε δηλαδή για εθνική συνεννόηση; Γενικότερα δεν λείπει, ιδιαιτέρως σήμερα, μια εποχή κρίσης, ο διάλογος και η συνεννόηση; Τι φταίει;
Η εθνική συνεννόηση στραγγαλίστηκε από τον κ.Τσίπρα. Όπως και από άλλους πρωθυπουργούς στο παρελθόν. Προφανώς το Μέγαρο Μαξίμου, στην γειτονιά των βασιλικών ανακτόρων, δημιουργεί στους ενοίκους του ένα αυτοκρατορικό σύνδρομο. Ζητούν βοήθεια στα δύσκολα και μετά κυβερνούν με τις αυλές τους δηλαδή τα κόμματα τους.

«Το τέλος του φθινοπώρου είναι το απώτατο χρονικό περιθώριο για την εκλογή επικεφαλής του νέου σχήματος» δήλωσε στη Real πριν δυο εβδομάδες η κυρία Γεννηματά. Συμφωνείτε;
Όχι. Η ιστορία δεν γράφεται σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των κομματικών επιτελείων. Και ούτε οι φιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες πολίτες δέχονται τέτοιου είδους τελεσίγραφα. Το νέο για το οποίο εμείς αγωνιζόμαστε δεν είναι «πανωσήκωμα», να το κάνουμε σε ένα βράδυ, θέλει γερά θεμέλια.

Το ΠΑΣΟΚ όμως επιμένει ότι οι διαφορές είναι ελάχιστες και αυτό που απομένει είναι η συνάντηση σας με την κυρία Γεννηματά και η τελική συμφωνία.
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιμένει να κάνει «διάλογο» μέσω δημοσιευμάτων  και διαρροών. Κάθε μέρα και μια διαρροή για να κερδίσει τις εντυπώσεις. Η δική μας αγωνία είναι άλλη. Η προσπάθεια μας πρέπει να κινητοποιήσει όλο το «χώρο». Το 30% της κοινωνίας που δεν πάει ούτε δεξιά, ούτε αριστερά. Να παθιαστούν ξανά οι πολίτες. Αν είναι να ενώσουμε τους κομματικούς μας μηχανισμούς έχουμε πει ότι δεν μας ενδιαφέρει.

Έχετε δηλώσει ότι αν και εφόσον πάμε σε εκλογή από την βάση, θα είστε και  εσείς υποψήφιος αρχηγός. Γιατί να σας ψηφίσουν κ. Θεοδωράκη; Τα βασικά σημεία της πλατφόρμας σας…
Η χώρα έχει ανάγκη από μια εκσυγχρονιστική αντεπίθεση που θα σαρώσει τον παλαιοκομματισμό και τον λαϊκισμό. Αυτό λέγαμε πριν δύο χρόνια αυτό λέμε και σήμερα. Η κάλπη να είναι ένα δημοψήφισμα για τις μεγάλες αλλαγές. Μείωση των φόρων, μείωση του κράτους, μη κρατικά πανεπιστήμια, αναμόρφωση της δικαιοσύνης, κίνητρα στην επιχειρηματικότητα και να παραδώσουμε τη χώρα στις επόμενες γενιές. Το Κίνημα μας μαζί με τους συμμάχους του έχει μια πλήρη εκσυγχρονιστική πλατφόρμα αυτό άλλωστε το αναγνωρίζουν και οι εχθροί μας, το θέμα είναι να βρεθεί η στιγμή που η κοινωνία θα ακούσει.

Εκτιμάτε ότι αν τελικά πάμε για εκλογές ενός νέου αρχηγού, θα σας στηρίξουν και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ;
Προφανώς. Με βάση την εκσυγχρονιστική πρόταση που θα κάνω θα ζητήσω  την στήριξη και στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Όπως και οι άλλοι υποψήφιοι θα απευθυνθούν και στον κόσμο του Ποταμιού.  Αλλιώς δεν σπάμε τις περιχαρακώσεις, ούτε δημιουργούμε δυναμική.

Μετά τις εκλογές και εφόσον δεν υπάρχει αυτοδυναμία, είτε το Ποτάμι είτε το νέο σχήμα αν είστε εσείς αρχηγός θα είναι ευκολότερο να συνεργαστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα;
Βιάζεσθε πολύ. Τι προβλήματα θα αντιμετωπίζει τότε ο τόπος; Ποια κόμματα θα είναι στην Βουλή; Ποια θα είναι τα ποσοστά των δύο πρώτων κομμάτων; Και ποια η διαφορά μεταξύ τους;

Το ενδεχόμενο να μην σχηματιστεί κυβέρνηση και να οδηγηθούμε σε νέες κάλπες με το σύστημα πλέον της απλής αναλογικής είναι μέσα στους σχεδιασμούς σας;
Δεν νομίζω ότι έχουμε την πολυτέλεια σε αυτή τη χώρα να πηγαίνουμε από εκλογές σε εκλογές.

Αν το εγχείρημα του κέντρου αποτύχει, το Ποτάμι τι θα πράξει κ.πρόεδρε; Κάποιοι λένε, π.χ., ότι θα συνεργαστεί ακόμα και προεκλογικά με τη Νέα Δημοκρατία…
Προεκλογική συνεργασία του Κινήματος μας με κάποιο από τα υπάρχοντα κόμματα δεν θα υπάρξει. Στην Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων από όλη τη χώρα που έγινε στην Αθήνα το καλοκαίρι, όλα αυτά απαντήθηκαν καθαρά. Ο στόχος είναι να ανατρέψουμε το παλαιοκομματικό σύστημα και όχι να γίνουμε μέρος του.