Σχεδόν τίποτα δεν έμεινε όρθιο στην πόλη Αματρίτσε από τον ισχυρό σεισμό. – Πηγή: EPA/ANSA/MASSIMO PERCOSSI

Δεκάδες νεκρούς, πολλούς τραυματίες, άγνωστο αριθμό εγκλωβισμένων στα συντρίμμια και βιβλικές καταστροφές άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στην κεντρική Ιταλία.

Διαβάστε επίσης

Οι νεκροί έχουν ήδη ξεπεράσει τους 60, με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA να κάνει λόγο για 63 νεκρούς, σύμφωνα με ανεπίσημο υπολογισμό, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός θα ανέβει δραματικά, δεδομένου ότι αρκετοί άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ερείπια των σπιτιών τους. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτωντου φονικού σεισμού, που ισοπέδωσε ολόκληρα χωριά που βρίσκονται στον ορεινό όγκο της κεντρικής Ιταλίας.

Το επίκεντρο του σεισμού των 6,2 Ρίχτερ εντοπίζεται στην κεντρική Ιταλία, κοντά στην πόλη Νόρτσια, στην περιοχή της Ούμπρια, με τις μεγαλύτερες καταστροφές να έχουν αναφερθεί στις περιοχές Ακούμολι, Αματρίτσε, Πόστα και Αρκουάτα ντελ Τρόντο.

Εικόνες που κόβουν την ανάσα από τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να ανασύρουν επιζώντες μέσα από τα συντρίμμια μεταδίδει Live η Corriere della sera.

Φωτογραφίες αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής, καθώς κτίρια, δρόμοι, αλλά και ολόκληρα χωριά έχουν ισοπεδωθεί.

Ισοπεδώθηκε η πόλη Αματρίτσε

Οι σημαντικότερες καταστροφές έχουν σημειωθεί στην πόλη Αματρίτσε, όπου η κύρια οδός έχει ισοπεδωθεί, ενώ όλο το ιστορικό κέντρο έχει καταρρεύσει και ούτε ένα δημόσιο κτίριο δεν έχει μείνει όρθιο.  Διάσημη για τα αξιοθέατά της και κυρίως για τις πολλές εκκλησίες της που βρίσκονται εκεί από τον 13ο αιώνα, η πόλη Αματρίτσε ήταν αυτή που πληγώθηκε περισσότερο από τον σεισμό, κάτι που είχε γίνει και στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 1639.

2016 08 24T060252Z 5371081 S1BETXFQGYAA RTRMADP 3 ITALY QUAKE copy

Πηγή: Vigili del Fuoco/Handout via REUTERS

«Η μισή πόλη δεν υπάρχει πια», είπε στην ιταλική τηλεόραση ο δήμαρχος Σέρτζιο Πιρότζι και εμφανώς συγκινημένος είπε «είμαστε άνθρωποι του βουνού, δεν το βάζουμε κάτω». Ο ίδιος πρόσθεσε πως υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια, ενώ έκανε γνωστό ότι ο σεισμός προκάλεσε και κατολίσθηση, αλλά και την κατάρρευση μιας γέφυρας. “Εδώ είναι μια τραγωδία, έχουμε νεκρούς και κατεστραμμένα κτίρια”, δήλωσε. Πολλοί πάντως είναι αυτοί που κατέστη δυνατό να διασωθούν, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, η ηλικία των οποίων δεν έγινε γνωστή και τα οποία βγήκαν σώα και αβλαβή από τα συντρίμμια, ενώ οι διασώστες δίνουν μάχη να σώσουν δύο νεαρές Αφγανές που ακούσθηκαν να καλούν σε βοήθεια κάτω από τα ερείπια.

2016 08 24T065042Z 1280415144 S1BETXFUNIAA RTRMADP 3 ITALY QUAKE

Πηγή: REUTERS/Emiliano Grillotti

Το ρολόι στον πύργο-σύμβολο της πόλης, σταμάτησε στις 3:36, την ώρα που χτύπησε την περιοχή ο Εγκέλαδος, μετατρέποντας σε ερείπια μια από τις πιο όμορφες κοινότητες της ορεινής επαρχίας Ριέτι και «γενέτειρα» της αματριτσιάνα.

Η διάσημη μακαρονάδα, κατέστησε την πόλη Αματρίτσε, που είναι γνωστή για την ομορφιά της φύσης αλλά και την αναγεννησιακή αρχιτεκτονική και πολεοδομία, έναν από τους εμβληματικούς τόπους για την γαστρονομική παράδοση, της Ιταλίας.

17010211

Βιβλική καταστροφή στην Αματρίτσε/ Πηγή: ANSA/ITALIAN FIRE BRIGADE

Μάλιστα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, η πόλη των 2.600 κατοίκων θα φορούσε τα γιορτινά της για να υποδεχθεί τους επισκέπτες που θα κατέφθαναν για την 50η επέτειο από την έναρξη των ετήσιων εορτασμών της «Ημέρας της Ματριτσάνα», το φεστιβάλ για την προώθηση και προβολή του διάσημου πιάτου.

Όμως η Αματρίτσε δεν αποτελούσε μόνο γαστρονομικό προορισμό, καθώς διέθετε καιπλήθος ιστορικών μνημείων και αξιοθέατων που συγκέντρωναν το ενδιαφέρον των τουριστών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Μια εικόνα της πόλης μπορεί κανείς να πάρει με την εικονική περιήγηση που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας τουρισμού της μικρής πόλης, αν και η επίσκεψη του Εγκέλαδου τα ξημερώματα της Τετάρτης, άλλαξε πολλά…

iconic

Εικονική περιήγηση στην πόλη Αματρίτσε/Πηγή: amatriceturismo.it

Εξαφανίστηκαν χωριά από τον ισχυρό σεισμό

17009066

Η Πεσκάρα ντελ Τρόντο μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου/ Πηγή: EPA/ANSA/CROCCHIONI

Μια πρώτη εικόνα από το μέγεθος της καταστροφής που έχει συντελεστεί στην κεντρική Ιταλία δίνουν οι φωτογραφίες από τα χωριά που έχουν πληγεί. Κτίρια έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια, τα πάντα είναι καλυμμένα με σκόνη, διασώστες και εθελοντές αναζητούν επιζώντες μέσα στα ερείπια, σκάβοντας ακόμη και με γυμνά χέρια όταν εντοπίσουν σημάδια ζωής.

Σε μια πρώτη εκτίμηση για τον αριθμό των αγνοουμένων, το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agi μετέδωσε πως περίπου εκατό άνθρωποι παραμένουν, παγιδευμένοι μέσα στα σπίτια τους που κατέρρευσαν, στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο, συνοικία της κοινότητας του Αρκουάτα ντελ Τρόντο, ενός από τα τρία χωριά που έχουν πληγεί περισσότερο από το χτύπημα του Εγκέλαδου που σημειώθηκε τα ξημερώματα, πιάνοντας τους κατοίκους στον ύπνο.

2016 08 24T100732Z 788500407 S1BETXGLZOAB RTRMADP 3 ITALY QUAKE

Συντρίμμια όλη η περιοχή στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο/Πηγή: REUTERS/Remo Casilli

Όσοι κατάφεραν να βγουν από τα σπίτια τους πριν τους πλακώσουν τα συντρίμμια, συγκεντρώθηκαν σε κατάσταση σοκ στους δρόμους των χωριών που δοκιμάστηκαν απόέναν από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν σημειωθεί στην ιδιαίτερα σεισμογενή Ιταλία, και βρίσκονται περίπου 150 χλμ. βορειοανατολικά της Ρώμης.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), αλλά και με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, η νέα σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 6,2 Ρίχτερ, ωστόσο το ιταλικό γεωλογικό ινστιτούτο ανακοίνωσε το μέγεθος στους 6 βαθμούς. Επίκεντρο του σεισμού που σημειώθηκε στις 03:36 (τοπική ώρα, 04:36 ώρα Ελλάδας), ήταν το κέντρο της ιταλικής χερσονήσου στην επαρχία του Ριέτι, κοντά στο Ακουμόλι, περίπου 150 χλμ. βορειοανατολικά της Ρώμης, όμως έγινε αισθητός ακόμη και στην ιταλική πρωτεύουσα, ξυπνώντας δεκάδες κατοίκους.

Τον σεισμό αυτόν ακολούθησαν τουλάχιστον 39 μετασεισμοί, ο ισχυρότερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών.

italyquake

Πηγή: Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο