ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΜΕ ΤΟΝ «ΑΡΑΜΠΑ»

 

Κάποιοι δεν ξέρουν ή δεν θέλουν να κάνουν την δουλειά τους;

Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

Την τελευταία φορά που «ενοχλήθηκε» το «100» από τους πολίτες της Ξάνθης οι οποίοι έχουν την ατυχία να μένουν στην γειτονιά του Πούρναλικ όπου κάθε Σαββατοκύριακό και πολλές φορές από το βράδυ της Πέμπτης, επιδίδονται σε ένα όργιο ηχορύπανσης χωρίς προηγούμενο, αφού η καλοκαιρινή περίοδος «προσφέρετε» να παντρέψουν τα παιδιά τους, να τα αρραβωνιάσουν και να κάνουν κάθε είδους θρησκευτικές τελετές συνοδεία ζωντανής μουσικής η οποία εγκαθίσταται στο δρόμο και ενοχλεί αφάνταστα τους περίοικους.

Οι αγανακτισμένοι γείτονες όπως είναι φυσικό απευθύνονται στην αστυνομία η οποία όμως ποτέ δεν παρεμβαίνει επικαλούμενη κενό νόμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τηλεφωνική επαφή με τον «100» της xanthitimes.gr, όταν κάλεσε την παρέμβαση της Αστυνομίας την περασμένη εβδομάδα όταν οι «γείτονες» είχαν γλέντι με την ζωντανή μουσική στην διαπασών, προκειμένου να ησυχάσει το ήδη κλονισμένο νευρικό σύστημα των γειτόνων μη μουσουλμάνων.  Μάλιστα  το όργανο της Αστυνομίας το οποίο βρισκόταν  στο κέντρο επιχειρήσεων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης, ρώτησε με ποιόν νόμο θα επιβάλει την τάξη. Δηλαδή ποιος νόμος προβλέπει την παρέμβαση της αστυνομίας σε ώρες κοινής ησυχίας, για να «στείλει» το περιπολικό, προκειμένου   να υποχρεώσει τους μουσουλμάνους του Πούρναλικ, να γλεντήσουν έχοντας την μουσική τους σε ανεκτά επίπεδα για τον άνθρωπο-γείτονα.

Μας έκανε εντύπωση που το αστυνομικό όργανο δεν γνώριζε ότι σε περιοχές που επικρατεί το αστικό στοιχείο, το ανώτατο όριο θορύβων dB είναι 50, ενώ είναι τόσο απλό. Δεν έχει παρά να ρίξει μία ματιά στο διαδίκτυο και αφού βρει τον νόμο και τον επιβεβαιώσει από την εφημερίδα της κυβερνήσεως, απλά να τον εφαρμόσει. Διαφορετικά οι πολίτες θα κινηθούνε δικαστικά κατά της αστυνομίας της Ξάνθης για παράβαση καθήκοντος.

Η Xanthitimes.gr έψαξε και βρήκε τον νόμο για λογαριασμό της αστυνομίας και καταγράφοντας τα παράπονα των πολιτών, ρωτά την αστυνομία απλά, πότε θα εφαρμόσει τον νόμο.

Π.Δ. 1180/81 (ΦΕΚ 293/Α/6-10-1981)

Τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια θορύβου παρουσιάζονται στον ακόλουθο πίνακα:

Περιοχή Ανώτατο όριο θορύβου dB(A)
Νομοθετημένες βιομηχανικές περιοχές 70
Περιοχές στις οποίες επικρατεί το βιομηχανικό στοιχείο 65
Περιοχές στις οποίες επικρατεί εξ ίσου το βιομηχανικό και το αστικό στοιχείο 55
Περιοχές στις οποίες επικρατεί το αστικό στοιχείο 50

Σημειώνεται ότι το επιτρεπόμενο όριο μετράται στο όριο του γηπέδου στο οποίο λειτουργεί το εργοτάξιο.
Για τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε επαφή με κατοικημένα κτήρια, το ανώτατο όριο καθορίζεται σε 45 dB(A), ανεξαρτήτως της περιοχής που βρίσκεται η εγκατάσταση, μετρούμενο εντός του κατοικημένου κτίσματος με ανοιχτή πόρτα και παράθυρα.

Posted in Νομοθεσία