Για τις συντονισμένες προσπάθειες που έγιναν προκειμένου να αναστραφεί το κλίμα στα νησιά που δέχτηκαν το προσφυγικό κύμα και την ικανοποίηση της από τα στοιχεία για τη μέχρι τώρα πορεία της τουριστικής κίνησης, μίλησε η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM”

Όπως είπε στην εκπομπή “Δεύτερη Ανάγνωση” και στον Κώστα Μπλιάτκα, το προσφυγικό ήταν ένα θέμα ευρωπαϊκό και η Ελλάδα έκανε το χρέος της. “Φιλοξενήσαμε τους πρόσφυγες προσωρινά σε μέρη πλήρως ελεγχόμενα και μακριά από τουριστικές περιοχές και είμαστε περήφανοι διότι στείλαμε μηνύματα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και ανθρωπισμού ενώ συγχρόνως σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων”, υπογράμμισε η κ.Κουντουρά.

“Υπήρξε ανησυχία διότι οι προσφυγικές ροές στα συγκεκριμένα νησιά δεν μας άφησαν το περιθώριο να τα υποστηρίξουμε πολύ τουριστικά, ωστόσο με το επιχειρησιακό σχέδιο που αναπτύξαμε στο υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, τις Περιφέρειες, τους Δήμους, την Τοπική Κοινωνία και τις Ενώσεις Ξενοδόχων καταφέραμε να αλλάξουμε και να αντιστρέψουμε το κλίμα έτσι ώστε τα νησιά αυτά να έχουν μικρότερες απώλειες”, σημείωσε η κ.Κουντουρά η οποία υπογράμμισε ότι η Κως και η Σάμος φαίνεται ότι θα ανακάμψουν πλήρως.

Η αναπληρωτής υπουργός μίλησε για το ελληνικό κοινωνικό τουριστικό πρόγραμμα που εκπονείται και δίνει τη δυνατότητα σε 200.000 δικαιούχους από τώρα και μέχρι το Νοέμβρη να επισκεφτούν τη Σάμο, τη Λέσβο, τη Χίο, την Κω και τη Λέρο.

Σημειώνεται ότι φέτος, το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ και κατόπιν συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού, περιλαμβάνει διπλάσιο αριθμό διανυκτερεύσεων σε καταλύματα των πέντε νησιών και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των δικαιούχων του ΟΑΕΔ που θα επιλέξουν αυτούς τους προορισμούς.

Επίσης, το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, σε συνεργασία με τις Ενώσεις Ξενοδόχων, παρέχουν για το διάστημα από 20 Αυγούστου έως και τα τέλη Οκτωβρίου έως και 50% μειωμένες τιμές δωματίων και ελκυστικές προσφορές σε πακέτα διαμονής στη βάση των δυνατοτήτων που έχουν τα ξενοδοχεία σε κάθε περιοχή.

Η κ.Κουντουρά μίλησε επίσης για τη συνεργασία με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τη δημιουργία βίντεο με μαρτυρίες τουριστών για τη στοχευμένη προώθηση του τουριστικού προϊόντος στο εξωτερικό.

Η αναπληρωτής υπουργός τόνισε ακόμη ότι λόγω των καταστάσεων στην Τυνησία, την Τουρκία και την Αίγυπτο δημιουργήθηκε ένα νέο κύμα τουριστών που δεν επέλεξε τις συγκεκριμένες χώρες ως προορισμό, από το οποίο η Ελλάδα πήρε ένα μεγάλο μερίδιο.

“Η Ελλάδα είναι μια ευλογημένη χώρα με απίστευτες επιλογές και την προτιμούν πολλοί ως προορισμό. Αυτήν τη στιγμή συνολικά έχουμε μια αύξηση τουριστών της τάξεως του 6-8%”, είπε η κ.Κουντουρά ενώ ανέφερε ενδεικτικά ότι στην Κέρκυρα σημειώθηκε αύξηση 13% στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, στο Ηράκλειο 12%, στη Ρόδο 10% ενώ έχουμε μεγάλο κύμα βρετανών και Γερμανών τουριστών. Σημειώθηκε επίσης αύξηση κατα 45% του αριθμού των τουριστών από τις ΗΠΑ ενώ σημαντικός ήταν και ο αριθμός των τουριστών από την Κορέα και την Κίνα.

Ερωτηθείσα αν και κατά πόσο επηρέασαν οι εξελίξεις στην Τουρκία στη δημιουργία νέων τουριστικών ροών προς τη χώρα μας η κ.Κουντουρά τόνισε πως παρόλο που υπήρξε όφελος για τον ελληνικό τουρισμό, είναι κάτι προσωρινό και πως εκείνο που θεωρεί σημαντικό είναι η δημιουργία σχέσεων για την ανάπτυξη μακροχρόνιων δεσμών.

Συμβολή και του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο πρόγραμμα

To Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με τον ΕΟΤ, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προχωρά σε στοχευμένες δράσεις προβολής και επικοινωνίας με ειδικά βίντεο κλιπ παραγωγής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα οποία θα προωθηθούν στο εξωτερικό και θα προβάλλονται σε ξένα ΜΜΕ, στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά μέσα από επικοινωνιακές δράσεις των Γραφείων Εξωτερικού για την ευρεία απήχησή τους στο ξένο ταξιδιωτικό κοινό.

Τα βίντεο κλιπ θα αναδεικνύουν τα νησιά ως ελκυστικούς προορισμούς, θα προβάλλουν τις φυσικές τους ομορφιές και τα αξιοθέατα του κάθε προορισμού και θα αποτυπώνουν τις θετικές εντυπώσεις και τις ταξιδιωτικές εμπειρίες των ξένων και Ελλήνων επισκεπτών μέσα από τις προσωπικές τους μαρτυρίες.

Τα βίντεο-κλιπ των προορισμών όπως επίσης και οι προσφορές των Ενώσεων Ξενοδόχων των πέντε νησιών θα προβληθούν εκτενώς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Ελλάδα, με στόχο την ευρεία ενημέρωση του ελληνικού ταξιδιωτικού κοινού.

Οι παραπάνω ενέργειες εντάσσονται στον γενικότερο σχεδιασμό της Αν. Υπουργού Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά για την στήριξη του τουρισμού στα νησιά του Αν. Αιγαίου και υλοποιούνται επιπλέον του προγράμματος δράσεων που είχε ανακοινώσει το Υπουργείο στις αρχές της χρονιάς και οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Για την εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων που επιθυμούν να ενημερωθούν για εκπτώσεις και προσφορές στα ξενοδοχεία, πληροφορίες παρέχονται από :

Σάμος- Γραμματεία Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου

 

Πληροφορίες:

κα Σανδαλή Μαρία ,6978154123 (Δευτ. – Παρ., 9.00πμ – 2.00μμ)

e-mail: enxensam@otenet.gr

Λέσβος -Γραμματεία Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου

Πληροφορίες:

κα Μελά Αρετή τηλ. 22510 41787 , κιν. 6974712375,

e-mail: exlesvos@otenet.gr

Χίος- Ένωση Ξενοδόχων Χίου

Απευθείας επικοινωνία με τα ξενοδοχεία

Κως – Γραμματεία Ένωσης Ξενοδόχων Κω

Πληροφορίες:

κα Σοφού Νατάσα, 22420 24955

e-mail info@koshotels.gr

Λέρος- Γραμματεία Ένωσης Ξενοδόχων Λέρου

Πληροφορίες:

-κα Μαυράκη Αναστασία (9 π.μ. -12 π.μ.) τηλ. 22470 23266, κιν. 6934 111 025

-κα Γκέκα Εύα (12 π.μ – 10 μ.μ.) τηλ. 22470 24611

e-mail:hotels.leros.lipsi@gmail.com

Επιμέλεια: Νικόλ Καζαντζίδου