Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων έχει αρχίσει και οι Βραζιλιάνοι βάζουν τις τελευταίες πινελιές στα ολυμπιακά έργα του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Οι πρώτες πληροφορίες για την τελετή έναρξης της 5ης Αυγούστου στο Μαρακανά αναφέρουν πως θα είναι αφιερωμένη στο «μέλλον». Μεταξύ πολλών άλλων, στο τελετουργικό θα συμμετάσχει το άλλοτε top model Ζιζέλ Μπούντχεν, όπως είχε κάνει άλλωστε και στην τελετή απονομής του Παγκοσμίου Κυπέλλου πριν από δύο χρόνια.

image

Μία από τις καλλιτέχνιδες που θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο θα είναι η βετεράνος τραγουδίστρια της σάμπα Έλσα Σοάρες. Η 79χρονη χήρα του θρύλου του ποδοσφαίρου Γκαρίντσα θα τραγουδήσει για τις φαβέλες του Ρίο.

Στην τελετή έναρξης των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων που θα φιλοξενηθούν σε λατινοαμερικανικό έδαφος θα τραγουδήσουν οι ζωντανοί θρύλοι της μουσικής της Νότιας Αμερικής Γκαετάνο Βελόσο και Ζιλμπέρτο Ζιλ.

Παρόντες θα είναι και οι 12 κορυφαίες μπάντες κρουστών της πρωτεύουσας του καρναβαλιού.

Ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ Ναβάλ Ελ Μουταβακέλ δήλωσε τη Δευτέρα πως «το Ρίο είναι έτοιμο να υποδεχθεί τον κόσμο». Το στέλεχος του ολυμπιακού κινήματος εμφανίστηκε εντυπωσιασμένο από την εικόνα των έργων από ψηλά.

Από χαμηλά, πάντως, τα πράγματα δείχνουν εντελώς διαφορετικά. Μόλις πρόσφατα μια ομάδα Βραζιλιάνων επιστημόνων ανακάλυψε ένα «σούπερ βακτήριο» που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στα φάρμακα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το συγκεκριμένο βακτήριο που ανιχνεύτηκε στον Κόλπο της Γκουαναμπάρα εισέρχεται μέσω των πλωτών οδών από τα γύρω σπίτια και τα νοσοκομεία.

«Κάθε φορά που έρχεται νερό στο πρόσωπό σου νιώθεις σαν να εισέρχεται ένας εξωγήινος εχθρός. Κρατώ κλειστή τη μύτη και τα χείλη μου» δήλωσε στο CNN ο Γερμανός παραολυμπιονίκης ιστιοπλόος Χάικο Κρόγκερ.

image (1)

Το Ολυμπιακό εργαστήριο αντιντόπινγκ έκλεισε προσωρινά από τη WADA, ενώ το κόστος επέκτασης του μετρό κατά 16 χιλιόμετρα αυξήθηκε κατά 2.000% πάνω από τον προϋπολογισμό. «Μισώ να χρησιμοποιώ αυτήν τη φράση, αλλά μοιάζει σαν καταιγίδα» δήλωσε στη «Wall Street Journal» ο εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής του Ρίο Μάριο Αντράντα.

Ελάχιστες μέρες πριν από την τελετή έναρξης, ο ιός Ζίκα εξακολουθεί να τρομάζει τους αθλητές. Η εγκληματικότητα αποτελεί επίσης ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Ο δήμαρχος του Ρίο Εντουάρντο Παές δήλωσε πρόσφατα στο CNN πως η εγκληματικότητα «είναι το πιο σοβαρό θέμα στην πόλη και η πολιτεία έχει κάνει πολύ κακή δουλειά».

image (2)

Φόνοι και ληστείες

Τους πέντε πρώτους μήνες της εφετινής χρονιάς έγιναν 2.083 φόνοι στην πολιτεία του Ρίο, αυξημένοι κατά 14% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Ανάμεσα στους δολοφονηθέντες ήταν και 50 αστυνομικοί.

Βραζιλιάνοι στρατιώτες ξεχύθηκαν στους δρόμους του Ρίο το περασμένο Σάββατο (09/07) και τσέκαραν κάθε σημείο στην πόλη που χρήζει αυξημένης ασφάλειας εν όψει των Αγώνων.

Τεθωρακισμένα οχήματα και φορτηγά που μετέφεραν στρατεύματα συνοδεύονταν από οπλισμένους στρατιώτες, οι οποίοι έλεγξαν περιοχές, από την Κόπα Καμπάνα μέχρι τον σιδηροδρομικό σταθμό και την ανακαινισμένη περιοχή του λιμανιού, με τους τουρίστες που βρέθηκαν εκεί να τραβούν έκπληκτοι φωτογραφίες.

Η μονοήμερη αυτή «επίδειξη δύναμης» ήταν έντονη και ο συνταγματάρχης στρατού της Βραζιλίας Μάριο Μελντίνα δήλωσε: «Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι να περιπολούμε και να ελέγχουμε τις περιοχές, οι οποίες χρήζουν αυξημένης ασφαλείας, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων».

Τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας θα τεθούν σε ισχύ από τις 24 Ιουλίου και θα σταματήσουν με το πέρας των Παραολυμπιακών Αγώνων (07-18/09), όπου θα χρησιμοποιηθούν περίπου 85.000 στρατιώτες και αστυνομικοί, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ακεραιότητα των Αγώνων.

Παρ’ όλ’ αυτά εκφράζονται ανησυχίες όσον αφορά στην καταπολέμηση της βίας στην πόλη και την προφύλαξη των τουριστών από τους κινδύνους, καθώς τα σώματα ασφαλείας έχουν μείνει απλήρωτα κι έχουν σημειωθεί περιστατικά όπου αστυνομικοί υποδέχονται τον κόσμο στο αεροδρόμιο κρατώντας πανό που γράφουν «Καλώς ήρθατε στην κόλαση».

image (3)

Επιμέλεια: Κατερίνα Νινιού