Του Κώστα Ιερίδη

Ο δρόμος για την έναρξη εργασιών ανάπλασης στον Αστέρα Βουλιαγμένης είναι πλέον ανοικτός, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας ενέκρινε χθες το προεδρικό διάταγμα για την αξιοποίησή του.

Στα σχέδια του αραβικού ομίλου περιλαμβάνεται η κατασκευή 15 πολυτελών κατοικιών στο νότιο-δυτικό κομμάτι της χερσονήσου, στη θέση που βρίσκεται σήμερα το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο «Αφροδίτη»
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για επένδυση ύψους 400 εκατ. από τον αραβικό όμιλο AGC που ελέγχει το Jermyn Street Real Estate Fund IV LP. Σε αυτό μετέχουν δύο από τα κρατικά κεφάλαια του Άμπου Ντάμπι και του Κουβέιτ, Άραβες επενδυτές, καθώς και η τουρκική Dogus Group. Στα σχέδια του αραβικού ομίλου περιλαμβάνεται η κατασκευή 15 πολυτελών κατοικιών στο νότιο-δυτικό κομμάτι της χερσονήσου, στη θέση που βρίσκεται σήμερα το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο «Αφροδίτη».

Καθένα από τα σπίτια θα έχει συνολική κάλυψη 15.000 τ.μ., θα διαθέτει πισίνα, κήπο κ.λπ. και θα απευθύνεται σε κροίσους που έχουν τη δυνατότητα να δαπανήσουν αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση ακινήτου σ’ ένα από τα καλύτερα σημεία της… «Αθηναϊκής Ριβιέρας». Επιπλέον, το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων ξενοδοχεία, καμπάνες, τουριστικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια, αναψυκτήρια, σνακ-μπαρ, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, αίθουσες, ελικοδρόμιο, πάρκινγκ και κήπους.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;

Έως το τέλος της χρονιάς αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το διαδικαστικό κομμάτι της συμφωνίας μεταξύ Δημοσίου, επενδυτών και ΤΑΙΠΕΔ. Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι εργασίες ανακαίνισης της έκτασης. Για την ώρα δεν είναι γνωστό πόσο θα διαρκέσουν τα έργα ανάπλασης.

Να σημειωθεί ότι οι σουίτες του Αστέρα έχουν φιλοξενήσει θρυλικές προσωπικότητες της πολιτικής, της τέχνης και των επιχειρήσεων, όπως: Ρόμπερτ Κένεντι, Γκορμπατσόφ, Μπόρις Γέλτσιν, Ζακ Ντελόρ, Ευάγγελος Αβέρωφ, Αριστοτέλης Ωνάσης, Φρανκ Σινάτρα, Μελίνα Μερκούρη, Αλίκη Βουγιουκλάκη και Λάμπρος Κωνσταντάρας.

Το τίμημα της εξαγοράς ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που προκάλεσε την αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία συνεχίζουν να κάνουν λόγο για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.