Αποστόλης Ιτσκούδης: “Καθημερινές Ιστορίες”

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

 

Το Σάββατο το βράδυ πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης του Αποστόλη Ιτσκούδη,  Θρακιώτη ζωγράφου, στην φιλόξενη γωνιά των καλλιτεχνών της Ελλάδος και του κόσμου στην  Ξάνθη.

Ο ζεστός χώρος της  BALKAN ART GALERRY  αποδείχτηκε ότι μπορεί να φιλοξενεί εκτός από καταξιωμένους ζωγράφους-καλλιτέχνες, πολύ κόσμο αφού δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο.

Ο τίτλος “Καθημερινές Ιστορίες” της έκθεσης, είναι οι ιστορίες που συμβαίνουν γύρω μας, δίπλα μας, μέσα μας. Ιστορίες που φανερώνουν τη δική τους αλήθεια , τη δική τους πραγματικότητα, το δικό τους όνειρο. Μοιάζει σαν κανείς να μην κοντοστέκεται να τους αφιερώσει λίγο χρόνο, χώρο και ενέργεια. Στρέφουμε αλλού το βλέμμα και την προσοχή μας φοβούμενοι μην διαταραχθεί η “όμορφη” και “τακτοποιημένη” εικόνα της καθημερινότητάς μας. Είναι αυτό που απορρίπτει κανείς εκ των προτέρων, διότι θεωρεί ότι δεν είναι δικό του, αλλά αναφέρεται μονάχα στον διπλανό του. Μπορεί, όμως, άραγε να βιαστεί κάποιος να αποκόψει τον εαυτό από αυτές; Να τον βάλει, δηλαδή, απλά και μόνο στη θέση του παρατηρητή; Περιδιαβαίνοντας τις “Καθημερινές Ιστορίες”, εάν αφεθούμε σε αυτές δίνοντας τους τον απαραίτητο χώρο να εξελιχθούν, γινόμαστε συμμέτοχοι και συν-διαμορφωτές τους. Περπατάμε έναν δρόμο που ενώ μοιάζει αλλουνού, γίνεται δικός μας. Ο δρόμος αυτός ανήκει σε έναν κόσμο από τον οποίον, εκ των πραγμάτων, δεν μπορούμε να είμαστε ούτε νοητικά αλλά ούτε και συναισθηματικά αποκομμένοι. Ένα πεδίο στο οποίο ζούμε τόσο κοντά ή τόσο μακριά όσο μας ορίζει το σύμπαν.

Παρούσα και η οικογένεια Αποστολίδη με το Kelari Dialekto / Κελάρι Διαλεκτό που παρουσίασε την ΜΕΓΑΛΗ ΓΗ (Μαλαγουζιά) , αποκλειστικά από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας από τους ιδιόκτητους αμπελώνες της, και είναι εμπνευσμένο από τη μεγαλοσύνη του ευλογημένου τόπου μας Στα εγκαίνια της έκθεσης του ζωγράφου Αποστόλη Ιτσκούδη με τίτλο "Καθημερινές Ιστορίες" http://www.kelaridialekto.gr/ Στην Φώτο αριστερά εικονίζεται ο σύζυγος της καλλιτέχνιδας κ. Εξάρχου που φιλοξενήθηκε πριν λίγο καιρό στην BALKAN ART GALLERY όπου βρέθηκαν στ εγκαίνια της έκθεσης του Αποστόλη Ιστκούδη. Στην μέση ο Αλέξανδρος Λαζαρίδης εμπνευστής και δημιουργός της BALKAN ART GALLERY.

Παρούσα και η οικογένεια Αποστολίδη με το Kelari Dialekto / Κελάρι Διαλεκτό που παρουσίασε την ΜΕΓΑΛΗ ΓΗ (Μαλαγουζιά) , αποκλειστικά από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας από τους ιδιόκτητους αμπελώνες της, και είναι εμπνευσμένο από τη μεγαλοσύνη του ευλογημένου τόπου μας
Στα εγκαίνια της έκθεσης του ζωγράφου Αποστόλη Ιτσκούδη με τίτλο “Καθημερινές Ιστορίες”
http://www.kelaridialekto.gr/
Στην Φώτο αριστερά εικονίζεται ο σύζυγος της καλλιτέχνιδας κ. Εξάρχου που φιλοξενήθηκε πριν λίγο καιρό στην BALKAN ART GALLERY όπου βρέθηκαν  στα εγκαίνια της έκθεσης του Αποστόλη Ιστκούδη.
Στην μέση ο Αλέξανδρος Λαζαρίδης εμπνευστής και δημιουργός της BALKAN ART GALLERY.

Ο καλλιτέχνης κατάγετε από την Ορεστιάδα αλλά μένει και δημιουργεί στην Αλεξανδρούπολη. Δουλεύει ακρυλικά τα τελευταία έξη χρόνια. «Κινητήρια έμπνευση των έργων είναι η καθημερινότητα. Είναι πράγματα που βλέπω στους ανθρώπους γύρω μου, στους οικείους μου, ακόμη και ανθρώπους που δεν γνωρίζω. Είναι πράγματα που συμβαίνουν καθημερινά γύρω μου. Στην πραγματικότητα είναι μία ανάγνωση αυτών που βλέπω καταγράφω και προσπαθώ να δώσω μέσα από την δουλειά μου την δική μου ματιά. Με αποτέλεσμα, χωρίς να είναι το ζητούμενο, ο καθένας που βλέπει αυτά τα έργα, να προσπαθεί να μπει μέσα σε αυτά γιατί βιώνει αυτά που καταγράφονται ή να βιώσει με τον δικό του τρόπο, την δική του ανάγνωση μέσα από τα πράγματα».

Η συγκεκριμένη δουλειά του έχει παρουσιαστεί στην Αλεξανδρούπολη και στην ΗΡΩ GALLERY στην Θεσσαλονίκη και τώρα στην BALKAN ART GALLERY στην Ξάνθη.

Ο Αποστόλης Ιτσκούδης μας αποκάλυψε ότι η επόμενη ενότητα της δουλειάς του τιτλοφορείται «ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ». Την δουλεύει και κατά κάποιον τρόπο είναι η συνέχεια από τις «καθημερινές ιστορίες». Δεν θέλησε να μας αποκαλύψει περισσότερα. Ο τίτλος συμβολικός και παραπέμπει στον…καθρέπτη ίσως του καθενός;

Θα περιμένουμε όλοι να δούμε την επόμενη δουλειά του αφού πρώτα βρεθούμε στην BALKAN ART GALLERY Ιωακείμ Σγουρού 8 στην Ξάνθη, για να θαυμάσουμε την πολύ όμορφη δουλειά του με τίτλο  «Καθημερινές Ιστορίες».

ιστκουδηςIMG_20160604_215357

ιστκουδηςIMG_20160604_215430

 

IMG_20160604_215603

Στη μέση ο ζωγράφος Απόστολος Ιστκούδης

Στη μέση ο ζωγράφος Απόστολος Ιστκούδης

IMG_20160604_215623

IMG_20160604_220752

IMG_20160604_231412

13396757_10209230820985992_1684140993_o