Δύο μαγαζιά κλειστά στην παλιά πόλη. Γιατί;

Untitled XASAPIS 5

Σάββατο βράδυ και ενώ η παλιά πόλη έσφυζε από ζωή δύο μαγαζιά ήταν κλειστά γιατί παρανόμησαν.

Το μεν πρώτο για λόγους ηχορύπανσης και το άλλο γιατί είχε παραβάσεις σε θέματα πολεοδομίας.

Σαφώς και δεν μπορεί να σταθεί κανένας στην δουλειά των υπηρεσιακών παραγόντων αφού και στις δύο περιπτώσεις εφαρμόζετε η νομοθεσία.

Θα σταθούμε στην πολιτική απόφαση της επιτροπής ποιότητας και ζωής η οποία ενέκρινε την εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων.

Έχουμε καταγεγραμμένη την δήλωση του δημάρχου Χ. Δημαρχόπουλου σε όλους τους τόνους που λέει να τηρείται η νομιμότητα χωρίς εκπτώσεις και θα τον συγχαρούμε για αυτό, με δεδομένο ότι ο   λαός δεν έχει και την καλλίτερη γνώμη για τους πολιτικούς  ως προς την εντιμότητα τους.

Να μείνουμε στο κομμάτι του πρώτου μαγαζιού. Ηχορύπανση. Γνωρίζουμε όλοι ότι η καταγγελία ήρθε από συγκεκριμένο ανταγωνιστή του εν λόγω καταστήματος. Ο αστυνομικός που πήγε να κάνει τον έλεγχο για ηχορύπανση δεν είχε μαζί του, όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες το ανάλογο όργανο ηχορύπανσης. Παρ όλα αυτά, βεβαίωσε την κλίση.

Να πάμε στην πολιτική απόφαση του κλεισίματος αυτής της επιχείρησης που είναι στο «έμπα», όπως έρχεται κάποιος από την κεντρική πλατεία με κατεύθυνση την πλατεία αντίκα.

Το ερώτημα στην προκειμένη περίπτωση. Δεν αρκούσε ένα λογικό πρόστιμο στον επαγγελματία; Το αμέσως επόμενο ερώτημα. Έχει δυνατότητα είσπραξης του προστίμου ο Δήμος Ξάνθης; Τα οφειλόμενα αγγίζουν τα 4-5 εκ. ευρώ. Άρα θα πρέπει ο δήμος να οργανώσει την υπηρεσία είσπραξης των οφειλομένων και ανεξάρτητα από τους νόμους του παρατηρητηρίου, να δώσουν την δυνατότητα στους οφειλέτες να πληρώνουν έστω και 10 ευρώ το μήνα. Το κάνουν πολλοί δήμοι στην Ευρώπη και με πληθυσμούς εκατομμυρίων κατοίκων. Γιατί να μη γίνει και στο Δήμο Ξάνθης; Άλλες λογικές θα πείτε. Αυτή η λογική άραγε δεν μπορεί να μεταφερθεί από τον δήμο στους πολίτες; Με δεδομένο ότι οι ίδιοι οι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν αλλά επειδή οι Ξανθιώτες είναι από γεννησιμιού τους έντιμοι και φιλότιμοι θα προσπαθήσουν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους όταν υπάρχει από την απέναντι πλευρά η ανάλογη εντιμότητα στις αποφάσεις.

Για φανταστείτε τις επιπτώσεις της απόφασης κλεισίματος μιας επιχείρησης από την Επιτροπή Ποιότητας και Ζωής.

Απλήρωτες υποχρεώσεις της επιχείρησης, τα χαμένα μεροκάματα από τα νεαρά ως επί το πλείστον άτομα που εργάζονται.

Όσο για την δεύτερη περίπτωση, το άλλο κατάστημα που είναι ποιο πάνω  λίγο πολύ όλοι γνωρίζουν το παρασκήνιο.  Το ερώτημα είναι πόσο ξεκάθαρο είναι το νομικό πλαίσιο έναρξης λειτουργίας μιας επιχείρησης όταν εμπλέκετε στην ιστορία το Νεοτέρων Μνημείων που ως γνωστόν λειτουργεί με χρόνους και λογικές ξεπερασμένες;

Παρ όλα αυτά, η πολιτική απόφαση του δημάρχου να κλείσει το μαγαζί, εκτός από πολιτικά μηνύματα, έχει και την πραγματικότητα η οποία λέει ότι ακόμη ένας επιχειρηματίας είναι μπλεγμένος στην δαιδαλώδη νομοθεσία που αν συνδυαστεί με την παραβατική συμπεριφορά, έχει σαν αποτέλεσμα να χάνονται θέσεις εργασίας.

Κάτω από αυτήν την λογική οι υπεύθυνοι θα πρέπει πρώτα να εισηγηθούν στα αρμόδια υπουργεία την απλοποίηση των νόμων-αυτές βέβαια οι εισηγήσεις έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και τριάντα χρόνια.

Δυστυχώς η στρεβλωμένη λογική του «όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω», έφτασε εδώ τα πράγματα και η ανεργία στην Ξάνθη χτύπησε κόκκινο και μάλλον είναι αργά για δάκρυα…Στέλλα, που λέει και το άσμα.