Ανδρέας Δημητρίου

Μιχαλάκης Καραολής

 

Σαν σήμερα, 10 Μαΐου 1956, θανατώθηκαν δι΄ απαγχονισμού   οι δύο Κύπριοι Ήρωες, Ανδρέας Δημητρίου και Μιχαλάκης Καραολής.

Ανάμεσα στις πάρα πολλές πόλεις που τους τίμησαν, δίνοντας τα ονόματα τους σε οδούς, είναι και η Ξάνθη μας που τιμής ένεκεν έδωσε δύο κεντρικούς της δρόμους τα ονόματα τους.

Οδός Ανδρέου Δημητρίου. Είναι ο κεντρικός δρόμος που οδηγεί στην έξοδο της πόλεως προς Καβάλα. Αρχίζει από την 40 Εκκλησιών και καταλήγει στον Φόρο.

Οδός Μιχαήλ Καραολή. Κεντρικός δρόμος που αρχίζει από την Κεντρική Πλατεία και καταλήγει στην παλαιά Αγροτική Τράπεζα.

Για να μην ξεχνάμε οι παλαιοί και για να γνωρίζουν οι νέοι, σαν ελάχιστο φόρο τιμής, γράφω παρακάτω λίγα πληροφοριακά στοιχεία.

 

Ανδρέας Δημητρίου Μιχαλάκης Καραολής
Αγωνιστές της ΕΟΚΑ και ήρωες της Κύπρου αγωνιζόμενοι για την ελευθερία της μέχρι θανάτου.
 Γεννήθηκε το 1934 στον Άγιο Μάμα Λεμεσού

Η δράση του Δημητρίου στην ΕΟΚΑ ήταν πολυσήμαντη. Μια από τις επιχειρήσεις στις οποίες πρωταγωνίστησε ήταν και η αρπαγή όπλων από τις στρατιωτικές αποθήκες Αμμοχώστου, στις οποίες εργαζόταν.

Η επιχείρηση πέτυχε απόλυτα και η Ε.Ο.Κ.Α. ενισχύθηκε σημαντικά

Γεννήθηκε το 1933 στο Παλαιοχώρι Λευκωσίας.

Εντάχθηκε στην Ε.Ο.Κ.Α. πολύ πριν από την 1η Απριλίου 1955 και ήταν μέλος της ομάδας του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη.

Στις 28 Αυγούστου 1955 ανέλαβε μαζί με το συναγωνιστή του Ανδρέα Παναγιώτου την δολοφονία του αστυνομικού Ηρόδοτου Πουλλή, ο οποίος κατηγορείτο ως προδότης.

Η απόπειρα πέτυχε. Ο Παναγιώτου διέφυγε ενώ ο Καραολής συνελήφθη σε ενέδρα από τις Αγγλικές δυνάμεις ενώ ετοιμαζόταν να ενωθεί με την αντάρτικη ομάδα του Γρηγόρη Αυξεντίου.

Φυλακίστηκε στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας.

 

Απαγχονίστηκαν  μαζί την ίδια μέρα, την πέμπτη μετά το Πάσχα στις 10 Μαΐου 1956, στις Κεντρικές φυλακές της Λευκωσίας, τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο.

Οι Άγγλοι δεν επέτρεψαν στις οικογένειες τους να πάρουν τα σώματα τους και να τα θάψει, αλλά αντ’ αυτού τα έθαψαν οι ίδιοι σε ένα περιφραγμένο χώρο εντός των φυλακών,

τα λεγόμενα Φυλακισμένα Μνήματα.

Οι δολοφονίες των δύο αυτών ηρώων αποτέλεσαν παράδειγμα θυσίας για τον αγωνιζόμενο κυπριακό λαό και οι αγώνες για την ελευθερία εντάθηκαν.

Η εκτέλεση αυτών των Κυπρίων αγωνιστών προκάλεσε εντονότατο ρεύμα αγανάκτησης σ΄ ολόκληρο τον κόσμο.

 

Αργύριος Ανδριώτης

Ταξίαρχος ε.α.