Η στέρηση ύπνου είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που θα πρέπει να φροντίσετε το συντομότερο δυνατό. Η έλλειψη του καλού ύπνου απορροφάει την ενέργειά σας, επηρεάζει τη διάθεσή σας, την υγεία σας και την ικανότητα να λειτουργήσετε σωστά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον 10 ώρες ύπνου την ημέρα, οι έφηβοι 9 έως 10 ώρες και οι ενήλικες χρειάζονται 7 με 8 ώρες υγιή ύπνο.

Δείτε μερικούς παράγοντες που ευθύνονται για την κακή ποιότητα ύπνου και τι να αποφύγετε για να απολαύσετε τα οφέλη του καλού ύπνου στην υγεία σας.

Στρες

Σύμφωνα με μελέτες, το υπερβολικό άγχος είναι από τις πιο συχνές αιτίες που μας κάνουν να χάνουμε τον ύπνο μας. Πριν πάτε για ύπνο, διαβάστε ένα βιβλίο, ακούστε χαλαρή μουσική ή δοκιμάστε τον διαλογισμό και πάρτε βαθιές αναπνοές για να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε καλύτερα.

Η χρήση ηλεκτρονικών

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως το μπλε φως που εκπέμπει η οθόνη της τηλεόρασης και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές μειώνουν τη μελατονίνη, μια σημαντική ορμόνη που ελέγχει τον ύπνο, τον κύκλο της αφύπνισης και επιφέρει τον ύπνο. Η χρήση των tablet, των smart phones κι άλλων ηλεκτρονικών συσκευών επηρεάζει και διακόπτει τον ύπνο. Για να απολαύσετε καλό ύπνο, σβήστε την τηλεόραση και το laptop σας τουλάχιστον μία με δύο ώρες πριν από τον ύπνο. Βάλτε το κινητό σας κι άλλες συσκευές μακριά από το κρεβάτι τουλάχιστον μία ώρα πριν πέσετε για ύπνο. Επίσης, ενημερώστε τους φίλους και τους συναδέλφους σας να μην επικοινωνήσουν μαζί σας έπειτα από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εκτός εάν πρόκειται για επείγον περιστατικό.