3η Συνάντηση Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων

 

Από τις 21 έως τις 24 Απριλίου 2016, 21 Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, θα αποτελέσουν τις ψηφίδες πολιτισμού που θα συνθέσουν το μεγάλο ψηφιδωτό της πόλης με τα χίλια χρώματα που γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις. Μουσικές, ήχοι, ρυθμοί πλημμυρίζουν απ’ άκρη σ’ άκρη την πόλη του Μάνου και φωτίζουν την πόλη των ονείρων!

Στις 21 Απριλίου 2016, στις 20:00, καλωσορίζουμε τους μαθητές και τους καθηγητές των Μουσικών και των Καλλιτεχνικών Σχολείων στην Πλατεία Μητροπόλεως. Εκεί που ο Μάνος Χατζιδάκις έκανε τα πρώτα του βήματα. «Στην Ξάνθη τη διατηρητέα…», όπως ομολογούσε ο ίδιος, τη δική μας Παλιά Ξάνθη.

Με όχημα τη μουσική και τα χαμόγελα των μαθητών, επιχειρούμε για πρώτη φορά μια διαφορετική πολιτιστική προσέγγιση. Το σούρουπο, λοιπόν, της 21ης Απρίλη, φιλοξενούμενοι μαθητές-καθηγητές και όλοι εμείς, θα συναντηθούμε στην πλατεία Μητροπόλεως και στη συνέχεια τραγουδώντας, και με τη συνοδεία μουσικών οργάνων θα περιδιαβούμε τα σοκάκια της Παλιάς Ξάνθης, όπου μας περιμένουν πολλές εκπλήξεις, με τελικό προορισμό το ανακαινισμένο σπίτι που έζησε ο Μάνος Χατζιδάκις, τον «Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης».

Το μικρό αυτό ταξίδι θα συνεχιστεί και τις υπόλοιπες ημέρες της Συνάντησης σύμφωνα με το αναρτηθέν πρόγραμμα.

Η 3η Συνάντηση Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» διοργανώνεται από τον Δήμο Ξάνθης και το Κέντρο Πολιτισμού, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια ΑΜΘ, την Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης ΑΜΘ και το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης, μαζί με τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του και τους εθελοντές. Τη διοργάνωση στηρίζουν η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης & Περιθεωρίου, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο Δήμος Αβδήρων, το Επιμελητήριο Ξάνθης, οι Διευθύνσεις της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, καθώς και οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων των Σχολείων του Νομού. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων.

Στη Συνάντηση συμμετέχουν τα Μουσικά Σχολεία Αλεξανδρούπολης, Άμφισσας, Αργολίδας, Άρτας, Βουλγαρίας (Shiroka Lukka), Γιαννιτσών, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κομοτηνής, Ξάνθης, Πειραιά, Πρέβεζας, Πτολεμαΐδας, Ρουμανίας (Carol I), Σερρών, Τουρκίας (Ankara Guzel Sanatlar Lisesi), Τρικάλων και Χαλκίδας. Επίσης, συμμετέχει το Καλλιτεχνικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.