ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Περίπου 2.700 πρόσφυγες διαμένουν αυτή τη στιγμή σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα, στο πλαίσιο του προγράμματος επιδότησης ενοικίου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος η Ύπατη Αρμοστεία έχει αναλάβει την υποχρέωση να δημιουργήσει 20.000 θέσεις φιλοξενίας έως το τέλος του 2017. Αν και στην αρχή ο σχεδιασμός για την υλοποίηση του προγράμματος περιελάμβανε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, μετά το κλείσιμο των συνόρων η Ύπατη Αρμοστεία έχει στραφεί και στην αναζήτηση μαζικότερων χώρων φιλοξενίας ατόμων. «Πλέον δεν επαρκεί το χρονοδιάγραμμα που είχαμε κάνει για τις 20.000 θέσεις. Όταν έγινε ο σχεδιασμός είχαμε 30-50 υποψήφιους για μετεγκατάσταση. Αφότου σφραγίστηκαν τα σύνορα έχουμε εκατοντάδες πρόσφυγες κάθε μέρα που ζητούν μετεγκατάσταση. Αυτή η μαζική στροφή δεν μας επιτρέπει να κρατήσουμε τον αρχικό σχεδιασμό, γι’ αυτό χρειαζόμαστε μαζικά έτοιμες θέσεις σε χώρους φιλοξενίας», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πέτρος Μάστακας, υπεύθυνος Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Όπως αποκαλύπτει, ήδη το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει παραχωρήσει εγγράφως στην Ύπατη Αρμοστεία ένα παλιό στρατόπεδο στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης, το οποίο θα είναι έτοιμο μέχρι το Πάσχα να φιλοξενήσει έως και 1.400 άτομα. Επίσης, υπάρχει ο σχεδιασμός να παραχωρηθεί στην Ύπατη Αρμοστεία η δεύτερη επέκταση του Ελαιώνα, προκειμένου να στεγαστούν εκεί περίπου 1.000 άτομα. Και στους δύο χώρους θα τοποθετηθούν καταρχήν σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας και στη συνέχεια μπορεί να στηθούν και κινητές μονάδες στέγασης. Ο κ. Μάστακας εκφράζει, εξάλλου, την ελπίδα να δοθούν και άλλοι χώροι στην Ύπατη Αρμοστεία για τη στέγαση μεγάλου αριθμού προσφύγων.

Όσον αφορά την ενοικίαση διαμερισμάτων και ξενοδοχείων, υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή περίπου 1.700 αιτούντες άσυλο φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία ενώ 1.000 πρόσφυγες μένουν σε διαμερίσματα.

Η Ύπατη Αρμοστεία αναζητάει ξενοδοχεία σε περιοχές κοντά στις υπηρεσίες ασύλου (κυρίως Αττική και Θεσσαλονίκη) και διαμερίσματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τα πέντε νησιά που δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών και στα οποία λειτουργούν hot spots (Λέσβος, Χίος, Κως, Λέρος, Σάμος). Για την εφαρμογή του προγράμματος έχει υπογράψει ήδη συμφωνίες συνεργασίας με έξι εταίρους: το δήμο Αθηναίων και τις οργανώσεις «Praksis», «Αλληλεγγύη-Solidarity Now», «Ηλιαχτίδα», «Νόστος» και «Άρσις».

Σύντομα αναμένεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων και ο δήμος Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Ο δήμος έχει καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία 1.500 θέσεων φιλοξενίας σε διαμερίσματα. Εξάλλου, η Ύπατη Αρμοστεία δημοσίευσε πρόσφατα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και για άλλες οργανώσεις, οι αιτήσεις των οποίων εξετάζονται σε αυτή τη φάση.