Η διάσημη Milan Design Week. Η φετινή, από 12 έως 17 Απριλίου. Δεν θα μπορούσε να μην την τιμήσει ο οίκος Fornasetti.

Για τον Πιέρο Φορναζέτι, μια και μόνη ιδέα ήταν αρκετή να γεννοβολήσει άπειρες παραλλαγές μιας εικόνας. Το 1952 ξεκίνησε να δουλεύει σε αυτό που θα αποδεικνυόταν η πιο εμβληματική σειρά διακοσμητικών μοτίβων του: Tema e variazioni, θέμα και παραλλαγές. Το πορτραίτο της λυρικής αοιδού Λίνα Καβαλιέρι -έζησε στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα, έλεγαν ότι ήταν η «πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου». Ο Φορναζέτι μετέτρεψε την εικόνα της σε έναν πελώριο κατάλογο προσωπικοτήτων. Το 1966 υπήρχαν ήδη 299 παραλλαγές. Σήμερα, έχουν ξεπεράσει τις 400.

Ο γιος του Πιέρο, ο Μπαρνάμπα, τιμά την Milan Design Week εκδίδοντας τις πρώτες 100 παραλλαγές. Το βιβλίο, εξ ολοκλήρου χειροποίητο, έχει τίτλο «Tema E Variazioni. The First Series 1 – 100». Εκδόθηκε μόνον σε 100 αντίτυπα, αριθμημένα και υπογεγραμμένα από τον ίδιο τον Μπαρνάμπα Φορναζέτι.

Ο οποίος, μ’ αυτόν τον τρόπο, φέρνει στην προσοχή όλων την ανανέωση της δραστηριότητας του οίκου στον κόσμο των εκδόσεων. Μια δραστηριότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με τον οίκο Fornasetti, από τότε που συνελήφθη ως ιδέα.