Όχι, δυστυχώς, δεν είναι πρωταπριλιάτικο. Μακάρι να ήταν. Αλλά το γεγονός ότι συμβαίνουν αυτά που θα διαβάσετε στις παρακάτω γραμμές επιβεβαιώνουν πλήρως αυτό που είναι πλέον κοινή αίσθηση: η κομματική και ιδεολογική εμπάθεια μετατρέπονται σε επικίνδυνη βλακεία, καταστροφική για την οικονομία, τον αθλητισμό, τη νεολαία. Όπου μπαίνουν παρωπίδες, τα πράγματα οδηγούνται στο γκρεμό…

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών απέστειλε αίτημα στο Δήμο Αριστοτέλη να χρησιμοποιηθούν το κλειστό Γυμναστήριο της Αρναίας και της Ιερισσού για να διεξαχθεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών στις 22 Απριλίου 2016.

Η διοργάνωση αυτή θα έφερνε στην περιοχή περίπου 3.000 διανυκτερεύσεις και περίπου 8,000 γεύματα, άρα μιλάμε για μια πολύ καλή κίνηση στο Δήμο Αριστοτέλη και στην συγκεκριμένη χρονιά με αφορμή την ανακήρυξη του Επετειακού Έτους Αριστοτέλη 2016/17 από την UNESCO, καθώς φέτος συμπληρώνονται 2400 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου αυτού αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου.

Κι ενώ κάθε λογικός και εχέφρων Δήμαρχος θα πανηγύριζε, ο Δήμος Αριστοτέλη απάντησε αρνητικά προς την Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών και ο λόγος είναι ότι δεν δέχεται να πραγματοποιηθεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, επειδή μέσα στους χορηγούς αυτής της διοργάνωσης είναι και η «Ελληνικός Χρυσός»! Και φυσικά η διοργάνωση τράβηξε γι αλλού…

Η ευκαιρία για το Δήμο και τους επαγγελματίες της περιοχής χάθηκε από μια πολιτικάντικη νοοτροπία νοσηρού κομματισμού , η οποία ενώ επικαλείται την τουριστική ανάπτυξη για να εναντιώνεται στην επένδυση των μεταλλείων Χαλκιδικής, στην πράξη αποδεικνύεται πως το τελευταίο στο οποίο δίνει σημασία είναι η τουριστική ανάπτυξη. Ο τουρισμός είναι το «άλλοθι» για την ιδεολογική εμμονή αντιπαράθεσης στην επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Το «RP» επικοινώνησε με τον υπεύθυνο Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Ελληνικής Ομοσπονδία Άρσης Βαρών κ. Γιώργο Ανατολίτη ο οποίος μας εξήγησε πως κάθε φορά η Ομοσπονδία, με κριτήριο κοινωνικής ευαισθησίας, επιλέγει απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές για να οργανώνει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα προκειμένου να συνεισφέρει με αυτό τον τρόπο στην τουριστική κίνηση και ανάπτυξη. Για να γίνει αυτό ζητεί τη χορηγική συνεργασία εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες περιοχές. Όταν έγινε , για παράδειγμα, η αντίστοιχη διοργάνωση στην Κόνιτσα ήταν χορηγοί οι εταιρείες Βίκος, Πίνδος και Δωδώνη. Αντίστοιχα στη Μεγαλόπολη ήταν η ΔΕΗ και ο Μωρέας. Η Ομοσπονδία με μια σύγχρονη αντίληψη αθλητικού management προσπαθεί και επιτυγχάνει τη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, με απόδοση κοινωνικού οφέλους στην κοινωνία καθώς τα πρωταθλήματα συνοδεύονται και από παράλληλες δραστηριότητες εκπαιδευτικού περιεχομένου αναφορικά με τον αθλητισμό και το ολυμπιακό πνεύμα.

Με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό ζητήθηκε η συνεργασία της «Ελληνικός Χρυσός» και η εταιρεία άμεσα ανταποκρίθηκε. Αλλά αυτό ήταν που ενόχλησε τον Δήμαρχο του Αριστοτέλη Γιώργο Ζουμπά, ο οποίος στον βωμό του κομματισμού θυσίασε μια μοναδική ευκαιρία προβολής του Δήμου του αλλά και τουριστικής κίνησης για τους επαγγελματίες της περιοχής του.

Όπως εξήγησε ο κ. Ανατολίτης το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί πλέον στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης και σε επόμενη ευκαιρία θα εξεταστεί η δυνατότητα πραγματοποίησής του στη Χαλκιδική, αλλά πλέον σε Δήμο όμορο του Δήμου Αριστοτέλη εφόσον αυτός έκλεισε με τόσο άκομψο τρόπο την «πόρτα» στην Ομοσπονδία και στο άθλημα που έχει χαρίσει τόσες εθνικές επιτυχίες και ρίγη συγκίνησης σε όλους τους Έλληνες.

«Να κάνουμε αθλητισμό. Να ξεφύγουμε από τη λογική της απραξίας. Ο αθλητισμός είναι πάνω απ’ όλα και μπορεί να λύνει προβλήματα» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ανατολίτης.

Αυτό το μήνυμα ωστόσο φαίνεται πως δεν μπορεί να γίνει κατανοητό από αυτοδιοικητικούς παράγοντες που χρωστούν την καρέκλα τους στην εμπάθεια του λαϊκισμού και στέλνουν το λογαριασμό της ζημιάς που προκαλούν, στους ίδιους τους δημότες τους…

Ας αναλάβουν λοιπόν και οι τοπικές κοινωνίες τις ευθύνες τους. Αλλιώς, θα σηκώνουν αυτές τα βάρη…

ΥΓ: Αλήθεια ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος, έχει άποψη επί του θέματος; Τι λέει στα μέλη του και γενικότερα στους επαγγελματίες του τουρισμού στον Δήμο Αριστοτέλη, που χάνουν μια μοναδική ευκαιρία να δουλέψουν και να κάνουν τζίρους μέσα στον Απρίλη που δεν υπάρχει η παραμικρή τουριστική κίνηση στην περιοχή;