Η εποχή που μόλις ξεκίνησε, σηματοδοτεί την αναγέννηση της ψυχολογίας μας, καταλήγουν οι ερευνητές. Δεν είναι λίγες οι φορές, ωστόσο, όπου πίσω από το ανοιξιάτικο φως, παρατηρείται έξαρση στις ασθένειες που συνδέονται με το σώμα και την ψυχή μας.

Λίγο η επίδραση του ήλιου που αρχίζει να κάνει όλο και περισσότερο έντονη την παρουσία του, λίγο η επιρροή των ανθισμένων λουλουδιών, όλα αυτά τα στοιχεία μαζί συντελούν στη διαμόρφωση μιας άκρως αισιόδοξης στάσης απέναντι στη ζωή. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξουμε, αν θέλουμε να επωφεληθούμε στο 100% από τον ερχομό της άνοιξης.

Το ψυχολογικό μπέρδεμα

Ομάδες ερευνητών τα τελευταία περίπου είκοσι χρόνια καταλήγουν ότι οι μεταβολές που παρατηρούνται στα καιρικά φαινόμενα ανά εποχή και σχετίζονται με την έκθεση στο ηλιακό φως, έχουν τη δύναμη να επηρεάζουν δραματικά τη συναισθηματική διάθεση των ανθρώπων και λειτουργίες του σώματος που σχετίζονται με την όρεξη για φαγητό, τον ύπνο και την ψυχολογία.

Τον χειμώνα, οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητικός παράγοντας μιας καλής διάθεσης, το καλοκαίρι η ηλιοφάνεια θεωρείται ότι εκτοξεύει στα ύψη την ανθρώπινη ψυχολογία, ωστόσο, το φθινόπωρο και η άνοιξη είναι δύο εποχές κατά τις οποίες τα καιρικά φαινόμενα δεν προσδιορίζουν απολύτως το πώς νιώθουμε, με αποτέλεσμα ένα σχετικό… μπέρδεμα.

Για παράδειγμα, την άνοιξη η ηλιοφάνεια αυξάνεται σημαντικά, βοηθώντας την ψυχολογία, αλλά παράλληλα διαφαίνονται μελαγχολικές τάσεις. Οι ασθενείς που πάσχουν από κάποιας μορφής ψυχική ασθένεια, είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν ορισμένα από τα συμπτώματά της τις ανοιξιάτικες ημέρες, ενώ ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων βιώνει συμπτώματα κατάθλιψης.

Πρόκειται για την ανεστραμμένη εποχική κατάθλιψη (RSAD – Reversed Seasonal Affective Disorder) ή καλοκαιρινή κατάθλιψη, η οποία εμφανίζεται με τις πρώτες κιόλας ημέρες της ηλιοφάνειας. Χαρακτηριστικά, όταν η μέρα μεγαλώνει, εκδηλώνεται άγχος, ευερεθιστότητα, αϋπνία, αλλά και κάποια έντονα ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Κνίδωση: προσοχή στην ζέστη

Στην περίπτωση που αρχίσετε να νιώθετε έντονη φαγούρα και πομφούς στο δέρμα, είναι πολύ πιθανό να υποφέρετε από κνίδωση. Οι πομφοί είναι μικρά οιδήματα στο δέρμα, που έχουν σχήμα ωοειδές και κόκκινο χρώμα. Το εξάνθημα, στην περίπτωση αυτή, εκδηλώνεται για ένα 24ωρο και έπειτα υποχωρεί, μόνο για να επανεμφανιστεί λίγο αργότερα.