Η ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΚΡΙΣΗΣ

Γράφει ο Θ. Γαλανόπουλος

Ζούμε σε μια εποχή όπου ο παραλογισμός κυριαρχεί σε έναν τόπο όπου θα ζήλευε κάθε Ευρωπαίος πολίτης. Θα ζήλευε βεβαίως μια άλλη Ελλάδα, διαφορετική σε νοοτροπία, πρακτικές με τρομερά αναξιοποίητα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Τα αίτια πολλά, οι αποδοθείσες ευθύνες μηδαμινές και όλα κυλούν φυσιολογικά. Παρόλα αυτά, δεν έχει νόημα να ζεις σκεπτόμενος τι έφταιξε αλλά μονάχα πως θα διορθώσεις μια κατάσταση ανυπόφορη.

ΜΙΑ ΠΛΟΥΣΙΑ ΧΩΡΑ ΟΠΟΥ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΖΕΙ ΣΕ ΕΝΔΕΙΑ.

Η αναγέννηση λοιπόν προϋποθέτει συγκεκριμένα μέτρα, πυλώνες ανάπτυξης.
Η χώρας μας είναι σε θέση να είναι σχεδόν αυτάρκης, να παράγει και να κάνει ανοίγματα στις διεθνείς αγορές. Η ιδιωτική πρωτοβουλία επιβάλλεται να επικροτείται από τον κρατικό μηχανισμό δίχως μεγαλοστομίες. Ο Έλληνας έχει το ταλέντο, είναι πολυμήχανος, μπορεί να μεγαλουργήσει. Σε ένα περιβάλλον οικονομικό που τουλάχιστον θα σέβεται τον κόπο του επιχειρηματία και δεν θα παρουσιάζεται αδηφάγο ως προς την είσπραξη των φόρων.

Ένα αξιοκρατικό φορολογικό σύστημα όπου θα διέπεται από τους κανόνες της αναλογικότητας για επιχειρήσεις (ξεκινώντας με 15%) και φυσικά πρόσωπα (καθορισμός αφορολόγητου) . Μονάχα έτσι θα καταφέρει να εισπράττει η φορολογική διοίκηση η οποία οφείλει να εκσυγχρονιστεί και να αντικαταστήσει το καθετί χειρόγραφο με ηλεκτρονικές διαδικασίες. Καινοτομία, εξωστρέφεια, τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας. Θησαυροί που γυρνάμε την πλάτη. Προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε ένα φορολογικό σύστημα σταθερό για την επόμενη πενταετία τουλάχιστον.

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών για την αποκατάσταση της ρευστότητας. Δάνεια αναχρηματοδοτούμενα στην αγορά, καταγραφή και εκκαθάριση προβληματικών υποθέσεων, ρύθμιση κόκκινων δανείων. Ακόμη, λύσεις για την επιστροφή των καταθέσεων στις Ελληνικές Τράπεζες και συνεισφορά τους στην επιστροφή των οφειλόμενων ποσών στους πολίτες χωρίς τούτη την αδικαιολόγητη καθυστέρηση . Έτσι μόνο θα μπούνε στέρεες βάσης και θα οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης από την αρχή. Δύσκολο εγχείρημα αλλά πέρα για πέρα εφικτό και αναγκαίο.

Αναβάθμιση τον τοπικών εμπορικών αγορών, της μικρομεσαίας επιχείρησης. Δομές που θα υποστηρίζουν τις συμπράξεις ιδιαίτερα νέων επιστημόνων .Μεταρρυθμιστική πολιτική για δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και πάταξη της φοροδιαφυγής. Αλλαγές στον Δημόσιο Τομέα. Κλείσιμο οργανισμών που υπολειτουργούν, εφαρμογή νέων τεχνολογιών, διαρκής επιμόρφωση των στελεχών. Εξάλειψη γραφειοκρατικών διαδικασιών. Δεν αποδίδουν εν έτη 2016 παρά μόνο βάζουν εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και κοστίζουν.

Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, διεθνώς ανταγωνιστική ελληνική βιομηχανία. Στήριξη Τουρισμού και Ναυτιλίας. Εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές.
Μοχλοί ανάπτυξης που θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Καλούμαστε με συμμετοχικές δράσεις στα κοινά. ο καθένας από το μετερίζι του να ακολουθήσουμε το τρίπτυχο σταθερότητα, λογική, αποδοτικότητα.

ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Δ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ