Οι Συγγενείς Καρδιοπάθειες είναι ανωμαλίες διάπλασης της καρδιάς, που έχει το άτομο από την ημέρα της γέννησής του. Οι Συγγενείς Καρδιοπάθειες περιλαμβάνουν ένα φάσμα καρδιακών ατελειών (ελλειμμάτων) που οφείλονται στη μη φυσιολογική διάπλαση και ανάπτυξη της καρδιάς ή των αγγείων που βρίσκονται κοντά στην καρδιά, κατά τη διάρκεια της εμβρυικής ζωής. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες ένα παιδί που έχει συγγενή καρδιοπάθεια, να έχει μία φυσιολογική ζωή αν υπάρχει σωστή διάγνωση και έγκαιρη αντιμετώπιση.
Στην Ελλάδα, στις 100.000 γεννήσεις κάθε χρόνο, υπολογίζεται ότι 1.000 μωρά μπορεί να γεννηθούν με συγγενείς καρδιοπάθειες, ενώ περίπου 40.000 με 50.000 έφηβοι και ενήλικοι πάσχουν από συγγενείς καρδιοπάθειες. Τα αίτια που προκαλούν τις συγγενείς καρδιοπάθειες δεν είναι δεδομένα και αποτελούν ακόμα και σήμερα πεδίο διερεύνησης.
Καλό είναι και πρέπει να επισημαίνονται πριν τη γέννηση (με ηχοκαρδιογραφία) ή πολύ πρώιμα κατά τη νεογνική ηλικία, γιατί κάποιες από αυτές μπορεί να διορθωθούν χειρουργικά σε πρώιμη φάση στη ζωή του ατόμου. Η χειρουργική αντιμετώπιση δεν είναι πάντοτε επιβεβλημένη, είτε γιατί κάποια ελλείμματα είναι μικρά και δεν απαιτούν χειρουργείο είτε γιατί κάποια κλείνουν με το πέρασμα του χρόνου.
Τα άτομα που πάσχουν από Συγγενή Καρδιοπάθεια θα πρέπει να παρακολουθούνται συστηματικά και για πάντα, γιατί αν αμελείται η παρακολούθηση από εξειδικευμένους γιατρούς. ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων ενδέχεται να εκδηλώσουν κάποια στιγμή προβλήματα, όπως αρρυθμίες, καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονική αρτηριακή υπέρταση κ.ά.

Στέφανος Γρ. Φούσας, Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας
MD, FESC, FACC