Διαψεύδει ο Γ. Παυλίδης την μετατροπή της Φωνής της Αμερικής σε κέντρο κράτησης μεταναστών.
Ο Δήμαρχος Τοπείρου δηλώνει άγνοια.
Ο Στρατός λέει ότι ακυρώθηκε η διαταγή.
Ο Δήμαρχος Νέστου λέει ότι οι συνθήκες παραμονής στο Αγίασμα είναι απάνθρωπες.

Γράφει: Ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

Από το πρωί της Παρασκευής δημοσιογράφοι της Καβάλας ζητούσαν πληροφορίες σχετικά με την Φωνή της Αμερικής όπου κάποια επιτροπή θα ερχόταν για να δει και να αξιολογήσει τις εγκαταστάσεις προκειμένου να στεγαστούν μετανάστες.
Παράλληλα τοπικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι μονάδες του Μηχανικού του ΔΣΣ έλαβαν εντολή να «φορτώσουν» και να ετοιμαστούν για να πάνε στην Φωνή της Αμερικής προκειμένου να κάνουν τις απαραίτητες παρεμβάσεις.
Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι ακυρώθηκε η εντολή κίνησης της Μονάδος του Μηχανικού. Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι παραμένουν τα βαριά μηχανήματα «φορτωμένα» στους μεταφορείς έτοιμα να κινηθούν

Γ. Παυλίδης: Είναι όλα ψέματα.

Συνομιλήσαμε με τον Περιφερειάρχη Γ. Παυλίδη και του ζητήσαμε να μας πει τι γίνεται. Απαντώντας, ξεκαθάρισε ότι υπάρχει ρητή δέσμευση ότι η Φωνή της Αμερικής δεν θα λειτουργήσει σαν χώρος φιλοξενίας μεταναστών.

Θ. Μίχογλου: Δεν αφορά την δική μας Φωνή αλλά το Αγίασμα.

Ο Δήμαρχος Τοπείρου Θ. Μίχογλου ανέφερε ότι δεν έχει υπ όψη του κάτι για την Φωνή της Αμερικής στην πλευρά της Ξάνθης και μας πληροφόρησε ότι γίνεται κάτι που αφορά την Φωνή της Αμερικής στην πλευρά του Δήμου Νέστου όπου εκεί παρατηρείται μία κινητικότητα.

Β. Τσομπανόπουλος: Ασκήσεις επί χάρτου

Το μυστήριο γύρω από το θέμα της εγκατάστασης των μεταναστών στην Φωνή της Αμερικής το έλυσε ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος ο οποίος ανέφερε ότι την Παρασκευή, κλιμάκιο στο οποίο και συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας εισηγήθηκαν στα κεντρικά να μετατραπεί μέρος της πρώην Αμερικάνικης Βάσης στο Αγίασμα σαν χώρος φιλοξενίας μεταναστών. Η πρώτη αντίδραση του Δημάρχου Νέστου ήταν να καλέσει τους τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να επισκεφτούν τον χώρο, πράγμα που έγινε.
Το συμπέρασμα της επιτροπής, σύμφωνα πάντοτε με τον Δήμαρχο Νέστου, είναι ότι οι συνθήκες παραμονής λόγω των ελών που υπάρχουν εκεί αλλά κυρίως των κτιριακών εγκαταστάσεων και του δύσβατου της περιοχής, δεν συνάδουν με χώρο φιλοξενίας ανθρώπων. «Αποτελεί υγειονομική βόμβα αν εγκατασταθούν άνθρωποι σε εκείνο το σημείο και θα χρειαστούν πολλά λεφτά, κάτι που εμείς σαν δήμος δεν διαθέτουμε».
Οι βουλευτές του νομού όπως σημείωσε, συμφώνησαν μαζί του, αλλά ο ίδιος έστειλε επιστολή σε όλους του φορείς όπου και τους ενημέρωνε για την πραγματική εικόνα που επικρατεί στην περιοχή.
Μπορεί να δεσμεύτηκαν οι τοπικοί βουλευτές ότι δεν θα εγκατασταθούν μετανάστες στην περιοχή όμως, εκφράζει τις αμφιβολίες του, για να καταλήξει λέγοντας ότι ο χώρος τους ανήκει και τίποτε δεν τους εμποδίζει να εγκαταστήσουν σε κείνη την εσχατιά ανθρώπους.
Τέλος, όπως μας επεσήμαναν στενοί συνεργάτες του δημάρχου, σε μικρή απόσταση από εκεί υπάρχει μεγάλος αριθμός ΡΩΜΑ όπου η παραβατική τους συμπεριφορά δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και διερωτώνται μήπως, αν εγκατασταθούν σχεδόν δίπλα τους μετανάστες, δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό μίγμα και ξεσπάσουν βίαιες καταστάσεις; Και το μεγάλο παράπονο του δήμου, όπως μας εκμυστηρεύτηκαν οι ίδιοι συνεργάτες του, είναι ότι ο δήμος ζητά χρήματα από την πολιτεία προκειμένου να ενσωματώσει τους ΡΩΜΑ που στο κάτω της γραφής είναι Έλληνες πολίτες και οι οποίοι ζουν σε άθλιες συνθήκες και αντ αυτού η πολιτεία σκορπά χρήματα για τους μετανάστες. Το ερώτημα είναι το ίδιο από όλους του πολίτες. Τελικά πότε η πολιτεία θα ασχοληθεί και με τους Έλληνες πολίτες;