του Τάκη Χατζή
Ιταλικά δημοσιεύματα (Λα Ρεπούμπλικα) υποστηρίζουν πως «η Ελλάδα σπρώχνει 2.000 πρόσφυγες προς την Αλβανία». Η εικασία στηρίζεται στο γεγονός ότι ένα από τα κέντρα φιλοξενίας που δημιουργείται, βρίσκεται στην Κόνιτσα, η οποία είναι κοντά στην ελληνοαλβανική μεθόριο. «Οι ελληνικές αρχές ούτε κατευθύνουν, ούτε διευκολύνουν πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν κλειστά σύνορα, αλλά αντιθέτως λειτουργούν αποτρεπτικά στο πλαίσιο των καθηκόντων τους», ήταν το σχόλιο της Ελληνικής κυβέρνησης. Αν τα πράγματα δεν ήταν σοβαρά, θα μπορούσε να είναι και… διαφορετικό. Του είδους ότι οι πρόσφυγες σπρώχνονται προς την… Εύβοια, μιας και δύο κέντρα φιλοξενίας βρίσκονται στη Ριτσώνα και τη Μαλακάσα…

Δυστυχώς όμως τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Την ώρα που ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ανέβαζε στο twitter την εικόνα γέννησης του μωρού στην Ειδομένη με το σχόλιο «είναι η ταυτότητα της σημερινής Ευρώπης», πληροφορίες αναφέρουν ότι στρατιώτες της χώρας του έχουν ήδη αρχίσει κοινές περιπολίες με Αλβανούς, στην ελληνοαλβανική μεθόριο.

Οι φόβοι των Ιταλών είναι προφανείς: Με κλειστά τα σύνορα των Σκοπίων, είναι πιθανό οι πρόσφυγες να αναζητήσουν άλλο δρόμο προς την Ευρώπη. Μέσω της Αλβανίας και της Αδριατικής.

Οι πρόσφυγες της Ειδομένης, έκαναν χθες μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ανοίξουν δρόμο προς τη γη της επαγγελίας τους. Περισσότεροι από χίλιοι, παρέκαμψαν τον φράχτη και έπεσαν στα ορμητικά νερά ποταμού που αποτελεί φυσικό σύνορο, με αποτέλεσμα τρεις να πνιγούν και οι περισσότεροι να συλληφθούν από τον στρατό και την αστυνομία των Σκοπίων.

Πληροφορίες που είδαν ήδη το φως της δημοσιότητας (στην Καθημερινή) αναφέρουν ότι τα Σκόπια αναμένεται να δώσουν διαστάσεις μείζονος διπλωματικού θέματος στην «έφοδο» των προσφύγων κατηγορώντας την Ελλάδα για αδράνεια.

Στα Τουρκικά παράλια, σύμφωνα με τη Hurriyet, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες συνωστίζονται σε παλιά εγκαταλειμμένα συγκροτήματα εξοχικών κατοικιών και ξενοδοχεία, περιμένοντας τους παράνομους μεταφορείς (δουλεμπόρους) να ανάψουν πράσινο φως για να περάσουν στα ελληνικά νησιά. Αρνούνται να δεχθούν την πραγματικότητα. Ότι τα όνειρα σβήνουν στα λασπόνερα της Ειδομένης.

Έτσι η Ελλάδα, που αυτή τη στιγμή έχει στο έδαφός της άγνωστο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, που καλείται να δημιουργήσει κέντρα φιλοξενίας για να σταματήσει το άγος της Ειδομένης, που αντιμετωπίζει την αδιαφορία και την εχθρότητα πολλών ευρωπαϊκών κρατών έναντι των προσφύγων, ενδέχεται να απαιτηθεί και να τους «φυλακίσει» στο έδαφός της. Για να μην περάσουν από βουνά και ποτάμια, ούτε στο έδαφος των Σκοπίων, ούτε της Αλβανίας.

Άλλως θα κινδυνεύουμε να βρεθούμε και κατηγορούμενοι για αδράνεια. Εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι!..