Η ΕΡΤ, το «προσφυγικό» και η κυβερνητική προπαγάνδα

Η ΕΡΤ, το «προσφυγικό» και η κυβερνητική προπαγάνδα
Δεν μας φαίνεται καθόλου περίεργο το γεγονός ότι ακόμη και η ΕΡΤ συμμετέχει στην επιχείρηση παραπληροφόρησης γύρω από το λεγόμενο προσφυγικό ζήτημα. Μετά τις απαράδεκτες προσωπικές τοποθετήσεις κάποιου παρουσιαστή του δελτίου ειδήσεων, ο οποίος επί της ουσίας επιτέθηκε (!) στις τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν στην δημιουργία hot spots στην περιοχή τους, τώρα έρχεται μια άλλου είδους επικοινωνιακή προπαγάνδα επί του συγκεκριμένου θέματος. Να τι γράφει για το ζήτημα αυτό ημερήσιο καθεστωτικό έντυπο:
«Να βρεθούν πιο κοντά στους πρόσφυγες επιχειρούν τα στελέχη της δημόσιας τηλεόρασης, που σε μια κίνηση στήριξης και ευαισθητοποίησης για το συγκεκριμένο θέμα αποφάσισαν απόψε να μεταδώσουν το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 με τον Πάνο Χαρίτο απευθείας (21:00) από την Ειδομένη, ενώ το ίδιο θα γίνει μία ώρα μετά με την εκπομπή «Focus». Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών, μέλη οργανώσεων που δρουν στο πεδίο και πρόσφυγες αναλύουν τα νέα δεδομένα και παρακολουθούν την εξέλιξη της συνόδου κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες με απευθείας συνδέσεις.
Στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων περισσοτέρων από 30 φορέων που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό με τον Λάμπη Ταγματάρχη (διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ), προκειμένου να καθοριστούν οι βέλτιστες πρακτικές επικοινωνίες των δράσεων και αναγκών των οργανώσεων και των εθελοντών από τα μέσα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού, η ΕΡΤ δημιούργησε Γραφείο Συντονισμού, το οποίο θα υποδέχεται τα αιτήματα και τις ανάγκες φορέων και συλλογικοτήτων και θα διαχέει την πληροφορία σε όλα τα μέσα της. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα παρέχει διαρκή ενημέρωση από όλα της τα μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο, διαδίκτυο) για το πώς διαμορφώνονται οι ανάγκες των προσφύγων και το πού πρέπει να επικεντρωθεί η προσφερόμενη από φορείς και συλλογικότητες βοήθεια.
Αύριο και μεθαύριο, όλες οι ενημερωτικές εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ1 θα φιλοξενήσουν εκτεταμένες θεματικές ενότητες για το προσφυγικό, ενώ καθημερινά θα παρουσιάζονται εμβόλιμα στο πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης κάρτες με χρηστικές πληροφορίες για δράσεις που στοχεύουν στην ανακούφιση των προσφύγων. Η Ελληνική Ραδιοφωνία από σήμερα μεταδίδει καθημερινά από το Πρώτο Πρόγραμμα (09:00, 13:00, 17:00 και 21:00) καθώς και από το Δεύτερο Πρόγραμμα, την ΕΡΑ Σπορ και το Kosmos (10.00, 14.00, 18.00 και 22.00) ειδικό δελτίο για τους πρόσφυγες με χρηστικές πληροφορίες για στοχευμένες δράσεις, καθώς και για το πού μπορούν οι πολίτες να προσφέρουν βοήθεια και εθελοντική υπηρεσία, ώστε να καλύπτονται συγκεκριμένες ανάγκες».
Θα χαρακτηρίζαμε ως ανιδιοτελή και συγκινητική την προσπάθεια αυτή, αν είχε πραγματοποιηθεί κάτι παρόμοιο στο παρελθόν για την ανακούφιση των μακροχρόνια ανέργων, των αστέγων και των άλλων συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Κάτι τέτοιο, όμως, ουδέποτε είδαμε στο παρελθόν. Ίσως επειδή δεν ήταν «πρόσφυγες». Επί του προκειμένου, ουδεμία αντίρρηση υπάρχει για την οποιαδήποτε παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και συμπαράστασης σε δυστυχισμένους, ταλαιπωρημένους και κατατρεγμένους ανθρώπους, είτε είναι πρόσφυγες είτε όχι. Σε καμία περίπτωση, όμως, σε βάρος της αλήθειας και των πραγματικών γεγονότων.
Η ΕΡΤ, λοιπόν, από την στιγμή που θα μεταδώσει το βραδινό δελτίο ειδήσεων από την περιοχή της Ειδομένης, καλό θα είναι να «ζουμάρει» σ’ όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πλήθος ανθρώπων και όχι σε επιλεγμένα γυναικόπαιδα για προφανείς λόγους δημιουργίας εντυπώσεων, όπως συστηματικά γινόταν στην πλατεία Βικτωρίας και αλλού. Βλέποντας την πραγματική εικόνα της Ειδομένης, θα αναρωτηθεί ο κόσμος γιατί νέοι, στην συντριπτική πλειοψηφία, άνθρωποι φεύγουν από την Χώρα τους αντί να καθήσουν να πολεμήσουν σε αυτήν, υπερασπίζοντας την Πατρίδα τους. Όπως, άλλωστε, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να υπήρχε ένας πραγματικός Σύριος, ο οποίος θα πήγαινε μαζί με την κάμερα της ΕΡΤ σε όσο τον δυνατόν περισσότερους δήλωναν «Σύριοι» και κάνοντάς τους κάποιες συγκεκριμένες ερωτήσεις με γεωγραφικό και ιστορικό περιεχόμενο θα αντιλαμβανόμασταν αν όντως τελικά είναι Σύριοι ή από τον… πλανήτη Σείριο.
Πολύ φοβόμαστε ότι η «πρωτοβουλία» αυτή της ΕΡΤ έχει ως πραγματικό σκοπό της όχι την ανακούφιση των στοιβαγμένων στην Ειδομένη λαθρομεταναστών (κυρίως) και προσφύγων, αλλά την εξυπηρέτηση των κυβερνητικών σχεδίων για μονιμοποίηση/νομιμοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος, με την παγίωση της παρουσίας των ανθρώπων αυτών στην Πατρίδα μας σε οριστική βάση, κάτω από το πρόσχημα της «αλληλεγγύης» και της «συμπαράστασης» και την δημιουργία ενοχικών συνδρόμων στον Ελληνικό Λαό.
Γιατί από το αυτονόητο ενδιαφέρον για τους συνανθρώπους μας μέχρι την μετατροπή της Χώρας σε ένα τεράστιο «ξενοδοχείο», το οποίο θα δέχεται ό,τι απορρίπτει η υπόλοιπη Ευρώπη, έχει τεράστια διαφορά.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/h-ert-to-prosfugiko-kai-h-kubernhtikh-propaganda#ixzz42K03EMM8