8 Μάρτη 2016
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
Στις 8 Μάρτη του 1857 οι εργάτριες στα υφαντουργεία της Νέας Υόρκης απεργούσαν απαιτώντας 10ωρη εργασία, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και εξίσωση των μισθών ανδρών και γυναικών. Στα πλαίσια των αγώνων τους το 1910 στη β΄ Διεθνή Συνδιάσκεψη γυναικών στην Κοπεγχάγη καθιερώθηκε η 8η Μάρτη ως Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας.
Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Γιώργος Παυλίδης με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας δήλωσε:
“Ο αγώνας των γυναικών για δικαιώματα και ελευθερίες σήμερα είναι ιδιαίτερα επίκαιρος. Στην εποχή της κρίσης που βιώνουμε, η ανασφάλεια και η ανεργία είναι κανόνας και τόσο στη χώρα μας, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, χάνονται δικαιώματα που είχαν κατακτηθεί και υποχωρούν όλες οι κοινωνικές παροχές. Ταυτόχρονα οι επιπτώσεις της κρίσης καταγράφονται όχι μόνο στα ποσοστά ανεργίας αλλά και στην κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς, στην ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον, στη μείωση της προσωπικής και εθνικής αυτοεκτίμησης, στην επιβάρυνση της ψυχικής υγείας του ατόμου και της οικογένειας.
Οι γυναίκες αποτελούν τα πρώτα θύματα αυτής της κρίσης. Μεταξύ άλλων συμμετέχουν σε μικρό βαθμό στην οικονομική ανάπτυξη και στην εργασία, είναι οι περισσότερες στους μακροχρόνια ανέργους, υποαπασχολούνται και μέσα από την αφανή εργασία τους απαλλάσσουν το κράτος από έξοδα για την πρόνοια της τρίτης ηλικίας και των παιδιών.
Νέα προβλήματα όπως είναι η ανεργία, η μετανάστευση των νέων επιστημόνων, το προσφυγικό πρόβλημα που πλήττει τη χώρα μας εντείνουν τα πάγια θέματα της ανάγκης για υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή για προστασία της ισότητας των φύλων και της μητρότητας και συμμετοχή σε Κέντρα λήψης αποφάσεων στην εργασία στην υγεία στην παιδεία

αναδεικνύονται από τα σημαντικότερα ζητήματα της εποχής μας, τα οποία η Περιφέρεια προσπαθεί να αντιμετωπίσει μέσα από πολιτικές υποστήριξης και πρωτοβουλίες που στοχεύουν να δώσουν αποτέλεσμα.
Η 8 του Μάρτη 2016 είναι για όλους μας μια ημέρα μνήμης και τιμής των γυναικών, μια ημέρα έμπνευσης για νέους αγώνες και διεκδικήσεις για ισότητα, αξιοπρέπεια και ποιότητα ζωής που αφορά όλους μας”.