Στις 3 Μαρτίου του 1957 οι Άγγλοι, ύστερα από προδοσία πληροφορήθηκαν το κρησφύγετό του Ήρωα Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου, κοντά στο Μαχαιρά, στην Κύπρο. Το περικύκλωσαν με αυτοκίνητα και ελικόπτερα, μετά δε από πολύωρη μάχη και αρκετούς νεκρούς Άγγλους, αρνήθηκε να παραδοθεί και στο τέλος έριξαν στο κρησφύγετο, βενζίνη από τα Ε/Π και τον έκαψαν ζωντανό. Μόλις 29 ετών !!
Στη μνήμη του Ήρωα αυτού, πραγματοποιήθηκε χθες 3 Μαρτίου 2016, στην Αίθουσα της Φιλοπροόδου Ένωσης Ξάνθης (ΦΕΞ), σε συνεργασία με το Παράρτημα Ξάνθης της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), σχετική ομιλία.
DSCN7699R
Ομιλητής ο Επίτιμος Υποδιοικητής του Δ΄ ΣΣ, Αντιστράτηγος ε.α. Φωτιάδης Νικόλαος, ο οποίος με γλαφυρό τρόπο, προσθέτοντας και προσωπικά του βιώματα, μας παρουσίασε την ζωή του Ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου, τους αγώνες που έδωσε για την απελευθέρωση της Κύπρου και την Ένωση της με την Ελλάδα, καθώς και τον φριχτό αλλά ηρωικό θάνατό του, αποτέλεσε το ισχυρό κίνητρο για την αναγνώριση της Θυσίας του, από τους κατοίκους ενός προσφυγικού χωριού(1922-1923), για να μετονομαστεί το χωριό τους, προς Τιμή του Ήρωα σε Αυξέντιο ( από νέο Κατράμιο που ήταν μέχρι το 1960).
Η ομιλία πλαισιωνόταν με πλούσιο και αυθεντικό αρχειακό υλικό(φωτογραφίες, και σπάνιο VIDEO με στιγμιότυπα από την επιχείρηση του Στρατού Εγγλέζων Αποικιοκρατών), τα οποία αναζήτησε και επιμελήθηκε με ιδιαίτερο ζήλο, ο αντιπρόεδρος του Παραρτήματος της ΕΑΑΣ Ν.Ξάνθης, Ταξίαρχος ε.α Κουτσαϊμάνης Ιωάννης.
Χαιρετισμούς απεύθυναν, ο Πρόεδρος της ΦΕΞ κ. Νικόλαος Χατζημηλιούδης και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος της ΕΑΑΣ Ν.Ξάνθης Υποστράτηγος ε.α. Γεώργιος Γεωργιάδης, εγκαινιάζοντας συγχρόνως και την συνεργασία των δύο φορέων, για το 2016.
ΦΩΤΟ ( Ταξχος ε.α. Αργύρης Ανδριώτης ,)
Την ομιλία παρακολούθησαν εκτός των παραπάνω, ο Επίτιμος Διοικητής Δ΄ΣΣ, Στρατηγός ε.α. Αικατερίνης Δημήτριος που μετέφερε και τις δικές του εμπειρίες από τη θητεία του στην Κύπρο, εκπρόσωπος του Στρατηγού Διοικητή, όπως και αντιπροσωπεία Αξιωματικών του Δ΄Σ. Στρατού, καθώς και αριθμός Ξανθιωτών.
Αξίζουν συγχαρητήρια στον ομιλητή και στον συνεργάτη του, καθώς και στους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης η οποία πραγματοποιήθηκε κόντρα στο ρεύμα της ημέρας (Τσικνοπέμπτη).
Αργύριος Ανδριώτης
Ταξίαρχος ε.α.