Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων επέστρεψε από το ιεραποστολικό του ταξίδι στην Ιερά Μητρόπολη Κινσάσας στο Κονγκό.
Κατά την οκταήμερη ιεραποδημία του στην Αφρική ο Σεβασμιώτατος ξεναγήθηκε από τους Μητροπολίτες Κινσάσας κ. Νικηφόρο και Πενταπόλεως κ. Ιγνάτιο στο ιεραποστολικό έργο που επιτελείται στην αχανή αυτή χώρα της Αφρικής.
Επισκέφθηκε την Ορθόδοξη Πανεπιστημιακή Θεολογική Σχολή της πρωτεύουσας Κινσάσας, τη Σχολή Πληροφορικής του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου του Κονγκό, το Δημοτικό Σχολείο της Κανάνγκα «Φως Εθνών», το Δημοτικό Σχολείο «Κώστας Πάλλας» και εγκαινίασε το Δημοτικό Σχολείο στο χωριό Μικαλάι της περιοχής Κανάγκα.
Το Σχολείο αυτό χτίστηκε και εξοπλίστηκε εξ ολοκλήρου από το υστέρημα του πιστού λαού της Ξάνθης μέσω του Γραφείου Εξωτερικής Ιεραποστολής της Ιεράς μας Μητροπόλεως και αποτελεί προσφορά των Ξανθιωτών στα παιδιά του Μικαλάι. Ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Κινσάσας. Παρέχει εκπαίδευση εντελώς δωρεάν σε εκατόν είκοσι μαθητές και μαθήτριες.
20160222_110101
Ξεναγήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πενταπόλεως κ. Ιγνάτιο στο Ιεραποστολικό Κέντρο Κανάγκας και θαύμασε το επιτελούμενο έργο και την αφοσίωση των αδελφών του Κέντρου στην υπηρεσία του λαού του Θεού.
Επισκέφθηκε την Ελληνική Κοινότητα Κινσάσας και γνώρισε την αβραμιαία φιλοξενία των ομογενών μας και του ευγενούς Προέδρου κ. Γερασίμου Ντούνη. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ζωντανή κοινότητα, που προβάλλει τον Ελληνισμό στο Κονγκό και συνδράμει το ιεραποστολικό έργο της Εκκλησίας μας.
Ο Σεβασμιώτατος και η συνοδεία του έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό από τους Ορθοδόξους Αφρικανούς, που αγαπούν την Ελλάδα και έδειξαν την ευγνωμοσύνη τους προς τους Ξανθιώτες στο πρόσωπό του Μητροπολίτη μας.
Ο Σεβασμιώτατος διεπίστωσε από κοντά το μεγάλο έργο που επιτελείται στις ιεραποστολικές Μητροπόλεις της Αφρικής με την ευλογία και την επίβλεψη του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου. Οι Ιερές Μητροπόλεις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αποτελούν φυτώρια ευσεβείας, αλλά και παράγοντες πολιτισμού και κήρυκες του οικουμενικού πνεύματος της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στην μεγάλη Αφρικανική Ήπειρο. Το έργο τους αναγνωρίζεται και εκτιμάται από τις τοπικές κυβερνήσεις.
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ