Στις 22 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε το ετήσιο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, ενόψει και των εκλογών του, που θα πραγματοποιηθούν στις 2 Μαρτίου. Ήταν ένα ακόμη συνέδριο όπου οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ το κατεύθυναν σε δρόμους μακριά κι έξω από τα συμφέροντα των εργαζομένων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, αλλά κυρίως στο πια πρέπει να είναι η διέξοδος, πως θα πρέπει να χαράξει το εργατικό κίνημα πορεία αγωνιστική, πορεία ανασύνταξης – μαχητικοποίησης – μαζικοποίησης των συνδικάτων, αναλώθηκαν σε διαπιστώσεις.
Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΠΕΛΕΞΕ τη ΣΙΩΠΗ!
Η ΕΣΑΚ (παράταξη που στηρίζει το Π.Α.ΜΕ.) ανέδειξε με τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων της, την γραμμή που πρέπει ν’ ακολουθήσουν οι εργατοϋπάλληλοι σε συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα, της αντίστασης, του αγώνα, ενάντια στην πολιτική που προωθούν η ΕΕ, η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με του μεγάλο κεφάλαιο. Μέτρα που σχεδιάζουν είναι το αντεργατικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, που ξεσήκωσε εκατοντάδες χιλιάδες λαού σε όλη την Ελλάδα, οι ιδιωτικοποιήσεις, το χτύπημα μισθών και εργασιακών σχέσεων, ο νέος συνδικαλιστικός νόμος που νομιμοποιεί το «λοκ αουτ» (ανταπεργία για τη μεγαλοεργοδοσία), που θα βάζει περισσότερα εμπόδια για την προκήρυξη απεργιών, που θα παρεμβαίνει στην λειτουργία των σωματείων και θα βάζει εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση.
Έχει ιδιαίτερη σημασία η απόρριψη όλων των ενστάσεων της ΕΣΑΚ, τόσο στο ΔΣ του ΕΚΞ, αλλά και στο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο, να μπει το ζήτημα των διπλοψηφιών σε σωματεία «ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ» χωρίς δράση, μαζικές διαδικασίες, που ελέγχονται από τις δυνάμεις τις ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ αυτά των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, με δεκάδες διπλοψηφίες (ξεπερνούν τις 200), παράγοντας νόθους συνέδρους, που διαμορφώνουν τους ανάλογους συσχετισμούς στο ΕΚΞ, προσπαθώντας να διατηρήσουν τις καρέκλες τους, αλλά κυρίως να διατηρήσουν σιγή ιχθύος στο εργατικό κίνημα. (ενώ στήνει κι ένα καινούργιο ο ΣΥΡΙΖΑ, στην ίδια λογική).
Κι εδώ η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τη ΣΙΩΠΗ!
Με βάση όλα τα παραπάνω η ΕΣΑΚ καλεί κάθε τίμιο συνδικαλιστή:
Να σκεφτεί, να προβληματιστεί για την στάση της ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, να κρίνει την κάθε παράταξη με βάση την δράση και την στάση της.
Καλούμε τους αντιπροσώπους των σωματείων να κάνουν το βήμα, να αποδυναμώσουν την γραμμή της υποταγής, του συμβιβασμού, τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, το ενιαίο μέτωπο του με την εργοδοσία. Να δυναμώσουν την ταξική γραμμή, την γραμμή της αγωνιστικής ενότητας των εργαζόμενων σε κάθε κλάδο.
Να συμβάλλουν παρά τις οποίες επιφυλάξεις και διαφωνίες μπορούν να διατηρούν απέναντι στην ΕΣΑΚ και το ΠΑΜΕ, στην συσπείρωση των αγωνιστικών δυνάμεων ενάντια στην βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζει και αυτή η συγκυβέρνηση κατ΄ εντολή των μονοπωλίων.
Καλούμε όλα τα ΔΣ των σωματείων να πάρουν αποφάσεις για 48ωρη απεργία σε περίπτωση που τολμήσει να φέρει η κυβέρνηση το νόμο-λαιμητόμο στη Βουλή.

Γραμματεία Π.Α.ΜΕ. Ν. ΞΑΝΘΗΣ