Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέκλεισε σήμερα οποιοδήποτε ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., σημειώνοντας ότι η Κομισιόν δεν έχει «plan B» για ένα Brexit.

«Δεν έχουμε plan B, έχουμε ένα plan A. Η Βρετανία θα παραμείνει στην Ε.Ε. και θα είναι ένα εποικοδομητικό και ενεργό μέλος της Ένωσης» σημείωσε ο Γιούνκερ, ο οποίος επρόκειτο να συναντηθεί σήμερα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στις Βρυξέλλες.

«Αν έλεγα ότι έχουμε ένα plan B, αυτό θα έδινε την εντύπωση ότι υπάρχει κάποια θέληση από την πλευρά της Επιτροπής να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο ότι η Βρετανία θα μπορούσε να εγκαταλείψει την Ε.Ε. Επομένως, δεν υπεισέρχομαι στις λεπτομέρειες ενός σχεδίου Β» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παρουσίασε στις 2 Φεβρουαρίου ένα προσύμφωνο ανταποκρινόμενος στις διεκδικήσεις της Βρετανίας για να αποφευχθεί μια έξοδός της από την Ε.Ε., ωστόσο από το θέμα της μετανάστευσης έως αυτό της εθνικής κυριαρχίας και το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά σημεία διαφωνίας.

Οι προτάσεις του Τουσκ «θα εξεταστούν την Πέμπτη και την Παρασκευή» από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. «και θα δούμε αν θεωρούνται δίκαιες ή όχι για τη Βρετανία και δίκαιες για τα άλλα κράτη-μέλη», σχολίασε επίσης ο Γιούνκερ.

«Είναι υπερβολικά νωρίς για να το πούμε αυτό» κατέληξε.