Του Κώστα Ιερίδη

Στο στόχαστρο βάζει για πολλοστή φορά το Υπουργείο Οικονομικών τους ιδιοκτήτες που έχουν εισοδήματα από ενοίκια, καθώς η τελευταία πρόταση που κατατέθηκε στους δανειστές προβλέπει αύξηση των συντελεστών φορολόγησης.

Εφόσον η πρόταση του ΥΠΟΙΚ «περάσει» από τις Συμπληγάδες της διαπραγμάτευσης, τότε εισοδηματίες με έσοδα 50.000 ευρώ θα δουν τον φόρο να αυξάνεται κατά 1.500 ευρώ.​
Σε περίπτωση που οι προτεινόμενες αλλαγές γίνουν αποδεκτές από τους θεσμούς, τότε όσοι κερδίζουν χρήματα από την ενοικίαση ακινήτων θα βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντικές επιβαρύνσεις. Και αυτό καθώς δεν αυξάνονται μόνο -χωρίς να είναι γνωστό ακόμη το πόσο- οι συντελεστές του 11% (για εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ) και του 33% (για έσοδα από εκμισθώματα άνω των 12.000 ευρώ), αλλά σχεδιάζεται να επιβληθεί συντελεστής της τάξεως του 40%-45% για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 40.000 ευρώ. Εφόσον, λοιπόν, η πρόταση του ΥΠΟΙΚ «περάσει» από τις Συμπληγάδες της διαπραγμάτευσης, τότε εισοδηματίες με έσοδα 50.000 ευρώ θα δουν τον φόρο να αυξάνεται κατά 1.500 ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο στοχεύει στην είσπραξη πρόσθετων εσόδων της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ από τις προωθούμενες αλλαγές στη φορολόγηση των ενοικίων. Σύμφωνα με το μνημόνιο, η ελληνική πλευρά καλείται να προχωρήσει σε αύξηση των συντελεστών (από το 11% στο 13% για εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για μεγαλύτερα). Ενδεικτικό, πάντως, των αντιδράσεων αποτελεί το γεγονός ότι το περασμένο φθινόπωρο το σχετικό νομοσχέδιο είχε κατατεθεί στη Βουλή και απεσύρθη άρον άρον, με την κυβέρνηση να μεταθέτει για αργότερα τη διευθέτηση του συγκεκριμένου ζητήματος.

Ανείσπρακτα ενοίκια

Σχετικά με τα ανείσπρακτα ενοίκια, βάσει των τελευταίων αλλαγών στο έντυπο Ε1 (όπου δηλώνονται τα εισοδήματα από ακίνητα), θα υπάρχει ένας νέος κωδικός, στον οποίο οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων κατοικιών θα κληθούν να αναγράψουν τα συνολικά ποσά των ενοικίων που δεν κατάφεραν να εισπράξουν από τους ενοικιαστές τους κατά τη διάρκεια του 2015, προκειμένου να μη φορολογηθούν για τα ποσά αυτά.

Το οικονομικό επιτελείο στοχεύει στην είσπραξη πρόσθετων εσόδων της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ από τις προωθούμενες αλλαγές στη φορολόγηση των ενοικίωνΣε κάθε περίπτωση, η δήλωση ανείσπρακτων ενοικίων στον νέο αυτό κωδικό θα επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι έως την προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος θα έχει εκδοθεί εις βάρος του ενοικιαστή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή θα έχει ασκηθεί εναντίον του αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Τα ενοίκια τα οποία θα δηλωθούν ως «ανείσπρακτα» στον νέο αυτό κωδικό θα φορολογηθούν στο φορολογικό έτος που θα εισπραχθούν.