Γνωστοποιεῖται ὅτι μέ τήν εὐκαιρία τῆς ἑορτῆς καί μνήμης τῶν Ἁγίων Τριῶν Ἱεραρχῶν, προστατῶν τῆς Ἑλληνικῆς Παιδείας, ἡ Ἱερά Μητρόπολις διοργανώνει τήν 29η Ἰανουαρίου ἐ.ἔ. ἡμέρα Παρασκευή καί ὥρα 19:00, στό Ἵδρυμα Θρακικῆς Τέχνης καί Παράδοσης (Καπναποθήκες ‘’Π’’) ἐκδήλωση, εἰς τήν ὀποία θά ὁμιλήσει ὁ Αἰδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μεταλληνός με θέμα «Ἡ Ἑλληνορθόδοξη παιδεία κατά τούς Τρεῖς Ἱεράρχες καί οἱ σημερινοί ἐκπαιδευτικοί πειραματισμοί».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ
κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

Σάββατο 30-01-2016 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς
ΩΡΑ: 07:00-10:30 Τοῦ Θεοῦ Σοφίας Ξάνθης.
Μνημόσυνο τῶν Διδασκάλων καί Εὐεργετῶν τῆς
Παιδείας τοῦ Γένους ἡμῶν.

Κυριακή 31-01-2016 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Ναό Κωνσταντίνου
ΩΡΑ: 07:00-10:30 καί Ἑλένης Λυκοδρομίου.

ΩΡΑ: 18:00-20:00 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό
Ἁγίου Τρύφωνος Ξάνθης.

Δευτέρα 01-02-2016 Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό
ΩΡΑ: 07:00-10:30 Ἁγίου Τρύφωνος Ξάνθης.

ΩΡΑ: 18:00-20:00 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό
Ναό Ὑπαπαντῆς τοῦ Κυρίου Γενισέας.

Τρίτη 02-02-2016 Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό
ΩΡΑ: 07:00-10:30 Ὑπαπαντῆς τοῦ Κυρίου Γενισέας

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
«ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ»

Τα λόγια του Κυρίου, σαν άνεμος δυνατός, σκορπίζουν την πυκνή συννεφιά της πλεονεξίας, που χρόνια τώρα πλάκωνε την ψυχή του αρχιτελώνου. Ο Ζακχαίος αρχίζει να βλέπει καθαρά πια τη ζωή του. Από τη σκέψη του διαβαίνουν διαδοχικά οι τόσοι και τόσοι που είχε αδικήσει, οι χήρες και τα ορφανά, που ανάλγητα έδιωχνε όταν ζητούσαν την βοήθειά του. Τους βλέπει να περνούν πικραμένοι, με τον πόνο στην καρδιά, με την αγανάκτηση στα στήθη. Στριφογυρίζουν τριγύρω του, σαν μια φοβερή αλυσίδα, τον τυλίγουν και τον σέρνουν μακρυά από τον άγιο Φιλοξενούμενό του.
Πρέπει να τη σπάσει αυτή τη φρικτή αλυσίδα της αδικίας και της ενοχής, που μόνος του σφυρηλάτησε, που τον κρατά μακρυά από το Χριστό. Σε μια στιγμή μπροστά σε όλους αποφασιστικά αναγγέλει: Κύριε έκλεψα, εκμεταλλεύτηκα πολλούς, χρόνια τώρα. Αλλά μετανοώ, θ’ αλλάξω Κύριε, αλλάζω τώρα. Τα μισά απ’ τα υπάρχοντά μου τα δίνω ελεημοσύνη στους φτωχούς. Κι όσους έβλαψα, τους αποζημιώνω, στο τετραπλάσιο. Τα λόγια αυτά του Ζακχαίου δεν ανήκουν σε μια μακρινή ιστορία αδιάφορα για την εποχή μας. Είναι ένα μήνυμα για όλους μας. Μην επαναπαύεσθε στα πλούτη σας. Μην ξεγελάτε τους εαυτούς σας με τις φευγαλέες χαρές, που σας δίνουν οι τίτλοι, τα αξιώματα, και τα υλικά αγαθά. Τραβήξτε από εμπρός σας το παραπέτασμα της φιλαυτίας, που σας κλείνει τον ορίζοντα, και δείτε.
Πολλά από τ’ αγαθά σας, αν είχαν φωνή, θα σας φώναζαν, όπως και σε μένα τότε: «Δεν είμαστε δικά σου. Ανήκουμε σ’ εκείνους που εκμεταλλεύθηκες, που τους πούλησες το εμπόρευμά σου με ψεύτικο ζύγι η σε υπέρογκη τιμή. Δεν είμαστε δικά σου! Ανήκουμε στα φτωχά παιδιά, που δεν έχουν ψωμί και ξυλιάζουν σε μία άθλια τρώγλη. Ανήκουμε στον άρρωστο, που λιώνει χωρίς φάρμακα και γιατρό. Ανήκουμε στο φτωχό παραγωγό, που του πήρε τα προϊόντα σε εξευτελιστική τιμή, για να βγάλεις εσύ σε λίγες μέρες ότι εκείνος δεν μπορεί να κερδίσει με ολόκληρη ζωή σκληρής δουλειάς.
Να σταματήσουμε πια την εκμετάλλευση και την αδικία, όποια μορφή και αν έχει και να αρχίσουμε μια νέα ζωή επανορθώνοντας για τα παλιά, αυτό τονίζει με το παράδειγμά του σε μας ο αρχιτελώνης της Ιεριχούς. Με κάθε θυσία, όχι ύστερα από μία βδομάδα, σήμερα. Να βρούμε ένα τρόπο να ζητήσουμε συγγνώμη. Να σπάσουμε με αποφασιστικά χτυπήματα τα δεσμά της αδικίας, να πλησιάσουμε περισσότερο το Χριστό. Κάτι μεγάλο έχει να μας πει ο Κύριος, το ίδιο που διακήρυξε στο σπίτι του Ζακχαίου μετά την απόφασή του να επανορθώσει τις αδικίες που διέπραξε: «Σήμερον σωτηρία τω οίκω τούτω εγένετο». ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ