Καθοριστικό ήταν το 2015 για την επαγγελματική πυγμαχία στην Ελλάδα. Η υλοποίηση των προσδοκιών και του οράματος του προέδρου του Σ.Ε.Π. Γιώργου Στεφανόπουλου και των συνεργατών του βρίσκεται σε καλό δρόμο και την νέα χρόνια υπόσχεται περισσότερη δράση στα εγχώρια και διεθνή ρινγκς.

Το 2016 αναμένεται να αποτελέσει ορόσημο για την επαγγελματική πυγμαχία. Για τον Σ.Ε.Π., την περσινή χρονιά και το μέλλον της επαγγελματικής πυγμαχίας στην Ελλάδα, μιλά ο Γιώργος Στεφανόπουλος:
“Η περσινή χρονιά ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Οι άνθρωποι του χώρου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας με αποτέλεσμα να ζούμε μεγάλα πυγμαχικά γεγονότα πολύ νωρίτερα από όσο τα είχαμε υπολογίσει. Σημαδιακή στιγμή η μόνιμη υπαγωγή της Ελλάδας στην EBU.

Η χώρα μας είναι πλέον επίσημα και μόνιμο μέλος της παγκόσμιας επαγγελματικής πυγμαχίας. Κορυφαίο γεγονός θεωρώ το χειροκρότημα μες στην αίθουσα του συμβουλίου στο Παρίσι και την ομόφωνη απόφαση από τους εκπροσώπους των 37 χωρών-μελών. Ήταν για μένα η απόλυτη επιβράβευση.”

Ερ: Οι άνθρωποι του χώρου των μαχητικών αθλημάτων στηρίζουν το ΣΕΠ; Είστε ευχαριστημένος από τις συνεργασίες;

Απ: Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την ανταπόκριση των ανθρώπων των μαχητικών αθλημάτων. Έχω σταθερές συνεργασίες με αξιόλογους προπονητές που έχουν ταλέντα στους συλλόγους τους. Πέρυσι υπήρχε αρχικά πολύ μεγάλη επιφύλαξη. Υπήρξαν βέβαια διορατικοί άνθρωποι που ευτυχώς κατάλαβαν από νωρίς τι ακριβώς είναι ο ΣΕΠ και με στήριξαν από την αρχή .

Κατάλαβαν αμέσως ότι δημιουργούμε κάτι πολύ σοβαρό και ότι δεν θα έβαζα ποτέ το όνομά του δίπλα σε ένα πυροτέχνημα. Κάποιοι ήταν δύσπιστοι στην αρχή. Ήθελαν πρώτα να δουν και μετά να ακολουθήσουν. Χρειάστηκαν το χρόνο τους. Σεβαστό και αυτό. Υπάρχουν βέβαια και οι κατευθυνομενοι που πετάνε ακόμα και τώρα σκόπιμα λάσπη.

Εμπαθείς και πανικοβλημένοι όπως είναι, δεν επιβεβαιώθηκαν οι άσχημες προσδοκίες και οι αρνητικές προφητείες τους. Ακόμη δεν έχουν καταλάβει, όπως λέει και η παροιμία, ότι η κατσίκα του γείτονα όχι μόνο δεν ψόφησε αλλά παχαίνει συνεχώς. Χρειάζεται μεγαλοψυχία να παραδεχτούν, έστω και σιωπηρά, τα λάθη τους. Τους ευχαριστώ όμως για τη δωρεάν διαφήμιση.

Ερ: Παρακολουθήσαμε πριν από λίγο καιρό μία ασυνήθιστη κόντρα σου με τον Αϊδινιώτη. Τι συνέβη;

Με τον Γιάννη γνωριζόμαστε τουλάχιστον 30 χρόνια οπότε με ξέρει και τον ξέρω καλά. Δεν έχουμε βλάψει ποτέ ο ένας τον άλλο. Δεν έχουμε υπάρξει ποτέ κολλητοί αλλά ούτε και εχθροί. Οι σχέσεις μας ήταν πάντα τυπικές και καλές και πάντα μέσα στα πλαίσια της αθλήματος. Για κάποιο λόγο πήρε από την αρχή στραβά το ότι δημιούργησα την επαγγελματική πυγμαχία.

Το αναμενόμενο θα ήταν να χαρεί καθώς είναι γνωστό ότι είναι ένας από τους ελάχιστους Έλληνες πρώτους επαγγελματίες. Η αλήθεια είναι ότι ειπώθηκαν εκατέρωθεν σκληρές κουβέντες αλλά, καθώς είμαστε κι οι δυο πυγμάχοι, η κατάσταση ξέφυγε. Με τον Γιάννη όμως δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Αντιθέτως μας ενώνει η μεγάλη μας αγάπη για την πυγμαχία. Έχουμε μιλήσει μεταξύ μας και το θέμα θεωρείται λήξαν. Οπότε πλέον κοιτάμε μόνο μπροστά.

Ερ: Είστε ευχαριστημένος από την ποιότητα των πυγμάχων που έρχονται στην επαγγελματική πυγμαχία;

Έχω ξαναπεί στο παρελθόν ότι η επαγγελματική πυγμαχία δεν είναι για όλους. Με τη δημιουργία του ΣΕΠ ξεκαθαρίστηκε αυτόματα το ποιοι πυγμάχοι θα κάνουν καριέρα σόουμαν και ποιοι επαγγελματία. Θα πρέπει ορισμένα μεγάλα, υποτιθέμενα, ονόματα του αθλήματος να αποδείξουν την αξία τους με πραγματικά επαγγελματικούς όρους. Βλέπεις μερικά παιδιά, που δεν τα ήξερε κανείς να έρχονται στο ΣΕΠ και να διακρίνονται.

Εμείς θέλουμε επαγγελματίες πυγμάχους. Ο ΣΕΠ δεν είναι συνεργάσιμος πλέον με όλους τους διοργανωτές. Πέρυσι ανοίξαμε τις πόρτες σε όλους, γιατί δεν έπρεπε να αποκλείσουμε κανέναν από ένα τόσο σοβαρό αθλητικό γεγονός. Τώρα όμως η πόρτα θα κλείσει οριστικά για κάποιους. Οι λόγοι είναι πολλοί και σοβαροί. Από εδώ και στο εξής, δεν θα επιτρέψουμε οι επαγγελματίες πυγμάχοι να αγωνίζονται ανεξέλεγκτα. Θα γίνεται σωστή επιλογή των διοργανωτών καθώς υπάρχουν και εκείνοι που κινούνται σοβαρά και υπεύθυνα στον χώρο. Μόνο με αυτούς θα συνεργάζεται ο ΣΕΠ.

Ερ: Ακούγεται από ορισμένους ότι το επίπεδο της επαγγελματικής πυγμαχίας είναι χαμηλό και ότι ο ΣΕΠ είναι ανοργάνωτος. Τι έχετε να αναφέρετε;

Δεν θα μπω στην διαδικασία να απαντώ σε κάθε δημοσίευμα. Όλοι ξέρουν καλά ότι ο ΣΕΠ ξεκίνησε από το απόλυτο μηδέν. Δεν υπήρξε προϋπάρχουσα υποδομή, δεν υπήρχε εμπειρία, δε βρήκε τίποτα έτοιμο, δεν υποστηρίχθηκε από κανένα κρατικό κονδύλι και μέσα σε ένα χρόνο έκανε απίστευτα άλματα. Κι αυτό οφείλεται μόνο σε ένα λόγο. Στον ιερό στόχο που έχουμε όλοι οι άνθρωποι του ΣΕΠ να ανέβει ο Ελληνας πυγμάχος και το μποξ εκεί που του αξίζει.

Όλα έχουν γίνει με προσωπική εργασία όλων μας, με ατέλειωτες ώρες δουλειάς, θυσίες και κούραση έχοντας ως στόχο την άνοδο της πυγμαχίας. Δουλεύουμε όλοι. Για αυτό και βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Την απάντηση την έδωσε ο κ. Λοτζιστ στο event του περασμένου Απρίλη που δήλωσε ότι ο ΣΕΠ παίρνει άριστα στην πρώτη διοργάνωσή του και δεν έχει (η Ελλάδα) να ζηλέψει τίποτα σε επίπεδο οργάνωσης και απόδοσης των πυγμάχων σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν πολλά χρόνια επαγγελματική πυγμαχία.

Ο ΣΕΠ δεν απολογείται σε κανένα και δεν ευθύνεται για την τεχνική και το επίπεδο των αθλητών. Έχει την ευθύνη της διοργάνωσης επαγγελματικών αγώνων και της συμμετοχής αθλητών σε αγώνες στο εξωτερικό. Η τεχνική και το επίπεδο του θεάματος είναι καθήκον των προπονητών, των συλλόγων και των ίδιων των αθλητών.

Ο ΣΕΠ δε χτίζει πυγμάχους ούτε ονόματα. Τους παραλαμβάνει έτοιμους. Δίνει την ευκαιρία και λειτουργεί διαδικαστικά. Όποιος αξίζει και δουλεύει, προχωράει. Υπάρχουν 7-8 πυγμάχοι που προσφέρουν πλούσιο θέαμα και θα παίξουν άνετα έξω και θα προχωρήσουν. Οι υπόλοιποι τώρα χτίζουν το μέλλον τους αφού μέχρι σήμερα δεν είχαν κανένα κίνητρο. Όμως τα πράγματα αλλάζουν και θα δούμε πολλά ταλέντα. Η ύπαρξη της επαγγελματικής πυγμαχίας στην Ελλάδα ανάγκασε τον κόσμο της πυγμαχίας να ξυπνήσει.

Ερ: Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την νέα χρονιά;

Ο πρώτος στόχος είναι να δούμε τους πρώτους Έλληνες πυγμάχους να παίζουν στο εξωτερικό. Έχουμε πολύ δυνατά παιδιά τα οποία μπορούν να σταθούν αξιοπρεπώς σε διεθνή ρινγκς. Η ευκαιρία πλέον δίνεται. Και είναι στο χέρι των αθλητών να την αξιοποιήσουν. Αυτόν τον τομέα έχει αναλάβει ο Χρήστος Γάτσης.

Πολύ σημαντικός στόχος για το ΣΕΠ αποτελεί επίσης η αύξηση του τηλεοπτικού χρόνου που ήδη διαθέτουν πολλά κανάλια στην επαγγελματική πυγμαχία. Έχουν μεταδοθεί, σε δελτία ειδήσεων και εκπομπές, θέματα που αφορούν την επαγγελματική πυγμαχία όπου μέχρι πρότινος δεν είχαμε θέση.
Αγωνιστικά, η προσοχή μας έχει συγκεντρωθεί στο event του Μαΐου.

Για πρώτη φορά οι καλύτεροι του πανελληνίου πρωταθλήματος θα αναμετρηθούν και θα κερδίσουν τις ζώνες του ΣΕΠ. Από εκεί, θα προκύψουν οι αθλητές που θα κερδίσουν την συμμετοχή τους σε αγώνες του εξωτερικού. Παράλληλα, επιδιώκουμε στο ίδιο event να γίνει και η ρεβάνς της Μαρίας Σεμερτζόγλου με τη Γαλλίδα Αντζελίκ Ντουτσμέν και αυτό θα είναι το κορυφαίο μαχητικό γεγονός της χρονιάς.
Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016, 15:51