Για να ψήσετε σωστά τη γαλοπούλα σας φέτος τα Χριστούγεννα και να έχετε ένα ζουμερό και νόστιμο αποτέλεσμα, ακολουθήστε τις παρακάτω «χρυσές συμβουλές».
– Απλώστε λαχανικά, όπως καρότα, κρεμμύδια, σέλινο κ.ά. στη βάση του ταψιού, προκειμένου να δώσετε στο πουλερικό σας έξτρα γεύση και άρωμα.
– Αν η γαλοπούλα είναι κατεψυγμένη, ξεπαγώστε τη για τουλάχιστον ένα 24ωρο (ανάλογα με το μέγεθός της μπορεί να χρειαστεί μέρες), αφήνοντάς τη στη συντήρηση.
– Η γαλοπούλα σας όταν θα μπει στο φούρνο για ψήσιμο πρέπει να είναι στεγνή από νερά! Αυτό σημαίνει ότι, αφού την ξεπλύνετε πολύ καλά, θα πρέπει να την σκουπίσετε καλά με χαρτί κουζίνας.
– Για να μη στεγνώσει το κρέας της με το ψήσιμο και να είναι ζουμερή, αλείψτε τη με λίγη μαργαρίνη ή ελαιόλαδο πριν τη βάλετε στο φούρνο.
– Η άλμη είναι, επίσης, ένας ιδανικός τρόπος για να έχετε ένα τρυφερό και ζουμερό αποτέλεσμα. Μαρινάρετε τη γαλοπούλα σας σε αλατόνερο με μπαχαρικά, αφήνοντάς την όλο το βράδυ σε άλμη.

– Καλό θα ήταν να προτιμήσετε το μαγείρεμα της γέμισης ξεχωριστά κι όχι μέσα στη γαλοπούλα, αφενός για να αποφύγετε τον κίνδυνο δημιουργίας βακτηριδίων και αφετέρου γιατί η γεμιστή γαλοπούλα χρειάζεται περισσότερο χρόνο μαγειρέματος, με αποτέλεσμα το κρέας της τελικά να βγει στεγνό. Υπολογίστε 2 φλιτζάνια γέμισης για κάθε κιλό γαλοπούλας.
– – Για να μην στεγνώσει το στήθος ψήστε τη γαλοπούλα σας βάζοντας το στήθος στην κάτω πλευρά του ταψιού! Τα ζουμάκια που μαζεύονται εκεί δεν θα την αφήσουν να στεγνώσει!

– Πολλοί επαγγελματίες σεφ ανά τον κόσμο δένουν τις φτερούγες και τα πόδια της μαζί, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η γαλοπούλα θα ψηθεί ομοιόμορφα.
– – Υπολογίστε περίπου 50 λεπτά ψησίματος ανά κιλό, στους 180 βαθμούς, όταν η γαλοπούλα σας είναι γεμιστή και κάτι λιγότερο (40 λεπτά ανά κιλό) όταν η γαλοπούλα δεν έχει γέμιση.
-Αποφύγετε να ανοιγοκλείνετε συχνά την πόρτα του φούρνου για να την ελέγξετε, καθώς κάτι τέτοιο οδηγεί σε διακυμάνσεις στη θερμοκρασία που μπορεί να κάνουν το κρέας της να «στεγνώσει».
Η πιο νόστιμη γεμιστή γαλοπούλα…….
Υλικά:

• 1 γαλοπούλα 2,5 με 3 κιλά

Για τη μαρινάτα:
• Ο χυμός από 2 πορτοκάλια
• ½ φλιτζάνι κονιάκ
• 1 φλιτζάνι γλυκό κρασί
• 1 μερίδα Ζωμός Βοδινού Knorr «Σπιτικός» αραιωμένος σε 4 φλιτζάνια ζεστό νερό
• Ρίγανη, πιπέρι, μπαχάρι τριμμένο

Για τη γέμιση:
• 4 κ. σ. ελαιόλαδο Άλτις
• 1 κρεμμύδι τριμμένο
• 1 πράσο ψιλοκομμένο
• τα συκωτάκια από τη γαλοπούλα
• 200 γρ. χοιρινό κιμά
• 3 κ. σ. ρύζι Καρολίνα
• 1 ½ φλιτζάνι βρασμένα κάστανα κομμένα στη μέση
• 1 μήλο καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια
• 2 κ. σ. σταφίδες
• 2 κ. σ. κουκουνάρια καβουρντισμένα
• 1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
• Για την κρούστα
• ½ φλιτζάνι μαργαρίνη Βιτάμ
• 2 Κυβάκια Μυρωδικών Κnorr
• Mαϊντανός
• ½ φλιτζάνι τυρί κρέμα
• Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

1. Βάζουμε τη γαλοπούλα σε σκεύος που να τη χωρά ίσα-ίσα και τη περιχύνουμε με τα υλικά της μαρινάτας. Την αφήνουμε να μαριναριστεί για 5-6 ώρες, ενώ φροντίζουμε να τη γυρίζουμε κάθε μια ώρα για να μαριναριστεί από όλες τις πλευρές.
2. Σε ένα μπολ, ενώνουμε τα υλικά της κρούστας και τα ανακατεύουμε. Αποσύρουμε τη γαλοπούλα από τη μαρινάτα και τη σκουπίζουμε καλά. Την αλατοπιπερώνουμε, ανασηκώνουμε την πέτσα ξεκινώντας από τη βάση του λαιμού. Περνάμε προσεκτικά μέσα τα δάχτυλά μας και προχωρώντας σιγά-σιγά, ελευθερώνουμε την πέτσα προσέχοντας να μην τη σκίσουμε. Με τα δάχτυλα σπρώχνουμε το μίγμα της κρούστας ανάμεσα στο δέρμα και τη σάρκα της γαλοπούλας.
3. Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο, τα συκωτάκια και τον κιμά. Μόλις πάρουν χρώμα, προσθέτουμε το ρύζι, το μήλο και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το τυρί. Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια από τα υγρά της μαρινάτας και αφήνουμε τα υλικά να πάρουν βράση. Αλατοπιπερώνουμε και καρυκεύουμε με ρίγανη και μπαχάρι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί. Γεμίζουμε τη γαλοπούλα και τη βάζουμε σε ταψί.
4. Περιχύνουμε με υγρά από τη μαρινάτα και ψήνουμε για 2 ώρες στους 180º C. Κάθε 20 λεπτά βρέχουμε τη γαλοπούλα με τα υγρά του ταψιού.