Ξεκάθαρος ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης σχετικά με το νομοσχέδιο που προτίθεται να ψηφίσει η κυβέρνηση και έχει να κάνει με το σύμφωνο συμβίωσης και την αποτέφρωση των νεκρών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η εκκλησία έχει τις αρχές της. Δεν καταδικάζει κανέναν και καλεί όλους στους κόλπους της. Ένας που θέλει να είναι συνειδητό μέλος της εκκλησίας δεν μπορεί να υιοθετεί αυτά που προωθούνται» για να συνεχίσει. «Αν κάποιος δεν πιστεύει, είναι ελεύθερος. Αν κάποιος ακολουθήσει την αποτέφρωση, μη ζητούν μετά οι συγγενείς να αποδοθούν στον κεκημημένο οι τιμές τις εκκλησίας». Για να σχολιάσει στην συνέχεια λέγοντας προς τους κυβερνόντες. «Έλυσαν όλα τα προβλήματα και αυτό έμεινε»; Για να συμπληρώσει. «Η εκκλησία δεν διώχνει κανέναν». Συνέχισε λέγοντας: «Γίνεται γκρέμισμα των θεσμών. Που πάμε; Φτάσαμε το μη φυσιολογικό να θεωρείται φυσιολογικό, γίνεται αποδόμηση. Ο Θεός να βάλλει το χέρι του». Για να καταλήξει: «Οι μέρες των Χριστουγέννων ας είναι μέρες προβληματισμού».

Είναι τυχερή η Ξάνθη που είναι ποιμενάρχης της ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρείου κ.κ. Παντελεήμων και ο λόγος είναι απλός. Μεταφέρει τον λόγο του Θεού απλά, λιτά, κατανοητά και οι θέσεις του απέναντι σε οτιδήποτε μη ορθόδοξο, ξεκάθαρες και χωρίς αφορισμούς.
Τον φιλοξενήσαμε στην εκπομπή «ΦΛΑΣ στην επικαιρότητα» στο XANTHI Channel και οι τηλεθεατές γέμισαν την ψυχή τους ακούγοντας για το έργο της Ιεράς Μητρόπολης, δεχόμενοι την προστασία της και αφήνοντας τις ψυχές τους στην σκέπη του ως εκπροσώπου της Ορθοδοξίας στην Ξάνθη.
Απλός, λιτός, γαλήνιος, χωρίς μεγάλες κουβέντες, ταπεινός, αναφέρθηκε στο μήνυμα των Χριστουγέννων λέγοντας ότι είναι μήνυμα αγάπης και ειρήνης, σημειώνοντας ότι η ειρήνη είναι επισφαλής βλέποντας καθημερινά ανθρώπους να φεύγουν από τις πατρίδες τους και θα πρέπει όλοι να απλώσουν το χέρι βοηθείας, τονίζοντας ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με τα όπλα, αλλά με τον διάλογο.

ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

Η κουβέντα έφτασε στην Μονάδα Ανοιχτής Φροντίδας Ηλικιωμένων όπου στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα λειτουργήσει προσφέροντας στους υπερήλικες λίγη συντροφιά, και φυσικά έλεγχο της υγείας τους αφού θα διαθέτει γιατρό, νοσηλευτή και κοινωνικό λειτουργό.
Επίσης θα προσφέρεται μεσημεριανό φαγητό. Ο Σεβασμιότατος στάθηκε με αγάπη στο γεγονός ότι εθελοντές θα στηρίξουν την προσπάθεια της Μονάδας.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΘΡΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΤΟ 2016

Ο Σεβασμιότατος έκανε αναφορά στο ταξίδι όλων των μητροπολιτών της Θράκης στην Αθήνα και ειδικότερα στο Ίδρυμα Νιάρχου, το οποίο διασφάλισε το επίδομα τρίτου παιδιού που μέχρι τώρα δινόταν από την τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική. Όμως λόγω της ανακαιφαλαιοποίησης ήταν αδύνατο να δίδεται και την ευθύνη αυτή ανέλαβε το Ίδρυμα Νιάρχου και έτσι διασφαλίστηκε για ολόκληρο το 2016 το εν λόγο επίδομα. Μετά…όπως είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιότατος, «Έχει ο Θεός».

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

Ο Σεβασμιότατος Ξάνθης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους εκείνους που στηρίζουν την τράπεζα της αγάπης και καταφέρνει να έχει καθημερινά 150 μερίδες φαγητού για τους συνανθρώπους μας που δεν έχουν ούτε ένα πιάτο φαγητό.
Οι ευχαριστίες του στράφηκαν στους επαγγελματίες και παραγωγούς που στηρίζουν την όλη προσπάθεια παρασκευής του συσσιτίου της αγάπης, κυρίως όμως τους εθελοντές και εθελόντριες. Μίλησε με ζέση για το Ξανθιώτικο φιλότιμο.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ

Στάθηκε ιδιαίτερα στον απολογισμό που έγινε στο Κοινωνικό Ιατρείο και φαρμακείο καθώς και στο θεάρεστο έργο των εθελοντών ιατρών, φαρμακοποιών και νοσηλευτικού προσωπικού για να σημειώσει με ικανοποίηση ότι ο αριθμός των ανασφάλιστων συμπολιτών μας που εξυπηρετήθηκαν έφτασε τα 5000 άτομα. Τόνισε για πολλοστή φορά το Ξανθιώτικο φιλότιμο που στηρίζει όλες τις φιλάνθρωπες προσπάθειες της Ιεράς Μητρόπολης για να σημειώσει ότι από το κληροδότημα του Ζαλάχα και φέτος θα δοθούν σε 30 αριστούχους μαθητές τα βοηθήματα που δίνονται κάθε χρόνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με το κόψιμο της πίτας.