Υλικά συνταγής
Για τα μελομακάρονα:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 φλ. τσαγιού σησαμέλαιο [ή ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο]
1/2 φλ. τσαγιού μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1/4 φλ. τσαγιού κονιάκ
1/2 φλ. τσαγιού μπύρα ξανθιά
2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
1/4 φλ. τσαγιού χυμός πορτοκαλιού
2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
Για το σιρόπι:
650 γρ. μέλι
420 γρ. ζάχαρη
500 ml νερό
1 ξυλάκι κανέλα
Για το γαρνίρισμα:
καρύδια ψιλοκομμένα
κανέλα και γαρύφαλο σε σκόνη [προαιρετικά]