Υλικά (για 24 μπισκότα):

3 φλ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις),
1,5 κ.γλ. baking powder,
¾ κ.γλ. μαγειρική σόδα,
¼ κ.γλ. αλάτι,
1 κ.σ. τζίντζερ σε σκόνη (για λιγότερο πικάντικη γεύση μειώνω την ποσότητα),
1 ¾ κ.γλ. κανέλα,
¼ κ.γλ. γαρύφαλλο σε σκόνη,
6 κ.σ. φρέσκο βούτυρο,
¾ φλ. μαύρη ή ακατέργαστη ζάχαρη,
1 μεγάλο αυγό,
½ φλ. μελάσα,
2 κ.γλ. εκχύλισμα (ή άρωμα) βανίλιας,
1 κ.γλ. τριμμένο φλοιό λεμονιού (αν βάλω βανίλια θα παραλείψω το λεμόνι κι αντίστροφα).

Τρόπος παρασκευής:

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 190°C.

Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, το baking powder, την σόδα, το αλάτι και τα μπαχαρικά.

Χτυπάω το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτω το αυγό. Κατόπιν ρίχνω την μελάσα, την βανίλια ή τον φλοιό λεμονιού.

Προσθέτω στο μείγμα του βουτύρου το μείγμα του αλευριού και των μπαχαρικών κι ανακατεύω μέχρι να ενσωματωθούν. Η ζύμη θα είναι ελαφρά κονιορτοποιημένη σε αυτήν την φάση.

Χωρίζω την ζύμη σε 2 μέρη, την τυλίγω σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνω για 2 ώρες τουλάχιστον μέχρι 8 ώρες το πολύ σε θερμοκρασία δωματίου. (Η ζύμη διατηρείται στο ψυγείο για 4 μέρες κι αφού αφαιρεθεί από το ψυγείο θα πρέπει να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου προτού χρησιμοποιηθεί.)

Μόλις περάσει το ελάχιστα απαιτούμενο δίωρο, τοποθετώ το ένα κομμάτι ζύμης μεταξύ 2 λαδόχαρτων και το ανοίγω με τον πλάστη στο επιθυμητό πάχος. Σημειώνεται ότι τα πιο χοντρά σε πάχος μπισκότα γίνονται πιο μαλακά ενώ τα πιο λεπτά πιο τραγανά, οπότε επιλέγω κατά προτίμηση.

Αφαιρώ την πάνω λαδόκολλα και με το κουπάτ δίνω σχήμα στα μπισκότα. Τοποθετώ τα μπισκότα με την λαδόκολλα πάνω σε ένα ταψί και τα αφήνω στην κατάψυξη για 10’ για να σταθεροποιηθεί η ζύμη και να μην σπάσουν τα μπισκότα.

Μόλις βγάλω τα μπισκότα από την κατάψυξη αφαιρώ την περίσσια ζύμη γύρω από τα σχηματοποιημένα μπισκότα και τα μεταφέρω με μικρή απόσταση μεταξύ τους σε νέο ταψί με λαδόκολλα. Επαναλαμβάνω και με την υπόλοιπη ζύμη μέχρι να γεμίσω 2 ταψιά.

Φουρνίζω τα μπισκότα για 7-9’ (με ψήσιμο στον λιγότερο χρόνο τα μπισκότα θα είναι πιο μαλακά) και περιμένω να κρυώσουν καλά προτού τα μετακινήσω.

Μόλις κρυώσουν μπορώ να τα στολίσω με χρωματιστή κρυσταλλική ζάχαρη ή με λιωμένη σοκολάτα, μπορώ να σχηματίσω το περίγραμμα τους ή να τα διακοσμήσω με σχέδια και χρώματα από έτοιμο γλάσο (το royal icing θα το βρω στο εμπόριο σε μαγαζιά με είδη ζαχαροπλαστικής). Υπάρχει πάντα κι η επιλογή του σπιτικού γλάσου με ζάχαρη άχνη και λίγες κουταλιές νερό (αναλογίες: 250 γρ. ζάχαρη άχνη με 2-3 κ.σ. νερό ή χυμό λεμονιού).

Καλή επιτυχία και κυρίως καλή διασκέδαση με την διακόσμηση!