Τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διατήρηση της ακεραιότητας της ζώνης Σένγκεν εξέφρασε η αρμόδια για τα θέματα Μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό. «Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να διατηρήσει τη Σένγκεν και να βοηθήσει την Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη στην αντιμετώπιση των μεγάλων προσφυγικών ροών στα εδάφη τους», είπε και συμπλήρωσε πως «προς αυτήν την κατεύθυνση καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια».

Επιπλέον, ενημέρωσε πως θα υπάρξει συζήτηση στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών αύριο, ενώ παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει μια αναλυτική έκθεση για τη λειτουργία των hot spots και για το μηχανισμό της μετεγκατάστασης για τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, διέψευσε ότι έγινε επίσημα συζήτηση των αρμόδιων επιτρόπων της ΕΕ για να τεθεί για μια διετία εκτός Σέγκεν η Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ότι τέτοια συζήτηση έγινε εκτός συνεδρίασης από συγκεκριμένες χώρες που θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη χώρα μας.

«Τη Σένγκεν την χρειαζόμαστε», δήλωσε χαρακτηριστικά διαψεύδοντας ταυτόχρονα ότι ειπώθηκε από πλευράς κυβέρνησης ότι δεν μας ενδιαφέρει και αν βγούμε εκτός.

Παράλληλα ο κ. Μουζάλας, διαβεβαίωσε ότι μέχρι τέλη Δεκεμβρίου θα υπάρχουν ορατά αποτελέσματα και η χώρα θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το προσφυγικό πρόβλημα.

Τα θέματα αυτά είχαν θέσει νωρίτερα οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, καλώντας τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό που πήρε το λόγο κατά τη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού, να ξεκαθαρίσει για το τι ακριβώς συμβαίνει τόσο με τη συνθήκη Σέγκεν όσο και με το προσφυγικό πρόβλημα.

«Δεν τίθεται τέτοιο θέμα από την Ευρώπη ή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τίθεται από συγκεκριμένες χώρες όπως η Ουγγαρία, που φέρονται στους πρόσφυγες με τρόπο τον οποίο στηλιτεύει η Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας, απαντώντας στα όσα έθιξαν οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενοι τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί αποβολής της Ελλάδος για μία διετία από τη συνθήκη Σέγκεν.

« Η Γερμανία και η κ. Μέργκελ αναγνωρίζουν τη δουλειά που κάνουμε και είναι αντίθετοι με φράχτες. Είναι λάθος να λέμε ότι η Ευρώπη το συζητάει. Χώρες συγκεκριμένες που πάνε να δημιουργήσουν πρόβλημα στη χώρα μας το κάνουνε. Δεν μπορεί παρά η ηγεσία του τόπου να βρει τρόπο να σταθεί ενωμένη. Είναι ένα κείμενο συζήτησης αυτό που παρουσιάζεται και όχι η βάση της συζήτησης. Δεν αποτελεί θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» τόνισε ο κ. Μουζάλας.

Παράλληλα, διέψευσε ότι ειπώθηκε από την κυβέρνηση η αναφορά «δεν μας νοιάζει η Σένγκεν», προσθέτοντας ότι «προσωπική μου άποψη είναι ότι την χρειαζόμαστε».

Ο κ. Μουζάλας διαβεβαίωσε επίσης ότι «σε 4 με 5 μέρες το πρόβλημα με την Ειδομένη θα έχει τελειώσει» ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι «δεν θα υπάρξει εγκλωβισμός μεταναστευτικών ροών».

«Θα το διαχειριστούμε γρήγορα, όχι με λουλούδια ούτε με ξύλο, αλλά διαχειριστικά», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας.

Το πλήρες τηλεγράφημα της Ν. Θωμά στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.