ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ, ΑΓΡΟΤΕΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ
Συνέντευξη για όλα τα θέματα της επικαιρότητας παραχώρησε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, στη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή και τον REAL FM.
Τα κυριότερα σημεία έχουν ως εξής:
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ – ΣΥΡΙΑ
Ανησυχητική εξέλιξη αυτό που γίνεται στην Μέση Ανατολή. Από την άλλη πλευρά, θεωρώ, ότι ήταν εξαιρετικό το πλάνο που μας είχε δώσει η τηλεόραση την προηγούμενη εβδομάδα, όταν στους G20 είδαμε επιτέλους να κάθονται μαζί επί 35 λεπτά και να μιλούν Ομπάμα και Πούτιν. Φαίνεται πλέον, ότι τελείωσαν τα μεταξύ τους «ψυχρά» διαστήματα και κινούνται όλοι μαζί, για να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν την υπόθεση των Τζιχαντιστών. Αυτό είναι μια πολύ θετική εξέλιξη.
Από κει και πέρα δεν θα ήθελα να κάνω κανένα σχόλιο, γιατί είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών.
ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ – ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Όλο λένε, ακόμα και ελληνικά ΜΜΕ, ότι «πέρασε ένας τζιχαντιστής από τη Λέρο, πέρασαν δύο από την Λέρο»… Εδώ πέρα αυτοί κάνουν βόλτες μέσα στην ίδια την Ευρώπη! Σουλατσάρουν μεταξύ Βρυξελλών, Παρισίων, Γερμανίας…Κάποιοι είναι Ευρωπαίοι υπήκοοι. Έχουν βελγικά, γαλλικά διαβατήρια! Είναι μεγαλωμένοι εκεί.
Και να υπενθυμίσω, ότι υπήρχαν δημοσιεύματα που έλεγαν, ότι από την πλευρά της Τουρκίας εκδίδονται πλαστά συριακά διαβατήρια. Δεν ξέρω ποιοι τα βγάζουν εκεί, ποια κυκλώματα, πάντως στην Τουρκία τα εκδίδουν.
Εδώ στη σύσκεψη που είχαμε με τους πέντε Δημάρχους και τους πέντε Μητροπολίτες στο Μέγαρο Μαξίμου, πριν από δεκαπέντε ημέρες για τα hot spots – υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα – ο Δήμαρχος της Σάμου μας είχε πει, ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς που γίνονται, ο τζίρος που γίνεται σε ημερήσια βάση στα τουρκικά παράλια από το θέμα των προσφύγων ανέρχεται σε τρία εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες ευρώ!
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ
Έχω την εντύπωση, ότι το αγροτικό θα πάει για το 2016, αλλά δεν μπορώ να πω, αν θα είναι στις αρχές ή αν θα πάει προς τα μέσα. Αυτό σαφέστατα αντιλαμβάνεσθε, ότι δίνει χρόνο και στην ελληνική κυβέρνηση απέναντι στο πρέσιγκ που δεχόμαστε, να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν.
Για εμάς το αιτούμενο είναι ο πραγματικός αγρότης, με το βιβλίο εσόδων – εξόδων, να μπορεί να φορολογείται και ίσως να έχει και επιστροφή φόρου, με βάση και το κόστος της παραγωγής του, «σπάζοντας» ταυτόχρονα και τα τριγωνικά κυκλώματα, που κάνουν τον Έλληνα αγρότη να παίρνει και δέκα φορές πιο ακριβά από τους Ισπανούς τα εισαγόμενα, που είναι συνήθως λιπάσματα, φυτοφάρμακα και οτιδήποτε άλλο, που αφορά στις καλλιέργειες του.
Και βεβαίως να γίνει το μητρώο των αγροτών, που χρόνια κουβεντιάζεται, αλλά τώρα ήρθε η ώρα για να γίνει! Για να ξεχωρίσουν εκείνοι οι πραγματικοί αγρότες από τους «αγρότες» τους άλλους, που είναι δικηγόροι, γιατροί, υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και έχουν πάρει έναν «κλήρο» και περιμένουν σε ένα καφενείο πότε θα έρθει η επιδότηση!
Συνάντησα αγρότες στο Κιλκίς, συνάντησα και την Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, θέλω να σας πω, ότι οι αγρότες δεν είναι εναντίον της φορολόγησής τους, δεν είναι οι Έλληνες που λένε «να πληρώνουν οι άλλοι και εμείς να μην πληρώνουμε τίποτα», απλά θέλουν οι άνθρωποι να είναι μια λογική φορολογία, με βάση βεβαίως και το πολύ ρίσκο της δουλειάς τους.
Να υπενθυμίσω και την απαξίωση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων με τις αθρόες εισαγωγές από το 2002 στην Ευρωπαϊκή Επικράτεια από τις τρίτες χώρες.
Βεβαίως υπάρχουν και περιοχές της χώρας όπου κάνουν θαύματα. Δηλαδή αν πάτε στην περιοχή της Τριφυλίας στην Μεσσηνία, εκεί έχουν συνασπιστεί έχουν συνεταιριστεί και κάνουν πραγματικά θαύματα, όπως και κάτω στην Ιεράπετρα.
Και να πω κάτι; Αφήνουμε μονίμως εκτός τους ψαράδες. Διότι ο αγρότης, εάν πάθει ζημιά από χαλάζι το θερμοκήπιό του, θα αποζημιωθεί. Ο ψαράς, εάν ένα κοπάδι δελφίνια του τσακίσει τα δίχτυα, που είναι και ένα πανάκριβο εργαλείο, δεν θα πάρει μία.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Αισθάνομαι ενοχές ως δημοσιογράφος. Αισθάνομαι ενοχές, διότι όταν στην αρχή της δεκαετίας του 2000 υπήρξε ο Νόμος που έφερε ο τότε Υπουργός Εργασίας του Κώστα Σημίτη, ο Γιαννίτσης, ήμουν από εκείνους, ίσως όπως και η πλειοψηφία των δημοσιογράφων, αλλά και των συνδικαλιστών, ακόμα και του ΠΑΣΟΚ, που γκρέμισαν ένα σύστημα που – αν τότε είχε εφαρμοστεί – σήμερα δεν θα μιλάγαμε για ασφαλιστικό σύστημα.
Όταν λέω χωρίς άρθρο, ότι «δημοσιογράφοι και πολιτικοί έχουν καταστρέψει την Ελλάδα», μέσα σε αυτό βάζω και εκείνη την ιστορική στιγμή.
Τώρα τι γίνεται; Είναι σαφές, ότι καταρχήν επιδιώκουμε την εθνική σύνταξη η οποία θα λύσει πάρα πολλά προβλήματα. Επίσης δεν μπορούν να υπάρχουν πρόωρες συντάξεις. Δεν γίνεται.
Αλλά και εκείνοι οι οποίοι εξωθήθηκαν βιαίως στη σύνταξη, όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή Αεροπορία, όταν διαλύθηκε επί Λιάπη, και που βιαίως οδηγήθηκαν στη σύνταξη, δεν μπορούν να μπουν στην ίδια κατηγορία της ποινής με εκείνους, που εθελουσίως αποφάσισαν να πάρουν πρόωρη σύνταξη.
Άρα βλέπετε ότι και εκεί υπάρχουν πράγματα που και εμείς οι ΑΝΕΛ λέμε ότι «έλεος», πρέπει να ξεχωρίσουμε κατηγορίες συνταξιούχων από άλλες κατηγορίες συνταξιούχων. Όπως οι εθελούσιοι του ΟΤΕ δεν ήταν η ίδια περίπτωση με την Ολυμπιακή.
Αυτές οι περιπτώσεις θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από τον κ. Κατρούγκαλο.
Για παράδειγμα έφευγε από τον ΟΤΕ μια μάνα στα 15 χρόνια, όπου αυτό δεν συνέβαινε με την Ιταλίδα, την Γαλλίδα, την Πορτογαλέζα για να βάλουμε μόνο τον Ευρωπαϊκό Νότο.
Αλλά επειδή η ιστορία έχει δείξει, ότι αν δεν τελειώσουν οριστικά οι διαπραγματεύσεις Κατρούγκαλου, καλό είναι να μην μπαίνουμε στην σπέκουλα των σεναρίων. Και ομολογώ ότι εγώ δεν θα ήθελα να μπω σε αυτά τα σενάρια, όχι από έλλειψη ευθύνης που θα αναλάβω, αλλά γιατί δεν νομίζω ότι θα διευκολύνω ή θα πω την αλήθεια, γιατί πράγματι δεν ξέρω πού θα καταλήξει η όλη διαπραγμάτευση.
ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΣΑΜΑΡΟΣΥΣΤΗΜΑ
Όχι δεν ανησυχώ για την κυβερνητική πλειοψηφία. Θεωρώ ότι είναι αρραγές.
Από την άλλη την πλευρά ομολογώ, όμως, ότι αντιλαμβάνομαι και την ανακοίνωση που έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από δύο μέρες. Ανησυχώ για το γεγονός ότι σε μια Δημοκρατία δεν λειτουργεί, όπως θα έπρεπε να λειτουργεί, μία σωστή Αντιπολίτευση. Και δεν υπάρχει τώρα μια σωστή Αξιωματική Αντιπολίτευση, με αυτά τα οποία γίνονται στην ΝΔ.
Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί και ο Έλληνας..
Ως κυβέρνηση και ως μέλος της κυβέρνησης, ναι με ενοχλεί το ότι δεν υπάρχει μία σταθερή Αξιωματική Αντιπολίτευση, γιατί δεν μπορείς να αντιπολιτεύεσαι μέσα σε μία κινούμενη άμμο.
Σαν Κουίκ όμως, που έχω δηλώσει επανειλημμένα, ότι είμαι Καραλαμανλόπαιδο, του παππού Καραμανλή, ναι, ομολογώ ότι το περίμενα πως το μόρφωμα, όπως το κατάντησε ο Σαμαράς, της Νέας Δημοκρατίας, θα έφτανε σε εποχές που θα θύμιζε ένα περιοδεύοντα θίασο ή ένα τσίρκο.

Είναι κρίμα για το Θεό. Γι’ αυτό έλεγα επανειλημμένα, ότι αν δεν απαλλαγεί η Νέα Δημοκρατία από όλο αυτό το “σαμαροσύστημα” δεν θα μπορέσει να ορθοπατήσει.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Το “σαμαροσύστημα” είναι μόνο κ. Κουίκ κατά τη γνώμη σας;

Τ. ΚΟΥΙΚ: Ναι, βεβαίως. Το εννοώ. Μα νομίζω, ότι το λένε μεταξύ τους και οι ίδιοι οι υποψήφιοι αρχηγοί.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Καλά… Δεν το λένε όλοι οι υποψήφιοι αρχηγοί αυτό. Δεν το λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης, για παράδειγμα. Το λέει μόνο ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Τ. ΚΟΥΙΚ: Μόνο; Και οι αρθρογράφοι των εφημερίδων του χώρου που γνωρίζουν πράγματα;

Κ. ΜΑΚΡΗ: Νομίζω εκεί είναι πολιτικό το θέμα. Δεν είναι το τεχνικό της εταιρείας.

Τ. ΚΟΥΙΚ: Ξέρετε, η μεγαλύτερη ικανοποίησή μου είναι, ότι με πήρε ένα από τα σημαίνοντα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας προχθές στο τηλέφωνο και μου λέει «πόσο δίκιο είχατε που εκμεταλλευτήκατε την αποπομπή που σας έκανε ο Σαμαράς». Μας απέπεμψε ο Σαμαράς, δεν φύγαμε από μόνοι μας. «Πόσο δίκιο είχατε που φτιάξατε μια δική σας κίνηση».

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Έχω την εντύπωση, ότι τον Εθνικό Διάλογο ο κ. Τσίπρας τον έβαλε μπροστά από το καλοκαίρι κυρίως, και ήμουν και από εκείνους που έλεγαν ότι είναι μια εξαιρετικά πατριωτική και υπεύθυνη εθνική στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που στήριξαν με 252 ψήφους την συμφωνία την οποία σήμερα εξειδικεύουμε σε νομοθετήματα. Και μάλιστα δεν καταλαβαίνω, εκείνοι οι οποίοι ήξεραν τότε τι ψήφιζαν και που ήξεραν και τι ψήφιζαν και στις κάλπες τον Σεπτέμβριο, σήμερα γιατί γκρινιάζουν;

Τα μέτρα ήταν τα περισσότερα ως προαπαιτούμενα, ήδη συμφωνημένα όπως ξέρετε μέσα σε αυτό που ψηφίστηκε τον Αύγουστο..

ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Κ. ΜΑΚΡΗ: Ένα τελευταίο ερώτημα. Το ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα λέει ότι “εγώ με τους ΑΝΕΛ, δεν μπορώ να συνεργαστώ με τον ΣΥΡΙΖΑ”. Εσείς θα μπορούσατε σε περίπτωση διεύρυνσης της κυβέρνησης να συνεργαστείτε και με το ΠΑΣΟΚ και με το Ποτάμι και με την Ένωση Κεντρώων;

Τ. ΚΟΥΙΚ: Με το Ποτάμι δεν το συζητάμε καν και προσωπικά θα προσθέσω και για τον τρόπο με τον οποίο πορεύεται στα Εθνικά θέματα, όπως για παράδειγμα στη Θράκη.
Με το ΠΑΣΟΚ όσο υπάρχουν «βενιζέλοι» μέσα, δεν είναι δυνατόν να έχουμε συνεργασία μαζί τους και νομίζω ότι και ο ίδιος ο Καμμένος είχε πει, αν δεν κάνω λάθος, «Πώς είναι δυνατόν η Φώφη να ανέχεται όλοι αυτή την ιστορία εκεί μέσα»

Ακόμα και στη τελευταία συνεδρίαση της Βουλής, πάλι ήθελε να το παίξει αρχηγός ο κύριος Βενιζέλος. Δεν πρόκειται να απαλλαγεί εύκολα το ΠΑΣΟΚ.

Ξέρετε, αυτά τα δύο μεγάλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, ήδη έχουν μπει σε μια διαδικασία αυτοκαταστροφής. Είναι σαν το “mission impossible” όπου σε 30 δεύτερα καίγεται το CD.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Και αν χρειαστεί κάποια στιγμή διεύρυνση της κυβέρνησης κύριε Κουίκ, τι θα κάνετε;

Τ. ΚΟΥΙΚ: Να χρησιμοποιήσω το κλισέ του Παύλου Μπακογιάννη ότι “στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα”; Είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Όπως δεν υπάρχουν αδιέξοδα και σε άλλα ζητήματα. Μου λέγατε για παράδειγμα πριν, για το θέμα της φορολογίας των αγροτών. Αν πιάσουμε φορολογία από άλλα ζητήματα, όπως η πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων, ποτών, καπνών, ΦΠΑ, εκεί μπορούμε πράγματι να έχουμε τη δυνατότητα και με βάση την τριετή συμφωνία που υπογράψαμε, να αλλάξουμε μέτρα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το πλήρες ηχητικό της συνέντευξης βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση terensquick.blogspot.gr