Τρία θέματα «αγκάθια» ξεκαθάρισε ο δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. Το πρώτο αφορούσε την εκκαθάριση της δημοτικούς επιχείρησης του πρώην Δήμου Σταυρούπολης, το δεύτερο ο προϋπολογισμός που παρ όλη την κρίση και την έλλειψη χρηματοδοτήσεων βρίσκει τον δήμο Ξάνθης με αποθεματικό 400.000 ευρώ και τέλος παρά την γκρίνια από την αντιπολίτευση υιοθέτησε το ψήφισμα σχετικά με τις απαράδεκτες δηλώσεις του Υπουργου Ν. Φίλη για το αν ήταν ή όχι γενοκτονία η σφαγή των Ποντίων.

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή ΦΛΑΣ στην Επικαιρότητα ο δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος απάντησε με ευθύτητα και χωρίς υπεκφυγές σε ότι τον ρωτήσαμε. Ξεκινώντας την συνέντευξη από την απόφαση που πείρε το δημοτικό συμβούλιο σχετικά με την εκκαθάριση της πρώην αμιγούς δημοτικής επιχείρησης του πρώην δήμου Σταυρούπολης «ΝΕΣΤΟΣ-ΡΟΔΟΠΗ» ανέφερε ότι δεν υπήρχε τρόπος να μην εμπλακεί ο δήμος Ξάνθης αφού σύμφωνα με τον Καλλικράτη ο Δήμος Ξάνθης σαν διάδοχη κατάσταση, παίρνει όλα τα βάρη αλλά και τα θετικά του πρώην Δήμου Σταυρούπολης.
Όπως ανέφερε, οι ορκωτοί λογιστές που σχεδόν επί πέντε χρόνια εκκαθάρισαν την αμιγή δημοτική επιχείρηση παρέδωσαν το ψήφισμα στον Δήμο όπου και η πλειοψηφία του Σώματος ενέκρινε. Η αλήθεια είναι ότι και ο ίδιος ήθελε να είναι παρόντες οι ορκωτοί λογιστές, όπως ανέφερε γιατί και ο ίδιος είχε να τους απευθύνει διάφορα ερωτήματα όπως και τα μέλη της αντιπολίτευσης αλλά παρ όλο που κλήθηκαν, αυτοί δεν ήταν παρόντες. Η δημοτική επιχείρηση «ΝΕΣΤΟΣ – ΡΟΔΟΠΗ» οφείλει συνολικά μαζί με τις υποχρεώσεις προς τους πρώην εργαζόμενους που τώρα είναι εργαζόμενοι του Δήμου Ξάνθης 140.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου και τις μισθοδοσίας των εργαζωμένων, δεν χρωστά ούτε στο ΙΚΑ αλλά ούτε και στο δημόσιο. Τα μικροποσά που οφείλει στους διάφορους επαγγελματίες, αναλαμβάνει ο δήμος Ξάνθης να τακτοποιήσει έτσι όπως πηγάζει από τον ίδιο τον Καλλικράτη.
Μιλώντας για τον προϋπολογισμό του δήμου Ξάνθης ανέφερε ότι είναι αυξημένος σε σχέση με τον περσυνό περίπου κατά 3-4εκ. Ευρώ, παρόλο που βρισκόμαστε στις «ουρές» του ΕΣΠΑ. Και κλείνει ο δήμος με αποθεματικό 400.000 ευρώ. Αν ξεκινήσει το ΕΣΠΑ, όπως σημείωσε, υπάρχουν ώριμες μελέτες στον δήμο και με αναμορφώσεις θα ενταχθούν τα νέα έργα. Είναι ένα ρεαλιστικός, ισοσκελισμένος και αληθινός προϋπολογισμός τόνισε και «πατά» πάνω στις ανάγκες των δημοτών.
Τέλος, μιλώντας για το ψήφισμα, ανέφερε ότι το λιγότερο που μπορούσε να κάνει σαν Έλληνας απέναντι σε έναν Υπουργό που δεν γνωρίζει ιστορία ήταν αυτό το ψήφισμα, το έκανε λέγοντας χαρακτηριστικά. «Εγώ σέβομαι την ιστορία και τους προγόνους μας».