Φιλοξενήσαμε στην εκπομπή «ΦΛΑΣ στην Επικαιρότητα» τους πρωτομάστορες του πραγματικού εθελοντισμού στην Ξάνθη, τον πρόεδρο και τον Γραμματέα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ξάνθης, Σαράντη Πασχάλη και Σταντσίδη Αναστάσιο σε μία ελεύθερη συζήτηση, χωρίς την ατζέντα των ερωταποκρίσεων.
Καταγράψαμε την καλώς εννοούμενη «τρέλα» και πραγματική αγάπη για το περιβάλλον.
Πώς αλλιώς μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει αυτή τους την διάθεση προσφοράς προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, με δεδομένο ότι βλέπουμε τις διάφορες εθελοντικές οικολογικές οργανώσεις, οι οποίες με γνώμονα την εξυπηρέτηση συμφερόντων ή πολιτικών σκοπιμοτήτων, λειτουργούν πολλές φορές, εις βάρος του περιβάλλοντος με τρανταχτό παράδειγμα την παρεμπόδιση του έργου του εμπλουτισμού του κάμπου της Ξάνθης από τα νερά του Νέστου ποταμού;
Τα παραδείγματα είναι δεκάδες και δεν χρειάζεται να απαριθμηθούν.
Όπως ανέφεραν οι συνομιλητές μας, η ιδέα ξεκίνησε την δεκαετία του 1970 και ο λόγος ήταν τα πολλά ορειβατικά ατυχήματα.
Στην Ξάνθη η προσπάθεια οργάνωσης της ομάδας διάσωσης ξεκίνησε το 1998. Από τότε, έχει ανδρωθεί και η στήριξη στην κοινωνία, όχι μόνο της Ξάνθης, είναι δεδομένη.
Όπως ανέφεραν οι συνομιλητές μας, οι περισσότεροι συμπολίτες μας που χρειάζονται την βοήθεια των ανθρώπων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης δεν έχουν επίγνωση του κινδύνου. Τους λείπει η εμπειρία και ο σεβασμός, όχι φόβος, στην φύση. Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Ομάδας Διάσωσης στην Ξάνθη αναφέρει. «Όλοι είμαστε εν δυνάμει εθελοντές και πολλές φορές ο καθένας μας κάνει προσπάθεια είτε για να απεγκλωβίσει κάποιον συμπολίτη μας ή να σώσει από πνιγμό. Η διαφορά είναι ότι η Ομάδα δεν παύει να εκπαιδεύεται και η απόκτηση εμπειρίας γίνεται με πραγματικά δεδομένα και με τους οργανισμούς που είναι το αντικείμενο τους, όπως για παράδειγμα, η συνεκπαίδευση με το προσωπικό του ΕΚΑΒ, το Λιμενικό, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και φυσικά συμπεριλαμβανόμαστε στον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας».
Το πρόβλημα στέγασης της ομάδας διάσωσης συζητήθηκε και αυτό και καταγράφηκε η προσπάθεια του Αντιπεριφερειάρχη Κ. Ζαγναφέρη, ο οποίος με χρήματα της Περιφέρειας, θα ανακατασκευάσει τον χώρο όπου στεγάζονται και άλλες εθελοντικές ομάδες. Ελπίζουμε μόνο να μην καθυστερήσει αυτήν την παρέμβαση του η γραφειοκρατία αν και δεσμεύτηκε ότι αυτή θα ξεπεραστεί.
Στην συνέχεια πληροφορηθήκαμε από την διοίκηση της Ομάδας ότι δυστυχώς εδώ και είκοσι χρόνια, η αντικατάσταση του εξοπλισμού διάσωσης αντικαθίσταται με προσωπικό κόστος των μελλών της κάτι που σίγουρα δεν θα πρέπει να κάνει περήφανη την πολιτεία, με δεδομένο ότι στα δύσκολα, βάζει μέσα στον σχεδιασμό της και την παρουσία των ανθρώπων της Ομάδας Διάσωσης.
Την ώρα της συνομιλίας μας έκανε παρέμβαση ο Δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος ο οποίος αφού εξήρε το έργο της Ομάδας Διάσωσης Ξάνθης, δεσμεύθηκε να στηρίξει οικονομικά την αλλαγή του πεπαλαιωμένου υλικού. Τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ξάνθης, υποσχέθηκαν ότι θα επισκεφτούν τον δήμαρχο Ξάνθης για να του θέσουν υπ όψη τις ανάγκες που έχουν και αυτό είναι το σωστό, με δεδομένο ότι αυτοί οι άνθρωποι, είτε είναι βροχές, χιόνια, πνιγμοί, πυρκαγιές, είναι στο πλευρό της κοινωνίας, αυτή, μέσω των εκπροσώπων της, γιατί να μην είναι δίπλα τους;