Υπολειτουργεί το ΠΕΔΥ Ξάνθης

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Θράκης, επιθυμεί να γνωστοποιήσει στους πολίτες της Ξάνθης, την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μ.Υ. ΠΕΔΥ Ξάνθης τον τελευταίο καιρό.
Από τον Απρίλιο του 2014 με την έναρξη λειτουργίας της πρώην Μονάδας Υγείας ΙΚΑ- ΕΟΠΥΥ ως ΠΕΔΥ, η κατάσταση ήταν δραματική αφού ακόμα και βασικές ειδικότητες ιατρών απουσίαζαν.
Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση η συνδρομή των Κ.Υ. με την εκ περιτροπής μετακίνηση τριών ιατρών (Γενικοί ιατροί, παθολόγοι και παιδίατρος μία φορά την εβδομάδα) ήταν σημαντική αφού για αυτό το χρονικό διάστημα εξυπηρετήθηκαν 60.000 και πλέον ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι συμπολίτες μας.
Με την πρόσφατη απόφαση του Διοικητή της 4ης ΥΠΕ να μετακινήσει 8 Γενικούς ιατρούς των Κ.Υ., που εξυπηρετούσαν το ΠΕΔΥ, προς το Γ.Ν. Ξάνθης, απογυμνώθηκε η Μονάδα από ιατρικό προσωπικό και σε συνδυασμό με την παραίτηση της μοναδικής επικουρικής ιατρού Γενικής Ιατρικής, είχε ως αποτέλεσμα η δωρεάν δημόσια υγεία 60.000 ασφαλισμένων να μείνει στα χέρια ενός και μόνο ιατρού, οι δε εργαζόμενοι να έχουν γίνει ο εύκολος στόχος της έντονης δυσαρέσκειας των πολιτών, απολογούμενοι καθημερινά για μία κατάσταση για την οποία δεν ευθύνονται, ιδιαίτερα τις ημέρες που κλείνονται τα ελάχιστα διαθέσιμα ραντεβού και πρέπει να αντιμετωπίσουν ουρά ασφαλισμένων που περιμένουν από τα ξημερώματα έξω από το κτήριο του ΠΕΔΥ, εικόνες που είχαμε να δούμε χρόνια.
Η απαξίωση και η αποδυνάμωση της Μ.Υ.ΠΕΔΥ Ξάνθης, ενός χώρου τεχνολογικά πλήρως εξοπλισμένου και στελεχωμένου με εξειδικευμένο προσωπικό, που εδώ και δεκαετίες προσφέρει τις υπηρεσίες του στους ασφαλισμένους της πόλης, μία επένδυση κόπου και χρημάτων των ασφαλισμένων, που μπορεί να εξυπηρετήσει σε πλήρη λειτουργία πάνω από 750 ασφαλισμένους ημερησίως (βάση στατιστικών στοιχείων παλαιότερων ετών), είναι η επιτομή της αναδιάρθρωσης στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Υγείας.
Ζητάμε τη συνδρομή όλων σας, ώστε μαζί να φωνάξουμε προς τους αρμόδιους για να αποτραπεί ο αργός θάνατος της δημόσιας δωρεάν υγείας. Η οικονομική δυσπραγία των πολιτών επιβάλλει την ανάπτυξη και την πλήρη λειτουργία της ΠΦΥ για όλους τους πολίτες ασφαλισμένους και μη.
Είναι φανερό ότι αν οι δομές της ΠΦΥ δουλέψουν ορθά, τότε το δέντρο της υγείας θα ανθίσει. Θα αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο από τα περιστατικά που χρήζουν πρωτοβάθμιας φροντίδας, για να μπορέσει να επικεντρωθεί στην παροχή της δευτεροβάθμιας περίθαλψης με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να εξυπηρετούνται άμεσα και χωρίς ταλαιπωρία ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Σημειώνουμε ότι αυτή τη στιγμή υπηρετούν: μία μόνιμη οδοντίατρος, ένας επικουρικός ορθοπεδικός και μία επικουρική μικροβιολόγος (οι συμβάσεις τους λήγουν αρχές του 2016), ενώ εκ περιτροπής εργάζεται ένας και μόνο γενικός ιατρός από τα Κ.Υ του νομού και μία φορά την εβδομάδα μία παιδίατρος.
Ζητάμε να στελεχωθεί άμεσα η μονάδα ΠΕΔΥ Ξάνθης με ιατρούς όλων των ειδικοτήτων.
Ας μην αφήσουμε τη δημόσια δωρεάν υγεία στη Ξάνθη να πεθάνει.