Φιάσκο χαρακτηρίζει στην ανακοίνωση του, την συνάντηση των επαγγελματικών φορέων στο ΕΒΕ ο Γ. Μπατζακίδης πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κατηγορώντας ευθέως τον πρόεδρο Σ. Μωραίτη για εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων, λησμονώντας προφανώς ότι ο ίδιος επανειλημμένα έχει ταχθεί υπέρ συγκεκριμένου κομματικού χώρου.
Εκείνο πάντως που ζητούν από τους εκπροσώπους τους οι επαγγελματίες είναι να βρεθεί λύση στην βάναυση οικονομική συμπεριφορά της κυβέρνησης εις βάρος τους αδιαφορώντας για κάθε είδους πολιτικές σκοπιμότητες από τους συνδικαλιστές τους.

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Μπατζακίδη.

Στον απόηχο ενός φιάσκου. Η θέση της ΟΕΒΕ Ξάνθης
Μετά την πρόσκληση που δεχθήκαμε να παραβρεθούμε στην συγκέντρωση φορέων υπό τον Πρόεδρο του ΕΒΕ και τα όσα, σοβαρά και μη, συνέβησαν σε αυτήν, το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας οφείλει να γνωστοποιήσει στην τοπική κοινωνία και τα μέλη μας τα εξής:
Ήδη από την Παρασκευή, με απόφασή του το Δ.Σ., κατά πλειοψηφία, αποφάσισε να μην συμμετάσχει σε οποιαδήποτε μορφή κινητοποίησης είναι έξω από το πλαίσιο που θέτει το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό μας όργανο. Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ξάνθης, εκπροσωπώντας τη μεγαλύτερη μάζα των αυτοαπασχολούμενων της Ξάνθης, στους οποίους και λογοδοτεί, συντάσσεται με το πλαίσιο και τις κινητοποιήσεις που συγκαλεί η Γενική μας Συνομοσπονδία (ΓΣΕΒΕΕ). Και όπως σε κάθε απεργία καλούμε τα μέλη μας στις προσεχείς κινητοποιήσεις μαζί με την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, με όλους τους θεσμικά κατοχυρωμένους συνδικαλιστικούς φορείς της χώρας, τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία της περιοχής.
Ως προς την εξωθεσμική προσπάθεια του Επιμελητηρίου και του Προέδρου του να υποκαταστήσει το συνδικαλισμό, αναφέρουμε τα εξής: Η ξαφνική προσπάθεια του ΕΒΕ, μετά από 5 χρόνια μνημονίων αλλά και 10 χρόνια καταστροφής του παραγωγικού ιστού της Ξάνθης, δεν μας πείθει. Ειδικά όταν στη συνάντηση διαπιστώσαμε ότι εκφράστηκαν επικίνδυνες ως γραφικές απόψεις, δεν υπήρχε κανένα συγκεκριμένο πλάνο ενώ κατέληξε σε προσωπικές επιθέσεις εναντίον του προέδρου της ΟΕΒΕ, με ανεπίτρεπτες εκφράσεις, όταν ο Πρόεδρος του ΕΒΕ διαπίστωσε ότι δεν έχουμε σκοπό να συμπράξουμε στις επιδιώξεις του.
Όπως είχαμε καταλάβει ήδη από την ωμή προσπάθεια παρέμβασής του στις εκλογές και στα εσωτερικά του συνδικαλιστικού μας οργάνου και όπως προκύπτει από αυτήν και άλλες «πρωτοβουλίες» του (απαράδεκτη χειραγώγηση στη συγκέντρωση υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα), που πάντοτε καταλήγουν σε φιάσκο, θεωρούμε ότι ο Πρόεδρος του ΕΒΕ εξυπηρετεί συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες και προσπαθεί να μεταφέρει πολιτικές ανασφάλειες και αντιδικίες στους θεσμικούς φορείς της περιοχής. Η ΟΕΒΕ δεν συμπράττει και δεν ομαδοποιείται με πολιτικά συμφέροντα ή οποιαδήποτε κυκλώματα και δεν συμμετέχει σε επικοινωνιακές παραστάσεις.
Η Ομοσπονδία των αυτοαπασχολούμενων δεν επιτρέπει σε κανένα να τη χρησιμοποιεί και προασπίζεται μόνο τα συμφέροντα των μελών της. Όπως τα δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν, έτσι και τώρα, η Ομοσπονδία παραμένει στην επάλξεις, θεσμικά, συγκροτημένα και ακολουθώντας τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του επαγγελματικού, βιοτεχνικού και εμπορικού κόσμου, όταν άλλοι ήταν απόντες προκλητικά και έρχονται σήμερα, επιλεκτικά, να παρατήσουν τους πάτρωνες της κοινωνίας, επειδή αυτή τους έχει γυρίσει την πλάτη.
Με βάση όλα τα παραπάνω , καλούμε τα μέλη και την κοινωνία να συμμετάσχει σε απεργιακές κινητοποιήσεις, χωρίς εξαρτήσεις, καπελώματα και γραφικές κορώνες, αλλά με πίστη στο δίκιο του αγώνα και των διεκδικήσεων των επαγγελματιών και της κοινωνίας.
Όσον αφορά τις ανεπίτρεπτες εκφράσεις και ύβρεις του κ. Προέδρου του ΕΒΕ σε βάρος του προέδρου της Ομοσπονδίας επιφυλασσόμαστε.