Την ανάγκη να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα έθεσε ο Πρ. Παυλόπουλος στους καθηγητές Λουί Γκοντάρ και Ντούσαν Σιντάνσκι

Την ανάγκη να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα γιατί ανήκουν σε ένα μοναδικό μνημείο και δεν έχουν θέση πουθενά αλλού, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του, νωρίτερα σήμερα, με τους καθηγητές Λουί Γκοντάρ και Ντούσαν Σιντάνσκι στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι χωρίς αυτά τα γλυπτά ο Παρθενώνας δεν μπορεί να είναι αυτό που θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι για να διδάξει τον επισκέπτη, να διδάξει κάτι το οποίο έχουμε ανάγκη στον σημερινό δύσκολο κόσμο. Να διδάξει, δηλαδή, τι σημαίνουν η δημοκρατία, η ελευθερία, ο άνθρωπος.

Απαντώντας στην αιτίαση κάποιων, ότι εάν επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα τότε θα χρειαστεί να γυρίσουν και άλλα μνημεία που βρίσκονται σε μουσεία του κόσμου εκεί από όπου ξεκίνησαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι «αυτή η αιτίαση δεν είναι σωστή» και πρόσθεσε πως ο Παρθενώνας παρουσιάζει μία μοναδικότητα για όλη την ανθρωπότητα. Όπως σημείωσε, είναι «η μοναδικότητα του ελληνικού πολιτισμού, ιδίως κατά τον 5ο αιώνα πΧ, κάτι το οποίο δεν έχουμε ισχυρισθεί μόνο εμείς οι Έλληνες και εσείς ως επιστήμονες».