Είναι οι απόγονοι του ΗΡΑΚΛΗ, του κορυφαίου ήρωα της ελληνικής μυθολογίας.
Δεν παραλείπουν κατα καιρούς να μας τον υπενθυμίζουν, με διάφορους τρόπους.
Στα απότερα χρόνια, πέρασαν το Γιβραλτάρ στήνοντας στο πέρασμά τους τις ΗΡΑΚΛΕΙΕΣ ΣΤΗΛΕΣ, έκαναν τον περίπλου του κόλπου του Μεξικού, δάμασαν τον ωκεανό, τα κύμματα, αναμετρήθηκαν με τον Ποσειδώνα.
Στα νεότερα χρόνια όρθωσαν ανάστημα στους ναζιστές, λογής – λογής κατακτητές, ντόπια και αλλότρια κατεστημένα.
ΗΡΑΚΛΗΔΕΑΣ χαρακτηριστικός για τον προσυπογράφοντα ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς, οταν αναμετρήθηκε με το ιατρικό κατεστημένο, καθιερώνοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Οι ΗΡΑΚΛΕΙΔΕΙΣ ωστόσο δεν περιορίζονται, δεν τελειώνουν, δεν προσδιορίζονται. Κάθε τόσο, νάτοι μπροστά μας.
ΗΡΑΚΛΕΙΔΕΙΣ πρόβαλαν πρόσφατα αναβιώνοντας τον Φειδιππίδη στην ιστορική διαδρομή Αθήνας – Σπάρτης με την επωνυμία ΣΠΑΡΤΑΘΛΟ. Ανηφόρησαν αργότερα για να ξεπροβάλλουν τις επόμενες μέρες στον Ερύμανθο, το δασικό χωριό, την Ξάνθη, τη Σταυρούπολη, το Καρυόφυτο, τον Λειβαδίτη.
Το προσεχές Σαββατοκύριακο έχουν τη μεγάλη τους γιορτή στο δασικό χωριό.
R O D O P I A D V E N D U R U N ονομάζεται. Λέγεται και RODOPI ULTRA TRAIL
Πρόκειται για διαδρομή 100 μιλίων στα μονοπάτια της Χαϋντού.
Αν το θέλετε 164 χιλιομέτρων.
Μέρα και νύχτα μέσα στη μαγεία της ορεινής Ροδόπης, εκει που ο Ορφέας έπαιζε τη λύρα του εξημερώνοντας τα αγρίμια, όλα αναβιώνουν. Θεοί, ημίθεοι, ξωτικά. Η σύγχρονη Ιστορία με τη Μυθολογία συνθέτουν το σύμβολο της αμφιμονοσήμαντης αντιστοιχίας. Τσακάλια, λύκοι, αρκούδες, άλλα άγρια ζώα που ενδημούν, όταν βλέπουν την προσπάθεια των ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ, στέκονται εκστατικά, ευλαβούμενα την υπερπροσπάθεια των κάθε χρόνο πολύ περισσότερων δρομέων που έρχονται για τον αγώνα αυτό απο τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Σημαντικός ο αριθμός των συμπατριωτών μας Ξανθιωτών.
Οι σταθμοί ανεφοδιασμού όλοι κι όλοι 6.
Πάει να πει: Ξεκινόντας απο την Ξάνθη, ο πρώτος λίγο πριν το Πόρτο Λάγος. Ο χάλυβας υποκείπτει. Οι δρομείς με τίποτα. Ούτε στα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα. Είναι φτιαγμένοι απο υλικό απροσδιόριστης αντοχής. Η επιστήμη θα αργήσει πολύ ακόμα να το ανακαλύψει.
Έτσι το παίρνει απόφαση έκαστος, -η, που συμμετέχει. Αναμετράται με τις αντοχές, τις αισθήσεις, τα αντανακλαστικά που διαθέτει. Ο μυθικός ήρωας Ανταίος έπαιρνε δύναμη ακουμπόντας στη Γη. Οι ΗΡΑΚΛΕΙΔΕΙΣ απο που άραγε;
Για να γίνουμε κοινωνοί του επικού αυτού άθλου τον οποίο έβαλαν στη ζωή του τόπου ο Ηλίας Σπυριδόπουλος με το Λάζαρο Ρήγο μπροστά απο 6 χρόνια, δεν έχουμε παρα να είμαστε παρόντες στο δασικό χωριό το πρωΐ της Κυριακής 18 Οκτωβρίου. Το χειροκρότημα, η επευφημία για τους αθλητές που θα τερματίζουν είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε. Ο μύθος που θα ζήσουμε κοντά στους αθλητές, τους διοργανωτές είναι ανυπέρβλητος.
Καλή επιτυχία ΗΡΑΚΛΕΙΔΕΙΣ!!!
Μας γεμίζετε δέος, περηφάνεια, κόσμους μακρινούς!!!

Στέλιος Αρσενίου