Η φράση «Όπου φτώχια και γκρίνια» βρίσκει πιστή εφαρμογή στα θέματα της υγείας στην Ξάνθη.
Με αφορμή την ανακοίνωση των Γενικών Γιατρών της Ξάνθης σχετικά με την προσωρινή απόφαση του Διοικητού της 4ης ΥΠΕ κ. Πλωμαρίτη, να μετακινηθούν γιατροί από τα Κ.Υ της Ξάνθης προκειμένου να εφημερεύσουν στα επείγοντα οργανώθηκε μία συζήτηση με όλους τους φορείς υγείας και ακούστηκαν σχεδόν όλες οι πλευρές, από την εκπομπή «ΦΛΑΣ στην Επικαιρότητα» του XANTHI Channel, το μεσημέρι της Δευτέρας σε μια προσπάθεια να φωτισθούν όλες οι πτυχές του προβλήματος.
Στο στούντιο ήταν καλεσμένοι ο κ. Απόστολος Σουλιώτης Οφθαλμίατρος, Γ. Γ. του Ιατρικού Συλλόγου της Ξάνθης και ο κ. Απόστολος Κυριαλάνης Νεφρολόγος, μέλος του ΔΣ των Νοσοκομειακών Γιατρών και τηλεφωνικά ακούστηκαν ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Αθανάσιος Πάσχου και η κ. Μάρθα Ανδρέου Γενική Ιατρός πρόεδρος του ομώνυμου συλλόγου. Την εκπομπή συντόνισε ο Α. Παυλικιάνος.
Η κ. Ανδρέου υποστήριξε ότι αυτή η απόφαση του Προέδρου της 4ης ΥΠΕ είναι παράνομη και δεν προβλέπεται από τους κανονισμούς λειτουργίας του ΕΣΥ. Στην συνέχεια υποστήριξε ότι η αντίδραση τους υπάρχει γιατί πρώτον αποδυναμώνεται η πρωτογενής περίθαλψη, κάτι που επιβαρύνει το νοσοκομείο το οποίο είναι επιφορτισμένο να παρέχει δευτεροβάθμια περίθαλψη και εκφράζοντας την άποψη της ανέφερε ότι η ενέργεια του Διοικητή της 4ης ΥΠΕ πιθανών να σηματοδοτεί το κλείσιμο των Κ.Υ. και την μετατροπή του νοσοκομείου σε αναβαθμισμένο ΚΥ αστικού τύπου.
Στην συνέχεια η κ. Ανδρέου ανέφερε ότι στα επείγοντα κάνουν εργασίες ειδικευομένου γιατρού ενώ είναι ειδικευμένοι και δεν έχουν ποτέ αρνηθεί να στηρίξουν το νοσοκομείο όμως, αυτό που γίνεται είναι πάνω από αυτό που επιτρέπει η νομοθεσία και η ιατρική τους ιδιότητα. Ζητούν την άμεση πρόσληψη ειδικευομένων ιατρών και επιστροφή των συναδέλφων τους στα Κ.Υ τα οποία προσφέρουν πρωτοβάθμια φροντίδα.
Ακολούθως ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Πάσχου Αθανάσιος στην τηλεφωνική μας επικοινωνία ανέφερε ότι εισηγήθηκε αυτή τη λύση στον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ κατόπιν συνεννόησης με τους διευθυντές των ΚΥ της Ξάνθης και ότι αυτό είναι προσωρινό μέχρι τα Χριστούγεννα.
Η κ. Ανδρέου αντέκρουσε το επιχείρημα του κ. Πάσχου λέγοντας πώς «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» για να πει ο κ. Πάσχου ότι οι ανησυχίες τους στερούνται λογικής και δεν χρειάζεται να ανησυχούν σε αυτό το βαθμό με το σκεπτικό ότι οι εφημερίες τους είναι μόνο δύο το μήνα και προηγείται η στήριξη του νοσοκομείου γιατί όλα τα βαριά περιστατικά από τα Κ.Υ. καταλήγουν στο νοσοκομείο.
Η συζήτηση μετά τις τηλεφωνικές επαφές συνεχίστηκε στο στούντιο με τους δύο γιατρούς –συνδικαλιστές.
Ο κ. Σουλιώτης και ο κ. Κυριαλάνης τάχτηκαν ξεκάθαρα υπέρ της στήριξης του νοσοκομείου με οποιοδήποτε κόστος, με δεδομένο ότι οι ανάγκες όπως και σε όλα τα νοσοκομεία της Χώρας είναι τεράστιες.
Θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν πόροι αν οι πολλές και διάσπαρτες υποδομές δεν τους απορροφούσαν και σίγουρα είναι προβλήματα πολλών δεκαετιών που σε αυτήν την κρίσιμη οικονομική καμπή είναι αδύνατο να λυθούν.
Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της στήριξης της πρωτοβάθμιας υγείας που αγγίζει τους 4000 ασθενείς που επισκέπτονται το νοσοκομείο, είναι αυτή να στηριχθεί από τα ιατρεία των ιδιωτών γιατρών όμως η οικονομική δυσπραγία των πολιτών, τους οδηγεί για θέματα πρωτοβάθμιας υγείας στα νοσοκομεία, για να συμπληρώσει ο κ. Κυριαλάνης ότι αν τα ΚΥ και τα νοσοκομεία είχαν ενισχυθεί με πόρους και το προβλεπόμενο προσωπικό και ο ΕΟΠΥΥ ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις του απέναντι στους ιδιώτες ιατρούς, δεν θα γινόταν αυτή η συζήτηση σήμερα.
Τελικό συμπέρασμα; «Όπου φτώχια και γκρίνια».