Οφείλω να ομολογήσω πώς συνομιλώ με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ξάνθης στα πλαίσια του ρεπορτάζ πολλά χρόνια. Όμως στην τελευταία μας συνομιλία και στην τελευταία συνέντευξη, οφείλω να ομολογήσω ότι στην χροιά της φωνής του κατέγραψα ότι ήταν αλλαγμένη.
Είναι γεγονός πώς οι ορθόδοξοι, μετά από πολλά χρόνια νοιώθουν ότι ίσως ο Χριστιανισμός απειλείται από Έλληνες, οι οποίοι έχουν την εξουσία από τον Ελληνικό λαό, αλλά έχουν διαφορετική αντίληψη για την θρησκεία και τα θεία. Αυτό προφανώς η ηγεσία της Εκκλησίας το προσλαμβάνει από τους πιστούς.
Ο Σεβασμιότατος, με το γνωστό πράο και ήρεμο τόνο της φωνής του, είπε αυτό που λένε οργισμένα οι Χριστιανοί στην Χώρα μας.
Με το γνωστό πράο και σεβάσμιο ύφος του, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στους κυβερνόντες να μην προκαλέσουν άλλο το θείο αίσθημα των Ορθοδόξων.

Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΛΘΕΙ

Πείρε θέση ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρείου κκ Παντελεήμονας χθες στην εκπομπή «ΦΛΑΣ στην Επικαιρότητα» στο Xanthi Channel Με τον Α. Παυλικιάνο στην γνωστή σε όλους πρόταση απομάκρυνσης των θρησκευτικών από τα σχολεία από στελέχη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Σεβασμιότατος που η Ξάνθη έχει την τιμή να τον έχει στο τιμόνι της Ιεράς Μητροπόλεως, απάντησε λέγοντας ότι η Εκκλησία δεν θα το επιτρέψει αυτό. Είναι κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα. «Όμως, ας αναλογιστούν που θα οδηγήσουν τον Ελληνικό λαό. Η κρίση στον τόπο μας, μιλάμε για την οικονομική, είναι ηθική και πνευματική. Χωρίς Θεό, ο άνθρωπος είναι το χειρότερο ζώο του κόσμου».
Στην συνέχεια ανέφερε ότι την Τρίτη στην Τακτική συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου το θέμα θα συζητηθεί και θα ακουστεί η φωνή της Ιεραρχίας. «Η ηγεσία του τόπου πρέπει να συνέλθει, διαφορετικά…»
Ακολούθως έκανε αναφορά πώς προέκυψε η προσπάθεια της Ιεράς Μητρόπολης στην βοήθεια για τους πρόσφυγες της Ειδομένης λέγοντας ότι σε συνομιλία του με τον εκεί προκαθήμενο της εκκλησίας, για άλλο θέμα, πληροφορήθηκε ότι είναι πολλοί Σύριοι πρόσφυγες στην Ειδομένη που χρειάζονται βοήθεια.
Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Σεβασμιότατος οργάνωσε την συλλογή νερών παιδικών τροφών, γάλατα και την περασμένη Τετάρτη έφυγε το φορτηγό για την Ειδομένη και μοιράστηκαν στους δυστυχισμένους ανθρώπους, ευχαριστώντας παράλληλα όλους όσους συνέβαλαν σε αυτόν τον σκοπό.
Στην συνέχεια μπήκαμε στον πειρασμό να του ζητήσουμε ένα σχόλιο για αυτά που έγραψε στην εφημερίδα πριν από καιρό ο Υπουργός Παιδείας κ. Φίλης σχετικά με την μη ύπαρξη της γενοκτονίας των Ποντίων. Απάντησε λέγοντας ότι δεν θα πρέπει εμείς οι ίδιοι ως Έλληνες να παραχαράσσουμε την ιστορία μας «Δεν μπορεί 350.000 Πόντιοι οι οποίοι μαρτύρησαν και εμείς σήμερα εδώ να το ξεχνούμε». Έκανε αναφορά στην κ. Ρεπούση για την καταστροφή της Σμύρνης, για να συμπληρώσει λέγοντας. «Δεν σεβόμαστε την μνήμη και τα μαρτύρια τους. Αν δεν συνέρθει η ηγεσία φοβάμαι για το μέλλων αυτού του τόπου»