Του Φώτη Τριάρχη

Με τις δημοσκοπήσεις να εξακολουθούν να δείχνουν ότι το βράδυ της 20ής Σεπτεμβρίου θα ζήσουμε μια βραδιά-θρίλερ, τα κόμματα μπαίνουν στην τελική ευθεία για την κάλπη.

«Τα κουκιά δεν βγαίνουν» και η αυτοδυναμία -όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις και όπως παραδέχθηκε και ο Πάνος Σκουρλέτης- μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτόςΟι τόνοι ανεβαίνουν καθημερινά στην πολιτική αντιπαράθεση. Ο Αλέξης Τσίπρας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Καστοριά εξαπέλυσε δριμεία επίθεση σε όλο το «παλιό οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο», κάνοντας λόγο για κυκλώματα, διαπλοκή και λαθρέμπορους «που έχουν συγκροτήσει μαύρο μέτωπο με μεγάλα ΜΜΕ». Παράλληλα, διερωτήθηκε: «Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμπεθεριάσει με όλους αυτούς;». Λίγο νωρίτερα, από τη ΔΕΘ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, είχε διαμηνύσει εκ νέου ότι δεν προτίθεται να συνεργαστεί με τη ΝΔ μετεκλογικά.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης σε συνέντευξή του κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι έχει «τυφλωθεί από αλαζονεία», απορρίπτοντας κυβέρνηση συνεργασίας με άλλα κόμματα. Επέμεινε, ωστόσο, στη γραμμή που έχει χαράξει εγκαίρως, ζητώντας ευρύτατες συνεργασίες, καθώς τα προβλήματα «είναι πολυσύνθετα».

Επανέλαβε, δε, ότι, αν η ΝΔ λάβει την πρωτιά την 20ή Σεπτεμβρίου, θα καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ για συγκυβέρνηση. «Το πρώτο κόμμα υποχρεούται να απευθυνθεί στο δεύτερο κόμμα, καθώς αυτοί ήταν που κυβερνούσαν το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ήταν πρώτοι και διαπραγματεύτηκαν. Κανείς μας δεν γνωρίζει όσο θα έπρεπε αυτό το πλαίσιο, της διαπραγμάτευσης, ολοκληρωμένο» είπε χαρακτηριστικά.

Όνειρο θερινής νυκτός η αυτοδυναμία

Με αυτά τα δεδομένα, την επαύριον των εκλογών ουδείς μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί. Δεν είναι απίθανο στις δύο εβδομάδες που απομένουν οι δύο «μονομάχοι» να αναπροσαρμόσουν την τακτική ή ακόμη και τη στρατηγική τους. «Τα κουκιά δεν βγαίνουν» και η αυτοδυναμία -όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις και όπως παραδέχθηκε και ο Πάνος Σκουρλέτης- μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός.

Με τις δημοσκοπήσεις να εξακολουθούν να δείχνουν ότι το βράδυ της 20ής Σεπτεμβρίου θα ζήσουμε μια βραδιά-θρίλερ, τα κόμματα μπαίνουν στην τελική ευθεία για την κάλπηΤα κόμματα, πάντως, ανακοίνωσαν τους υποψήφιους βουλευτές τους ανά περιφέρεια, χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές, αφού οι εκλογές γίνονται με λίστα. Το «χρώμα» δίνουν κυρίως οι επικεφαλής στα ψηφοδέλτια Επικρατείας.

Συμπληρώσεις/αλλαγές έγιναν σε περιφέρειες είτε για λόγους εσωκομματικούς (Μητρόπουλος-ΣΥΡΙΖΑ, Χαϊκάλης-ΑΝΕΛ) είτε για λόγους… αβλεψίας (όπως στην περίπτωση Ξουλίδου-ΑΝΕΛ), ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις σύμπραξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ).

Εξαίρεση αποτελεί η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, καθώς πρόκειται για καινούργιο κόμμα και οι λίστες είχαν άλλο χρώμα.

Αποχή

Σε κάθε περίπτωση, οι κρυφές αναλύσεις που έχουν στα συρτάρια τους τα κόμματα αποτυπώνουν μερικές πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις, όπως:

α) κρίσιμος παράγοντας, όσο και καθοριστικός, θα είναι το ποσοστό της αποχής, καθώς το εκλογικό σώμα είναι κουρασμένο και απογοητευμένο από τις τρεις αλλεπάλληλες αναμετρήσεις (εθνικές Ιανουαρίου, δημοψήφισμα, εθνικές Σεπτεμβρίου) μέσα σε λίγους μήνες. Παράλληλα, δείχνει αγανακτισμένο από τη διάψευση προσδοκιών και η ψήφος θα έχει και τιμωρητικά χαρακτηριστικά.

β) οι δύο μονομάχοι (ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ) δείχνουν να μην έχουν πειστικό αφήγημα για την επόμενη ημέρα, ενώ ταυτόχρονα οι πολίτες δεν θέλουν νέα εκλογική αναμέτρηση.