Περιθώρια σε ό,τι αφορά την περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή των ελληνικών δανείων, αλλά όχι στα επιτόκια «βλέπει» η καγκελάριος της Γερμανίας.

Η Άγγελα Μέρκελ, επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν επιτρέπουν το «bail-out», ενώ τόνισε ότι το ζήτημα είναι η επιβάρυνση της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση του χρέους, η οποία, όπως είπε, πρέπει να βρίσκεται στο 15%.

«Έχουμε μια νομική κατάσταση, όπου υπάρχει απαγόρευση για «bail-out» στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Από αυτό εξαρτώνται τα περιθώρια για την ελάφρυνση του χρέους. Έχουμε τώρα μια συζήτηση για το πώς θα υπολογιστεί η βιωσιμότητα του χρέους» ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Έχουμε μια ειδική κατάσταση. Το ΔΝΤ έχει τους κανόνες του σχετικά με το πότε θέλει να του επιστραφούν τα χρέη, η ΕΚΤ έχει τους κανόνες της σχετικά με το πότε θέλει να λάβει την πληρωμή των τόκων» ανέφερε.

«Οι δανειστές της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΕΜΣ έχουν δώσει στην Ελλάδα μια μακρά περίοδο χάριτος και πολύ χαμηλά επιτόκια. Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, νομίζω ότι δεν έχουμε περιθώρια, διότι είναι ήδη πολύ χαμηλά. Ό,τι δεν θα αντικατόπτριζε καν την χρηματοδότηση του ΕΜΣ θα συνιστούσε «bail-out», αλλά στην περίοδο χάριτος έχουμε κάποιο περιθώριο»,τόνισε η κ. Μέρκελ.

Η ίδια διευκρίνισε ότι «λόγω της ιδιαιτερότητας του ελληνικού κράτους στη σχέση του με τον ΕΜΣ, δεν μιλούμε απλώς για χρέος στο 120% του ΑΕΠ, αλλά για την πραγματική επιβάρυνση που δημιουργείται στην Ελλάδα για την αποπληρωμή του χρέους».

Το πλήρες τηλεγράφημα της Φ. Καραβίτη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.