Υπογράφηκε το μεσημέρι της Παρασκευής το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής, τη διενέργεια εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου και σύγκλιση της νέας Βουλής την 1η Οκτωβρίου.

Κατατέθηκε και θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο αποφασίζεται η διάλυση της Βουλής. Οι χώρα οδηγείται σε εκλογές την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, ενώ την 1η Οκτωβρίου η Βουλή αναμένεται να ανοίξει εκ νέου Λίγο πριν τις 18.00 το απόγευμα κατατέθηκε και θυροκολλήθηκε από τον Φρούραρχο της Βουλής, Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο, το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο αποφασίζεται η διάλυση της Βουλής.

Το Προεδρικό Διάταγμα υπογράφουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και η Πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου.

Σο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο φέρει τον αύξοντα αριθμό 66, αναφέρεται:

«Διαλύουμε τη Βουλή της ΙΣΤ΄ Περιόδου Προεδρευόμενης Δημοκρατίας, καλούμε τους εκλογείς για την εκλογή Βουλευτών στις 20 Σεπτεμβρίου 2015, ημέρα Κυριακή, και συγκαλούμε τη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές την 1η Οκτωβρίου 2015,
image
Το Προεδρικό Διάταγμα:
image (1)
Τηλεφωνική επικοινωνία Θάνου – Κωνσταντοπούλου

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Παρασκευή, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, με πρωτοβουλία της πρώτης.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ευχήθηκε στην κυρία Θάνου «καλή επιτυχία» και η πρωθυπουργός ενημέρωσε την κυρία Κωνσταντοπούλου ότι εξεδόθη το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής.

Η απερχόμενη Πρόεδρος της Βουλής της απάντησε ότι μόλις φθάσει στη Βουλή θα ακολουθηθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες για τη θυροκόλλησή του.

Όπως αναφέρει και η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο δελτίο τύπου που εξέδωσε θα έχει αύριο συνάντηση με την κ. Θάνου.
image (2)
Βασιλική Θάνου: «Οι εκλογές θα διεξαχθούν με αδιάβλητο τρόπο»

Υπό την πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου συνεδρίασε λίγο μετά τις 14.30 το μεσημέρι το Υπουργικό Συμβούλιο της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα αναλάβει το έργο της προετοιμασίας των πρόωρων εκλογών.

«Η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση απαρτίζεται από πρόσωπα τα οποία ήταν κατά το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, δηλαδή, από διακεκριμένες προσωπικότητες της επιστήμης, της πολιτικής, της τέχνης. Ευχαριστώ θερμά όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για την αποδοχή της πρότασης προς συμμετοχή τους στην κυβέρνηση», δήλωσε η Βασιλική Θάνου και υπογράμμισε πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει ως κύρια αρμοδιότητα την διεξαγωγή και τη διασφάλιση της διεξαγωγής των εκλογών κατά τρόπο αδιάβλητο και μέσα σε ήρεμο κλίμα.

«Όλοι οι συμμετέχοντες στην κυβέρνηση είμαστε έτοιμοι, θα καταβάλλουμε το μέγιστο των δυνάμεων μας ώστε και οι εκλογές να διεξαχθούν κατά τρόπο άψογο και όλα τα άλλα ζητήματα τα οποία ενδεχομένως να προκύψουν, να επιλύονται κατά το δυνατόν επιτυχέστερο τρόπο» δήλωσε η κα Θάνου κατά την ομιλία της στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η υπηρεσιακή πρωθυπουργός άνοιξε την εισήγησή της λέγοντας ότι μετά από τη μακρόχρονη θητεία της στον δικαστικό χώρο ορίστηκε, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, να αναλάβει το τιμητικό βάρος της ηγεσίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης προς διενέργεια των εκλογών.

Όπως τόνισε η πρωθυπουργός, το μεταναστευτικό και το άνοιγμα των σχολείων είναι δύο από τα ζητήματα που θα κληθεί, μεταξύ άλλων, να αντιμετωπίσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Συνεδρίασε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο υπό την Β. Θάνου:
Η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Στις 13.00 το μεσημέρι έγινε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας η ορκωμοσία των μελών της κυβέρνησης.

Τα περισσότερα μέλη έδωσαν θρησκευτικό όρκο ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, η υπουργός Παιδείας Αγγελική Κιάου και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ιωάννης Μουζάλας έδωσαν πολιτικό όρκο.
image (3)