Μετά και το τραγικό συμβάν στην Θάσο και την απώλεια της ζωής μετά από τροχαίο στην Θάσο την περασμένη εβδομάδα μίας 62χρονης όπου έβγαλε στην επιφάνεια την τρομακτική έλλειψη σε έμψυχο, άψυχο υλικό αλλά και σε υποδομές επείγουσας παρέμβασης του ΕΑΒ, συνομιλήσαμε με τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ κ. Παπαευσταθίου Νικόλαο ο οποίος απάντησε σε σχετικά ερωτήματα μας, σε σχέση πάντοτε, με το ΕΚΑΒ στην περιοχή μας.
Μιλώντας για την Θάσο είπε ότι δεν προβλέπεται η δημιουργία τομέα ΕΚΑΒ στην Θάσο και αυτό συμπεριλαμβάνεται στην νέα πρόταση που έγινε προς την κυβέρνηση η οποία θα αποφασίσει για την πλήρωση του αναγκαίου προσωπικού.
Τον ρωτήσαμε γιατί δεν εγκρίνεται η απόσπαση γιατρού ΕΚΑΒ από άλλη πόλη που διαθέτει δύο γιατρούς ΕΚΑΒ και η Ξάνθη κανένα;
Η απάντηση που πήραμε ήταν ότι ο γιατρός διορίζεται βάσει των οργανικών θέσεων και δεν είναι δυνατή η μετακίνηση του και η Ξάνθη είναι στα επόμενα σχέδια που θα …υλοποιηθούν όπου και θα… τοποθετηθεί γιατρός ΕΚΑΒ αλλά… σημείωσε δεν υπάρχει πρόβλημα αφού όλοι οι διασώστες είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι και μπορούν να τα βγάλουν πέρα και χωρίς την παρουσία γιατρού ΕΚΑΒ. Μάλιστα για να μειώσει την σπουδαιότητα του θέματος, ανέφερε ότι λείπουν πάνω από εκατό γιατροί ΕΚΑΒ απ όλοι την επικράτεια. Στόχος, όπως είπε είναι τα επόμενα πέντε χρόνια να μην υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό ΕΚΑΒ.
Τόνισε ότι ποτέ δεν απαγορεύτηκε σε συνδικαλιστές να μιλήσουν σε δημοσιογράφους αρκεί να μην γίνεται αναφορά στην δουλειά τους. Αυτό βέβαια επιδέχεται πολλές ερμηνείες όπου στην ουσία είπε ότι μπορούν να μιλούν για πράγματα άσχετα αλλά όχι για αυτά που πρέπει να μιλούν σαν συνδικαλιστές.
Τέλος ανέφερε ότι το ΕΚΑΒ δεν έχει την δυνατότητα να κάνει συμβάσεις με ιδιώτες για την μεταφορά από την Θάσο σε περίπτωση άμεσου περιστατικού και ο λόγος είναι ότι το ΕΚΑΒ διαθέτει και εναέρια μέσα μεταφοράς επειγόντων περιστατικών.