Τελικά αποδεικνύεται και στην πράξη ότι στην Ελλάδα, «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού», αφού τα παιδιά με ειδικές ανάγκες του Ειδικού Σχολείου Γενησέας, πήγαν προσωρινά στα κοντέινερ μέχρι να χτιστεί το σχολείο τους, και δυστυχώς ακόμη και σήμερα, βρίσκονται εκεί για συνεχή 14 χρόνια και κάνουν μάθημα μέσα στο κρύο ή στο λιοπύρι και οι πολιτικοί ταγοί του τόπου, που υπόσχονταν προεκλογικά ότι θα τα μεταφέρουν σε κανονικό σχολείο σε άλλη περιοχή του νομού, αλλά μετά τις εκλογές, δεν θέλουν καν να αναφέρουν την λέξη ειδικό σχολείο και παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Δυστυχώς για μία ακόμη φορά η μοίρα επιβεβαιώνει το ποιόν των πολιτικών ταγών που απλά έχει να κάνει με την παραμονή τους στον πολιτικό στίβος με όχημα το ψέμα.
Όπως ανέφερε ο διευθυντής του ΕΕΕΚ Γενησέας Ψωμακέλης Κλεομένης, φιλοξενούμενος του Α. Παυλικιάνου στην εκπομπή «ΦΛΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ» στον τηλεοπτικό σταθμό Xanthi Chanel, οι υπεύθυνοι των συναρμόδιων Υπουργείων αλλά και τοπικοί ταγοί, επί 14 χρόνια δεσμεύονται ότι θα χτιστεί το ειδικό σχολείο σε παρακείμενο οικόπεδο που παραχωρήθηκε από τον δήμο για αυτό το σκοπό, αλλά ακόμη και σήμερα, τίποτε δεν γίνεται.
Η προσπάθεια να στεγαστεί το ειδικό σχολείο στα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ απέτυχε γιατί πήγε σε άλλον φορέα, εκτός του Υπουργείου Υγείας και η ελπίδα ναυάγησε μαζί με τις ψεύτικες υποσχέσεις των πολιτικών προσώπων που έταξαν ότι μπορεί να αντιστρέψουν μία τέτοια απόφαση.
Η πρόταση να μετεγγατασταθεί το ειδικό σχολείο της Γενησέας στο κλειστό σχολείο της Ν. Κεσσάνης δεν μπορεί να υλοποιηθεί γιατί οι παρεμβάσεις που απαιτούνται είναι και κοστοβόρες, χρονοβόρες, κυρίως όμως, όπως σημειώνει ο κ. Ψωμακέλης, βάζει ακόμη περισσότερο στο περιθώριο τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και χάνεται το στοιχείο της κοινωνικότητας αφού σύμφωνα με τους ειδικούς παιδαγωγούς και τους ειδικούς συμβούλους του ΚΕΔΥ, κάτι τέτοιο είναι άκρως αντιπαιδαγωγικό.
Τέλος κανένας δεν λαμβάνει υπ όψη το γεγονός ότι το 50% των μαθητών κινείται προς το σχολείο από την Ξάνθη, πράγμα που σημαίνει ότι οι απομάκρυνση τους από την Γενησέα σημαίνει επιπλέον χιλιόμετρα και περισσότερη ταλαιπωρία.
Στην συνέχεια ο κ. Ψωμακέλης αναφέρθηκε σε όλον τον γραφειοκρατικό Γολγοθά που συνοδεύει την προσπάθεια να χτιστεί επιτέλους το ειδικό σχολείο, αλλά θέλει όλοι οι φορείς να κινηθούν και να πιέσουν το αρμόδιο ΥΠΕΚΑ γιατί απλά η υπόθεση τρενάρεται εδώ και πολλά χρόνια σε μία περιβαλλοντική μελέτη.
Τέλος σαν προσωρινή λύση προτείνει ο κ. Ψωμακέλης να παραχωρηθεί χώρος στο Γυμνάσιο της Γενησέας μιας και ο αριθμός των παιδιών του γυμνασίου έχει περιοριστεί κατά πολύ και απελευθερώνεται ζωτικός χώρος και θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν και τα δύο σχολεία στο πλαίσιο της συναδελφικής αλληλεγγύης.
Ερωτηθείς ο Περιφερειακός Διευθυντής, δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει το θέμα και σε συνεννόηση και με τους δύο διευθυντές, είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί λύση.